Νέο ισχυρό μήνυμα στέλνει στην Τουρκία η Ουάσινγκτον, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Άγκυρας προκλητικές και αντιπαραγωγικές.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως αν και γενικά οι ΗΠΑ δεν σχολιάζουν τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, κρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας αντιπαραγωγικές και προκλητικές.

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσθέτει: Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρεται και στο «μνημόνιο» Τουρκίας- Λιβύης, με φόντο και τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ, κατά την οποία επέμεινε στην αποφασιστικότητα της Άγκυρας για έρευνες για πετρέλαιο και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης, απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις  τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με επιστολές του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.