Σε υψηλούς τόνους απάντησε στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη Μεταπολίτευση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ειδικότερα την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως χαίρεται που γεννήθηκε το 1974 και έτσι απόλαυσε τις μεγάλες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης.

«Εσείς τα είπατε αυτά, που κάνατε καριέρα διαβάλλοντας τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα κατά τη Μεταπολίτευση, που έχετε χρησιμοποιήσει τους χειρότερους χαρακτηρισμούς για τη Νέα Δημοκρατία, για το ΠΑΣΟΚ, που μας κρέμασε όλους στα μανταλάκια λέγοντας περίπου ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη διαφθορά, για την καταστροφή της χώρας και έρχεστε τώρα για να καρπωθείτε την πολιτική προίκα του συγγενικού σας χώρου, να μιλήσετε για το πόσο καλή είναι η Μεταπολίτευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα.

Και πρόσθεσε: «Δεν είστε τυχερός, είστε θρασύς, θρασύτατος. Τώρα τη θυμηθήκατε τη Μεταπολίτευση. Ε, αυτή η παράταξη την έκανε τη Μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έκανε τη Μεταπολίτευση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το κομμουνιστικό κόμμα και σας επέτρεψαν να έχετε τη ζωή και τη διαδρομή την οποία είχατε».

Στο σημείο αυτό τον χειροκρότησαν όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Αρκετά με την υποκρισία σε αυτή την αίθουσα».

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο, ενώ το 2015 είχε την επιλογή να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα κόμματα, επέλεξε να συστρατευθεί -όπως είπε- με την κατεξοχήν, με τη χειρότερη εκδοχή του εθνικιστικού λαϊκισμού.

«Διότι τελικά ταιριάζετε κ.Τσίπρα ταιριάζετε με τις αντιλήψεις σας. Ήσασταν γέννημα της ίδιας πολιτικής μήτρας της μάχης κατά των μνημονίων και τελικά κυβερνήσατε με αυτούς οι οποίοι σας ταίριαζαν» συνέχισε.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα το να έρχεστε για να κάνετε μία απέλπιδα προσπάθεια να εμφανιστείτε ως πολιτικός κληρονόμος κάποιων δυνάμεων της μεταπολίτευσης, φαντάζει τουλάχιστον σε μένα ως μία προσπάθεια η οποία για είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Δεν έχετε αλλάξει. Παραμένετε οι ίδιοι, αμετανόητοι»

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε με ενδιαφέρον την αντιπαράθεση Τσίπρα- Γεννηματά για το ποιος έχει τον πρώτο λόγο στη λεγόμενη κεντροαριστερά και επισήμανε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Η προσπάθειά σας να αλλάξετε το κόμμα σας, όταν συστηματικά παρουσιάζεται μέσα από την έκφανση ενός πολιτικού αφηγήματος, το οποίο παρουσιάζει τη χώρα στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής, αυτές είναι δύο έννοιες κ. Τσίπρα οι οποίες συγκρούονται.

Δεν έχετε αλλάξει. Παραμένετε οι ίδιοι, αμετανόητοι. Ένας χρόνος στην αντιπολίτευση δεν σας βοήθησε να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα έχετε άλλα τρία χρόνια μπας και τυχόν καταφέρετε να βελτιωθείτε».

Με την τελευταία αυτή αναφορά διεψεύσε για άλλη μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Όσον αφορά στην κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ γιατί το νομοσχέδιο κατατίθεται τώρα και τη σύνδεση με μία αναμενόμενη επερχόμενη οικονομική καταστροφή, ότι δηλαδή το νομοσχέδιο ψηφίζεται τώρα για να συγκρατηθεί το κύμα της κοινωνικής οργής με την απαγόρευση διαδηλώσεων, που μπορεί να γίνουν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης απαντησε: «Το νομοσχέδιο αυτό αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους. Το νομοσχέδιο αυτό δεν κατατέθηκε στη βουλή μετά από σχετική απόφαση δική μου και μετά από αίτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ να επιστρέψει πρώτα η Βουλή σε ρυθμούς κανονικότητας.

Το αίτημα αυτό του Κομμουνιστικού Κόμματος το έκανα δεκτό, ήταν εύλογο και για αυτό συζητείται τώρα. Εάν δεν είχε προκύψει η κρίση του κορονοϊού το νομοσχέδιο αυτό θα είχε ψηφιστεί το Μάρτιο».

Ο κ.Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι στην πρωτολογία του άφησε υπονοούμενα ότι το κείμενο στο οποίο αναφέρθηκε και το οποίο έκανε λόγο για μη περιορισμό του δικαιώματος στις διαδηλώσεις, το έγραψε ο υπουργός Επικρατείας, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι ο επιμελητής ενός έργου προφανώς και δεν φέρει καμία συνολική ευθύνη ταύτισης με τις απόψεις όσων συμμετέχουν σε ένα τέτοιο συλλογικό έργο.

Επέκρινε επίσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχε πει στον κ. Γεραπετρίτη πως προέρχεται από τη δημοκρατική παράταξη, αλλά τώρα κάθεται στα έδρανα της δεξιάς.