«Ο τρόπος αντιμετώπισης του κρατούμενου Β. Δημάκη καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι ασωφρόνιστοι, αφού κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός νέου ανθρώπου που κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα και του στερούν αυτό που κατορθώνει μόνος, να εκπαιδεύεται διαρκώς, κάτι που θα έπρεπε να του παρέχει η Πολιτεία, ως ευνομούμενη εννοείται και ως Κράτος Δικαίου».

Αυτό αναφέρει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, σε δήλωση του για την υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη και προσθέτει: «Μήπως εκεί στην ΓΓ Αντεγκληματικής πολιτικής πρέπει κάποιος να τους… σωφρονίσει; Και να γίνει τώρα, αμέσως, γιατί λίγο μετά είναι αργά, πολύ αργά». Κατηγορεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για «άγνοια για την ουσία του σωφρονισμού, αυταρχισμό και εκδικητικότητα απέναντι σε έναν νέο κρατούμενο που καταφέρνει να αυτομορφωθεί».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Λάππας επισημαίνει ότι το μοναδικό δικαίωμα που στερείται κάθε κρατούμενος είναι το δικαίωμα της ελευθερίας, όπως το όρισε η δικαστική απόφαση με την επιμέτρηση της ποινής, και δεν στερείται κανένα άλλο δικαίωμα, ούτε βεβαίως το δικαίωμα στην υγεία, ούτε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, η οποία κυρίως συμβάλλει στον σωφρονισμό, που είναι και ο σκοπός εκτέλεσης της επιβαλλόμενης ποινής. «Οι αρμόδιοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη νομίζουν ότι εκείνο που αρμόζει στους κρατούμενους είναι συνθήκες ‘εξπρές του μεσονυκτίου’ και μένουν αδιάφοροι ακόμα και όταν η ζωή του κρατούμενου Β. Δημάκη κρέμεται κατά κυριολεξία από μία κλωστή», σχολιάζει. Θέτει το ερώτημα τι θα γίνει «αν σπάσει η κλωστή: «Θα είναι υπόδικη η χώρα μας στο ΕΔΑΑ για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔA; Θα πει η κ. Νικολάου, γγ Αντεγκληματικής(!) πολιτικής ότι «ήθελε τα ‘παθε ο κρατούμενος;».