«Δεν μπορείς να καλείς σε διάλογο με όρους εκβιασμού» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στον Αντώνη Σρόιτερ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, σχετικά με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τις τελευταίες ημέρες, για «διάλογο».

«Τέτοιου είδους δηλώσεις προς τα εκεί παραπέμπουν. Το μόνο που λέω εγώ, -είναι αυτό που λέει και η ελληνική κυβέρνηση- ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε έναν διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε.

Αν ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλον σε διάλογο, εμείς τον βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και πραγματικά ενώ θεωρούμε ότι όντως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, δεν πρέπει ο διάλογος αυτός να εκβιάζεται.

Ελάτε δηλαδή να συζητήσουμε τι διεκδικούμε και τι πιθανώς θα πρέπει να μας παραχωρήσετε. Με συγχωρείται δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ευχαριστούμε» είπε αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνει η Τουρκία ώστε να μπορέσει να υπάρξει διάλογος των δυο χωρών, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει προθέσεις καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και μπορεί σε μερικούς αυτή η εμμονή μας, η επιμονή μας στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου να είναι κουραστική, αλλά εμείς θα επιμείνουμε.

Εδώ η Τουρκία λειτουργεί όπως σας είπα ως ο ταραξίας ή ο ταραχοποιός ή ο νταής της περιοχής. Δεν γίνεται έτσι να συζητάς. Έχουμε πει ότι θέλουμε το διάλογο, επιθυμούμε τον διάλογο αλλά όχι με αυτούς τους όρους».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ για το αν η χώρα κάτσει στο τραπέζι των συζητήσων με την Τουρκία αν σταματήσουν οι δηλώσεις για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και οι παραβιάσεις για ένα διάστημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Τι να συζητήσουμε; Πρέπει να ξέρουμε τι θα συζητήσουμε. Aν όπως σας είπα ο διάλογος είναι στη βάση του, εμείς θέλουμε αυτά, οπότε δείτε τι μπορείτε να μας παραχωρήσετε, τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτά, ε με συγχωρείτε αυτό είναι μία λανθασμένη βάση για να καθίσουμε να συζητήσουμε.

Όπως σας είπα δεν έχουμε πρόθεση να κόψουμε τα κανάλια επικοινωνίας ,αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά περίπου, μιας πολύ συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Μιας συμπεριφοράς που δεν βοηθάει.

Οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, όλη αυτή η επιθετική ρητορική. Πολύ επιθετική ρητορική και οι δηλώσεις ότι σχεδιάζουμε το εννοούμε και ότι εννοούμε το κάνουμε. Δεν βοηθάνε πραγματικά».

«Τι πρέπει να συμβεί και ποιο είναι το όριο μας για να αντιδράσουμε; Nα σκάψουν τα τουρκικά γεωτρύπανα; Nα κάνουν έρευνες; Nα βρεθούν απλά σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα ή σε Ελληνική ΑΟΖ; Ποιο είναι το όριο μας;» ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ.

«Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη σεναριολογία. Απλά θα επαναλάβω αυτό που έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές από επίσημα, επισημότατα κυβερνητικά χείλη, ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Θα αντιδράσει, με ότι και αν σημαίνει αυτό και δική μας δουλειά εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δική μου, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, είναι να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Θα έχει δηλαδή αξιόμαχες και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Με ότι συνεπάγεται αυτό. Υπάρχουν θέματα υπάρχουν προβλήματα, ο αγώνας για την βελτίωση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαρκής. Δεν γίνεται χωρίς προβλήματα, ασφαλώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με πολλά χρόνια οικονομικής δυσκολίας, για να μην πω ασφυξίας, που είχε η χώρα.

Κάτι που είχε αντίκτυπο και στις δαπάνες για την άμυνα, τα εξοπλιστικά, αλλά προσπαθούμε με πολλή δουλειά να τα βάλουμε σε μία σειρά και μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, να εμφανιζόμαστε σε καλύτερο σημείο ετοιμότητας και λειτουργικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Η ύπαρξη ενός πλοίου σε ελληνικά νερά με όρους, πιθανότατα, αβλαβούς διελεύσεως ή οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν ασφαλώς και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Έχει συμβεί και συμβαίνει. Από την άλλη ένα ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, όπως έχει εξαγγελθεί,  ασφαλώς και θα συνιστά παραβίαση κυριαρχικού μας δικαιώματος.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει, -να το πω έτσι ιδιαίτερη αμφισβήτηση εκεί έξω-όσον αφορά, τι συνιστά παραβίαση κόκκινης γραμμής από πλευράς Τουρκίας και έχουμε πει ότι εμείς δεν θα ανεχτούμε τίποτα από αυτό και νομίζω ότι δεν έχει και άλλο δρόμο να ακολουθήσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός με κάθε επισημότητα».