Με τον υπουργό Μεταφορών, Τζο Μίτσι και τον υφυπουργό Ανταγωνισμού και Ανάπτυξης της Μάλτας, Έντουαρντ Ζάμιτ Λούις, συναντήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα τους, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσε η διεύρυνση των ναυτιλιακών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και η σύμπλευση σε θέματα ναυτιλιακής πολιτικής, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Οι τρεις υπουργοί, έθεσαν ως προτεραιότητα την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας, ιδίως έναντι αντιλήψεων που δημιουργούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας στο διεθνές περιβάλλον. «Η Ελλάδα όπως και η Μάλτα αποτελούν παραδοσιακά ναυτιλιακά έθνη στην Ευρώπη και οφείλουν να προωθήσουν πολιτικές που θα διαφυλάττουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως αντίβαρο στις αγορές της Άπω Ανατολής» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, εκτίμησαν την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων της Τριμερούς Συνάντησης συνεργασίας Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στη Λευκωσία.

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι στόχος πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας των τριών χωρών, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να υπογραμμίζει ότι «η επόμενη συνάντησή μας θα είναι το Άτυπο Συμβούλιο Ναυτιλιακών Μεταφορών, το οποίο έχει συγκαλέσει η Ελληνική Προεδρία στο Ζάππειο και ελπίζω η συνεργασία μας έως τότε να έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».