Για πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, «όσοι μας έριξαν στα βράχια υποθηκεύοντας το μέλλον του λαού μας κρύφτηκαν πίσω από τα φουστάνια της τρόικας για να σώσουν τους εαυτούς τους» και πρόσθεσε ότι «το σάπιο πολιτικό προσωπικό που χρόνια μας κυβερνά, αφού χρεωκόπησε τη χώρα επιχείρησε να ενδυθεί το μανδύα του σωτήρα, υπηρέτησε με θρησκευτικό φανατισμό τα μνημόνια και την τρόικα, προχώρησε σε διαρθρωτιές αλλαγές που γύρισαν τη χώρα στη δεκαετία του ’50, δημιούργησε στριατές ανεργων στο όνομα ότι δεν γινόταν αλλιώς, οτι δεν υπήρχε άλλος δρόμος».

Ανέφερε ακόμη ότι «έρχονται οι ίδιοι οι προστάτες και μας αποκαλύπτουν ότι όσα έγιναν στην Ελλάδα, είχαν στόχο όχι τη σωτηρία της οικονομίας, αλλά τη σωτηρία των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και των τραπεζών. Τα λέει η ίδια η Μέρκελ και ο Όλι Ρεν».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι «θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούμε εμείς», απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χουντή στο Ευρωκοινοβουλίο, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Μήπως αυτοί που κυβερνούσαν δεν τα γνώριζαν αυτά; Είχαν λάθος εντύπωση των πραγμάτων; Και τα γνώριζαν και τη σωστή εντύπωση είχαν και καταλάβαιναν παρά πολύ καλά τι τους λέγαμε.

Είχαν καλύτερη εμπειρία στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Γιατί λοιπόν παραδόθηκαν χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης, καταδικάζοντας τη χώρα και τον λαό σε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, που μας οδήγησαν στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης; Τις απαντήσεις στο ερώτημα τις βλέπουμε σήμερα να προβάλουν μπροστά μας με καταιγιστικό ρυθμό στα σκάνδαλα».