Το πλαίσιο για τις δημόσιες συναθροίσεις πρέπει να αλλάξει τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί επαναφοράς χουντικών διατάξεων από την κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας πως στην πραγματικότητα το χουντικό νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις δεν άλλαξε ποτέ αλλά απλώς ειχε καταστεί σιωπηρά ανενεργό.

Κατηγόρησε μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ ότι ενεργοποίησε αυτό το χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσει διαδηλώσεις επί θητείας του. Ενώ έκλεισε το μάτι στο ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι προσήλθε δημιουργικά με προτάσεις στο διάλογο για το νομοσχέδιο, οι οποίες υπογράμμισε ότι έγιναν αποδεκτές.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν καταργεί το δικαίωμα στη συνάθροιση ενώ εξίσωσε το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία με το δικαίωμα τους να μετακινηθούν για τη δουλειά τους ή για βόλτα. Υποστήριξε επίσης ότι η σημερινή κατάσταση αποβαίνει σε βάρος του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε διαβάζοντας το άρθρο 11 του Συντάγματος, προκειμένου να υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αντισυνταγματικό. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή για το περιεχόμενό του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή της, με τρόπο που δεν θα εμποδίζει τη μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης, καταλήγοντας: «Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη, τόσο εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες».

Χαρακτήρισε οξύμωρο ότι το καθεστώς των συγκεντρώσεων, των πορειών και των διαδηλώσεων, κόμη και τώρα διέπεται από τρία νομοθετήματα της δικτατορίας, το νομοθετικό διάταγμα 794 του 1971 τα βασιλικά διατάγματα 269 και 168 του 1972. «Ξύλινα κείμενα», όπως είπε, «γύψινα για την ακρίβεια, τα οποία αργότερα αδρανοποιηθήκαν, ουδέποτε όμως τόλμησε κανείς να τα καταργήσει». Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι: «Κάποιοι έδειχναν επί χρόνια βολεμένοι με την κατάσταση αυτή, να διαδηλώνουν δημοκρατικά, αλλά υπό την τυπική ισχύ χουντικών διαταγμάτων» και πρόσθεσε:

«Φτάσαμε στην κατάσταση που όλοι σήμερα ξέρετε. Πρωτίστως στην Αθήνα αλλά και σε πολλά αστικά κέντρα, πορείες με ελάχιστους συμμετέχοντες αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Απροσπέλαστο το κέντρο, ακινητοποιημένα οχήματα στους δρόμους, πολιορκημένοι πολίτες, οι οποίοι θέλουν να πάνε στις δουλειές τους και άδεια από πελάτες τα καταστήματα των εμπορικών δρόμων. Μοναδικοί ψύχραιμοι κάποιοι τουρίστες που βλέπουν απορημένοι αυτό το άγνωστο στις χώρες τους θέαμα».

Ζημιωμένοι σήμερα βγαίνουν και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι:

«Ζημιωμένοι όμως βγαίνουν και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι. Σπάνια γίνονται γνωστά τα αιτήματα τους, διότι πολύ απλά όταν κλείνει το κέντρο της πόλης κανείς δεν βλέπει το διαμαρτυρόμενο. Και σχεδόν πάντα το τελικό αποτέλεσμα αντί για συμπαράσταση και αποδοχή που πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο συγκεντρώνουν τελικά οι διαδηλωτές την οργήτων πολιτών. Όλοι χάνουν από αυτή την κατάσταση για να μην αναφερθώ στις αρκετές δυστυχώς περιπτώσεις όπου οι εκδηλώσεις γίνονται άλλοθι και μετεξελίσσονται σε επιθέσεις βανδαλισμού».

Δήλωσε επίσης ότι η δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες όσον αφορά στην άσκηση των δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευσε διαδηλώσεις το 2017 και το 2019

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αντεπιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και ανενεργό χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας. Το κάνατε με διαμαρτυρία αστυνομικών το 2017 στα Εξάρχεια, την ίδια χρονιά με συγκέντρωση απεργών και τον Ιανουάριο του 2019 με προγραμματισμένη διαδήλωση στο Σύνταγμα».

Υποστήριξε δε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης: “Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζεται και το δικαίωμα των πολιτών στην κυκλοφορία στο δημόσιο χώρο” και εξίσωσε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία με τα υπόλοιπα:

«Γιατί το ίδιο πολύτιμη με την ελευθερία κάποιου που διαμαρτύρεται, το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία του άλλου να φτάσει στη δουλειά του, στο σπίτι του ή απλά να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει σε μία δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».

Ο κ.Μητσοτάκης απέκρουσε επίσης την κριτική στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ο νέος νόμος ασφαλώς και δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου, αλλά το πώς θα πραγματοποιούνται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο προσδιορίζει με σαφήνεια τι σημαίνει δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, πότε θα απλώνεται σε μέρος μόνο του οδοστρώματος και υποστήριξε ότι έτσι δεν διαλύεται μία συγκέντρωση αν αυτή μπορεί να περιοριστεί. Είπε ότι σε κάθε περίπτωση η διάλυση μιας συγκέντρωσης αποτελεί το έσχατο μέτρο και θα αποφασίζεται μόνο εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις, καθώς και ότι οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την οικειοθελή αποχώρηση των διαδηλωτών και ασφαλώς να μην καταφέρουν σε δυσανάλογα μέσα.

Ειδική ιστοσελίδα θα ενημερώνει για πορείες και κυκλοφοριακά μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην καινοτομία του διοργανωτή συνάθροισης, ο οποίος θα μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της και θα φέρει αστική ευθύνη.

Τόνισε ότι η απόφαση της αστυνομικής αρχής για τη διεξαγωγή ή μη μίας πορείας, θα μπορεί να προσέλθει στην επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και υπογράμμισε ότι κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι δημόσια και γνωστή σε όλους, θα πρέπει να ανακοινώνεται εγκαίρως ο χρόνος και ο τόπος της ώστε να ρυθμίζεται η κυκλοφορία.

Σημείωσε επίσης ότι ακόμη και μία διαδήλωση που δεν έχει γνωστοποιηθεί δεν θα είναι παράνομη εάν τηρεί τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Μάλιστα θα υπάρχει ειδική ιστοσελίδα που θα ενημερώνει καθημερινά το κοινό για όλες τις διαδηλώσεις και τις πορείες, καθώς και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

«Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Αλιβιζάτος»

Ο κ.Μητσοτάκης όχι μόνο εγκωμίασε τη στάση του ΚΙΝΑΛ, αλλά επικαλέστηκε δύο κείμενα από συνταγματολόγους που δεν προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο άρθρο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, που χαρακτήριζε αγυρτεία τις κατηγορίες περί χουντικών διατάξεων. «Δεν τα λέω, τα λέει ο καθηγητής Αλιβιζάτος».

Στη συνέχεια διάβασε κείμενο, για το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση και τη θεοποίηση του δικαιώματος της διαμαρτυρίας, του ομότιμου καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, επικαλούμενος την αριστερή του προέλευση.

«Ας μη μιλούν όσοι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους»

«Δεν σκοπεύω να μπω στην ίδια γωνία με εκείνους που θεωρούν ότι τους ανήκουν ιδιοκτησιακά όχι μόνο τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και οι δρόμοι και οι πλατείες της χώρας για να πραγματοποιούν κατά βούληση πορείες και διαμαρτυρίες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε:

«Ας μη μιλούν για σχέδια καταστολής του δρόμου και της πλατείας, όσοι έχει αποδειχθεί πια ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους».