Βαρβιτσιώτης προς Τουρκία: Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις, έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα

«Πρέπει να διατηρηθεί η παγκόσμια θέση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:25
26/06/2020
Βαρβιτσιώτης προς Τουρκία: Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις, έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα
13
loading

Πολλαπλά μηνύματα και ηχηρές απαντήσεις προς την Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις, αλλά και για τον σεβασμό της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, της Διαρκούς Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων βουλευτών – μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Τούρκου εκπροσώπου (βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν, Akif Çağatay Kılıç), ο κ. Βαρβιτσιώτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε επαναπροωθήσεις (pushbacks) και σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια στη θάλασσα. «Το να επιστρέφεις τους ανθρώπους πίσω στη χώρα όπου κινδυνεύουν είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δε χαρακτηρίζει την Ελλάδα», δήλωσε και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα κατεξοχήν ναυτικό έθνος με παλιά ναυτική παράδοση, που βοηθά οποιονδήποτε βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. «Έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός που αφορά σε διακινδύνευση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κληρονομιά ενός ναυτικού έθνους», τόνισε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως είπε, η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα και, γι’ αυτό, τυχόν επιστροφές σε αυτή είναι νόμιμες, προσέθεσε, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας, όπως τονίζει, να διαχειριστεί τις αυξημένες ροές μεταναστών, παράλληλα με την κρίση του Έβρου στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, όταν 20.000 άνθρωποι προσπάθησαν να παραβιάσουν τα σύνορα με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι δεν καταγράφηκαν ούτε θάνατοι ούτε ξέσπασαν επιδημίες κορονοϊού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κάτι που αποτελεί μεγάλη επιτυχία της χώρας.

«Σύντομα θα λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα»

Στο ίδιο πνεύμα, ερωτώμενος για την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατήγγειλε την πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο και να το αποδώσουμε στην παγκόσμια κληρονομιά ως λαμπρό παράδειγμα διαπολιτισμικής συνεργασίας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. «Πρέπει να διατηρηθεί η παγκόσμια θέση του ως μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που συμβολίζει ένα μεγάλο μνημείο για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους και για τους Τούρκους Μουσουλμάνους στην Κωνσταντινούπολη» σημείωσε. Συμπλήρωσε, ακόμη, όπως επισημαίνεται, ότι σύντομα θα λειτουργήσει το τζαμί στην Αθήνα.

Όσον αφορά την ελληνική προεδρία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως επιδίωξη είναι να υιοθετηθεί στις 4 Νοεμβρίου, κατά την 70ή επέτειο της υπογραφή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η «Διακήρυξη των Αθηνών», που θα βοηθήσει τις επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή της πανδημίας, βάσει των αρχών και αξιών του Οργανισμού, που είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar SD,

  κι άλλη κυβίστησις! Και κατά το κοινώς λεγόμενο, \"άλλος έχει το όνομα κι άλλος έχει την χάρη\"!

 2. avatar Γύπας

  Απόσπασμα από ομιλία του κ. Σαμαρά την 5/1/2015

  .............Μήνυμα νίκης της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που θα λυτρώσει τον ελληνικό λαό, έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ από την προεκλογική συγκέντρωση της Κομοτηνής και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε αμηχανία, πανικό, απόγνωση και παίζει στα ζάρια τα συμφέροντα της χώρας................
  Επίσης και για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους μετανάστες. Χαρακτήρισε «αδιανόητο»

  «Να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρνει τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα να τους δίνει ιθαγένεια, ασφαλιστική κάλυψη και νοσοκομειακή περίθαλψη, αν χρειαστεί, αλλά με τι χρήματα;», αναρωτήθηκε και υπεραμύνθηκε του φράκτη αποτροπής εισόδου μεταναστών στον Έβρο.

 3. avatar Γύπας

  Γιατί έχουν τα μέζεα να κάνουν δημοψήφισμα!!! Θα πιάσουν πάτο γιατί νομίζουν ότι θα μας ξανακοροιδέψουν !!! Απόσπασμα ομιλίας Αντώνη Σαμαρά την 1/12/19 \"Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια.
  Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό:
  Εγώ, συμμαχητές και συμμαχήτριες, έτσι το λέω! Γιατί αυτό είναι…
  Και αν ξεκινάμε διστάζοντας να πούμε την αλήθεια,
  δεν θα πείσουμε τον κόσμο, που ξέρει πια την αλήθεια…
  Έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε, αρχή-αρχή,
  ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα,
  η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες!
  Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα!
  Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες…
  Που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα.
  Γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες…

  Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, τους οφείλουμε φιλοξενία, σεβασμό και προστασία. Όμως, αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι.Μη τα μπερδεύουμε λοιπόν...
  Δείχνουμε κάθε ευαισθησία στους αληθινούς πρόσφυγες.
  Που, όμως, είναι πια ελάχιστοι…
  Αλλά εδώ μιλάμε για την συντριπτική πλειονότητα όσων μπαίνουν πλέον,
  που είναι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες…
  \" Αυτά μας έλεγαν \" !!!!!!!

  1. avatar @Γύπας

   Για ποιο λόγο να κάνουν δημοψήφισμα και τις μας ενδιαφέρει τι έλεγε ο σαμαράς.
   Ο τσίπρας με το που ανέλαβε έμπασε 1,5 εκατομμύριο λάθρο με το καλημέρα.

 4. avatar Πάλαι ποτέ ΝΔ

  Με τον εποικισμό από λαθροεισβολεις που κάνετε στη χώρα, στις εκλογές θα τρίβετε τα μάτια σας.Θα πάτε τον Κασιδιάρη σε διψήφιο νούμερο με αυτή την πολιτική.Και τολμήσετε μετα να μιλήσετε για ρατσιστές, γελοίοι.Θα πάτε [...] μια και καλή.

  1. avatar @Πάλαι ποτέ ΝΔ

   Ασχολισου με τα προβληματα του Ελληνα που παιρνουμε μισθους πεινας, Φιλιππινεζες των επιχειρηματιων ολοι οι χρυσαυγιτες....!

 5. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  ΟΥΣΤ όλοι σας!!! ....να δω όταν σας βάλουν τα μαύρα πελατακια στην μέση τι θα πεις... Και πόσο θα σκύψεις...

 6. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

  Αν είχατε ελάχιστο σεβασμό στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εφ\'όσον ξέρετε ότι η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να φιλοξενήσει με το ΖΟΡΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ/ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ/ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ προιόν ΤΟΥΡΚΩΝ και ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΜΚΟΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ (ΞΕΥΤΙΛΑ) τη στιγμή μάλιστα ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ απο τον ΣΟΥΛΤΑΝΟ(ΘΈΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) θα κάνατε ένα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ όπως γίνεται στις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ. ΝΑ ΜΗ ΒΡΙΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΧΟΥΝΤΑ ΣΑΣ.

  1. avatar @ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ

   Ποιό θα ήταν το ερώτημα;

   1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

    Συμφωνείς με την ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ της χώρας σου? Απλάκι φίλε μου.

    1. avatar @ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ

     Γιατί με πίεσε κανείς να ασπαστώ το Ισλάμ;

 7. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

  απολογούμαστε τώρα και στους ΜΚΟΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ σαν να είμαστε και ένοχοι ,που διασώζουμε εισβολείς και εκβιαστές. Διάσωσέ τους και με κόττερα που τα ξέρεις καλά.

  1. avatar συμφωνώ

   με τον ανωτέρω

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει