Χατζηδάκης: Η εναλλακτική είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν υπάρχει κάτι άλλο

Στην Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:58
09/06/2020
Χατζηδάκης: Η εναλλακτική είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν υπάρχει κάτι άλλο
6
loading

Στην Κρήτη βρίσκεται ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος την Τετάρτη 10 Ιουνίου θα παρευρεθεί στην υπογραφή των συμβάσεων για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετέβη στο Ηράκλειο και αναχώρησε για την Ιεράπετρα, προκειμένου να επισκεφθεί τη νήσο Χρυσή, η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο υπουργός ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Κρήτη έχει πράσινο χρώμα και πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη Χρυσή επιδιώκουν να βάλουν μία τάξη και να προστατεύσουν το νησί από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες.

Σχετικά με την υπογραφή των συμβάσεων, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Η υπογραφή των συμβάσεων για την υποθαλάσσια ζεύξη Αττικής - Κρήτης και την ηλεκτρική διασύνδεση είναι αποφάσεις που θα έχουν σίγουρα θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί. Ειδικά, μιλώντας γι' αυτό, πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα, υπάρχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακή διάσταση διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττική - Κρήτη τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί. Η Κρήτη περνάει σε μία καινούργια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης».

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Κρήτη, τόνισε ότι η Ελλάδα προχωράει προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας και γι' αυτόν τον λόγο το πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης προχωρά με μεγάλες ταχύτητες.

«Η εναλλακτική είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, το άλλο που θα μπορούσε να βρεθεί είναι να ξαναγυρίσουμε στα κεριά. Νομίζω ότι δεν το θέλει κανείς. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα στηριχθούμε, μόνο που αυτό θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Δηλαδή, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο που δεν εγκρίθηκε από εμάς, είχε εγκριθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχύει, και είναι νόμος του κράτους. Το σχέδιο αυτό, βεβαίως, αναθεωρείται και είναι πάλι υπό αναθεώρηση.

Εν τω μεταξύ εφαρμόζεται και σίγουρα αυτό το οποίο γίνεται στην Κρήτη είναι προς θετική κατεύθυνση, καθώς, σύμφωνα με μετρήσεις της Περιφέρειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο με το κλείσιμο των τριών εργοστασίων της ΔΕΗ σε Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι περιορίζεται κατά 50% και πλέον», διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Επισήμανε, δε, ότι την ώρα που γίνονται αυτά τα βήματα μπροστά, ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει τις όποιες αντιδράσεις, με δεδομένο ότι γενικά η πολιτική της κυβέρνησης είναι συντονισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική και πάντως προς την κατεύθυνση μίας φιλικής προς το περιβάλλον και πράσινης ενέργειας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάργηση των αυτόνομων αρχών που διαχειρίζονται τις περιοχές Natura, εξήγησε ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν είναι μόνο θετικές διότι μέχρι τώρα υπήρχε μία τύποις προστασία αυτών των περιοχών.

«Για όλες αυτές τις περιοχές που καλύπτουν πάνω από το 30% της χώρας υπήρχαν μόνο 8 εκατομμύρια ετησίως. Τώρα θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός και ουσιαστική προστασία αλλά και χρηματοδότηση. Άλλωστε, η επίσκεψή μου στο Γαϊδουρονήσι, σήμερα, το μαρτυρά αυτό. Υπήρχε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2012 και μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από το 2015. Παρά ταύτα τίποτα δεν είχε γίνει.

Με την καινούργια κυβέρνηση και τον νέο νόμο θα γίνει, και θα γίνει διότι για το περιβάλλον μιλάμε με έργα και όχι με συνθήματα, όπως μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλάνε άλλοι. Εμείς στο Γαϊδουρονήσι θα βάλουμε μια τάξη, εννοούμε να προστατεύσουμε τη φύση και εννοούμε να τελειώσει το απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η πολιτική μας για όλη την Ελλάδα. Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική για το περιβαλλον», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε και την τουρκική στάση σε ό,τι αφορά τις έρευνες στα νότια της Κρήτης, τονίζοντας ότι όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά για το Αιγαίο είναι αστειότητες.

«Αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα, προφανώς, θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της. Αυτά δεν είναι θεωρίες, η κυβέρνηση αυτή το έχει δείξει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον δύο φορές. Τον περασμένο Δεκέμβρη, με την υπογραφή του αγωγού East Med, ο Ερντογάν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου να υπογράψουν αυτήν τη συμφωνία, όμως στις 2 Ιανουαρίου η συμφωνία αυτή υπεγράφη και ήμουν ένας από εκείνους τους τρεις υπογράφοντες υπουργούς. Ίδια δείγματα γραφής αποφασιστικότητας έχουμε δείξει και στην περίπτωση του Έβρου με την καθοδηγούμενη -στην ουσία- από την Τουρκία εισβολή μεταναστών. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα απάντησαν με αποφασιστικό τρόπο και νομίζω κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Tenebrae

  Η εναλλακτική λύση ειναι να κρίση να ακριβύνουμε dieώστε να αποκτήσουν πελατεία οι άλλοι που δεν παράγουν ρεύμα και να την πουλήσουμε στα ως πτωχευμένη για μερικά ταλλαρα.

 2. avatar Ο Μεσημερας

  Πως γινεται οι μισοί να μην θελουν τις ρυπογόνες μοναδες ηλεκτροπαραγωγής, Λιγνίτη κτλ) .Και οι Αλλοι μισοι να μην θελουν τις οικολογικές ανεμογεννήτριες, επειδη του χαλάει το οπτικο πεδίο...?

 3. avatar Καραγκιόζης πυροσβέστης

  Δεν φυτρώνουν ανεμογεννήτριες , βίλες και αυθαίρετα φυτρώνουν μπαγάσα Έλληνα !
  Οι ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα θα μπούν στις κορυφογραμμές και σε νησιά !!!
  Μας έχετε πρήξει τα ούμπαλα και εσείς οι δήθεν οικολόγοι Έλληνες (ανέκδοτο) και οι Κοινωνικά ευαίσθητοι της Εθνικής... ΔΕΗ (πανάκριβης- αρχαίας - που καίει με σπινθήρες δάση ) !!!!
  Δηλαδή όλη η ΕΕ που είναι γεμάτη ανεμογεννήτριες , τι είναι κύριοι ;
  Ηλίθιοι όλοι ;
  Και εμείς που χρωστάμε σε κάθε ζωντανό πλάσμα , είμαστε οι ξύπνιοι ;
  Εμείς οι καφενόβιοι φρεντο - τσιγάρο και ξάπλα , είμαστε μάγκες ;
  Άντε ρε σιχάματα — Ούτε ΑΟΖ για τους ψαράδες στο Ιόνιο δεν είχε υπογράψει ο Γίγας Παπανδρέου και ο Εθνάρχης Καραμανλής με τους Ιταλούς !
  Μόνο λόγια του αέρος , σαν το σαλάμι ένα πράγμα ! Ούτε στη φέτα να πάρουν ΠΟΠ , και παράγουν και οι Βούλγαροι και Δανοί !
  Αφήστε λοιπόν τις μαγκιές !
  Ναί στίς εναλλακτικές πηγές !
  Να διοριστούν αλλού οι μάγκες στις περιοχές του λιγνίτη ....

 4. avatar Κουκουλης

  Οταν ανελαβε υπουργος ελεγε οτι η δεη ηταν χρεωκοπημενη. Μετα απο μερικους μηνες η δεη παρουσιασε πλεονασμα!! Ουτε ο γκανταλφ τετοια μαγικα. Τωρα παει να ξεπουλησει το νερο.Αυτα παθαινει κανεις οταν ψηφιζει ανεπαγγελτους και κομματοσκυλα. Καλοφαγωτη η pizza

 5. avatar εσενα τα μυαλα σου

  εχουν ανανεωσιμες πηγες μεσα, κοινως αερα κοπανιστο. προφανως ετοιμαζεις την πωληση της δεη σε ημετερους το καταλαβαμε.

 6. avatar Θα πετυχεις τοιχο με το κεφαλι

  Συνεχισε να βριζεις οσους ενδιαφερονται για το περιβαλλον και θα βρεις τοιχο.
  Συνθηματα μονο εισαι εσυ και η κυβερνηση σου.
  Ενα μονο θα πω:
  Πως γινεται εκει που μπαινουν φωτιας την μια χρονια , να φυτρωνουν ανεμογεννητριες την αλλη;;;;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει