«Δεν δεχόμαστε μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας από εσάς κύριε Μητσοτάκη. Πίστευα ότι αυτή τη «μάσκα» τη φορούσε μονάχα ο κ. Τσίπρας αλλά απ’ ό,τι βλέπω τη διεκδικείτε και εσείς» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας της στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει η ίδια με τίτλο: «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί την οικονομία η κυβέρνηση».

Όπως επεσήμανε η πολιτική αρχηγός προς τον κ. Μητσοτάκη, «αποδεικνύετε με τη στάση σας ότι δεν σας αφορούν ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτε οι εργαζόμενοι. Κάνετε αλχημείες με την επιδότηση της εργασίας. Για έναν εργαζόμενο των 1.000 ευρώ, με την επιδότηση εργασίας θα πληρώνει ο εργοδότης τα 500 ευρω, το κράτος θα δίνει τα 300 και ο εργαζόμενος σε πρώτη φάση θα χάσει τα υπόλοιπα 200 ευρώ. Αυτό θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο, γιατί μέχρι τότε θα δίνει το κράτος τη στήριξη. Από κει και πέρα ο εργαζόμενος θα μείνει όμως μόνο με τα 500 ευρώ. Είστε αποφασισμένος κύριε Μητσοτάκη να οδηγήσετε τους εργαζόμενους στη μισή δουλειά με τον μισό μισθό».

Αναφερόμενη στα μέτρα που εξήγγειλε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η μηδενική προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές, σημείωσε ότι «εμείς σας λέγαμε να πάρετε αυτά τα μέτρα από τον Μάιο. Το ότι τα λαμβάνετε τώρα σημαίνει ότι αναγνωρίζετε πως αυτά που είχατε εξαγγείλει μέχρι τώρα ήταν ανεπαρκή. Εμείς θα συνεχίσουμε να σας κάνουμε κριτική και μέσα και έξω από τη Βουλή. Φροντίστε τουλάχιστον αυτά τα καθυστερημένα μέτρα που εξαγγείλατε σήμερα, να τα εφαρμόσετε κιόλας».

Για τα έργα που ξεκινούν στο Ελληνικό, η κ. Γεννηματά είπε ότι «προς το παρόν βλέπουμε μονάχα κτίρια που κατεδαφίζονται. Αναρωτιέμαι, για το Ελληνικό έχουν υπογραφεί όλες οι απαραίτητες συμβάσεις ή όχι ακόμα; Αληθεύει ότι τα επόμενα 3 χρόνια θα προχωρήσουν μονάχα το καζίνο και το εμπορικό κέντρο που συμφέρει τους επιχειρηματίες; Κύριε Μητσοτάκη έχετε μια πολύ περίεργη αντίληψη για την ανάπτυξη. Το είδαμε και στο θέμα του λιγνίτη στην Κοζάνη και την υπόλοιπη Μακεδονία. Τα εργοστάσια λιγνίτη θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν μέχρι το 2030. Εσείς όμως λέτε τέλος έως το έτος 2023. Το ερώτημα που προκύπτει είναι «γιατί τόση βιασύνη» ενώ έχουμε δυνατότητα να το κάνουμε αυτό μέχρι το 2030 και η μετάβαση αυτή να είναι δίκαιη και βιώσιμη;».

Όσον αφορά το επικείμενο νομοσχέδιο για τις πορείες, τόνισε ότι «άλλο πράγμα είναι η ρύθμιση και ο κανόνας και άλλο η κατάργηση. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει για τα πάντα η Αστυνομία. Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο η Αστυνομία θα σταματάει τις πορείες και ο στρατός θα υποδέχεστε τους τουρίστες. Που πάμε ακριβώς;».

Για την χρηματοδότηση των ΜΜΕ από την καμπάνια κατά του κορονοϊού αναρωτήθηκε: «Θα μας πείτε επιτέλους κύριε πρωθυπουργέ με ποια κριτήρια και τι ποσά δόθηκαν στα ΜΜΕ; Περιμένουμε τόσο καιρό. Εάν δεν μας πείτε, την άλλη Παρασκευή εδώ θα είμαστε πάλι, για να σας ρωτήσω».

Αναφορικά με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας υπογράμμισε ότι «οι παρακρατικοί θύλακες δεν ταιριάζουν στη Δημοκρατία. Το παρακράτος είναι δημιούργημα της δική σας παράταξης. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρατήσετε έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον κ. Τσίπρα. Σας εξυπηρετεί να έχετε μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση. Αναμφίβολα είναι και αυτός ένας συμψηφισμό. Τόσο αγώνα έκανε ο κ. Τσίπρας για να αφήσει έξω από το κάδρο των ευθυνών των μνημονίων τον κ. Καραμανλή».

Τέλος για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «αρνείστε στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής μέσω της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Με αυτό τον τρόπο αναλαμβάνετε αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει ενώπιον του ελληνικού λαού. Δεν έχετε όμως λευκή επιταγή. Όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου. Εσείς ως κόμμα ήσασταν κατά του διαλόγου. Γιατί εσείς επιλέγετε να ξεκινήσετε τώρα αυτό τον διάλογο, που η Τουρκία σας έχει βάλει το «περίστροφο» πάνω στο τραπέζι;».