Οι εικόνες συνάθροισης σε πλατείες προβληματίζουν την κυβέρνηση, ενώ η χώρα μπήκε στη δεύτερη φάση του σχεδίου χαλάρωσης των περιορισμών.

Όμως σε πρώτο στάδιο δεν επιλέγει να επιστρέψει σε αυστηρότερα μέτρα ή να καθυστερήσει την εφαρμογή του σχεδιασμού, αλλά διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν υπάρξει κίνδυνος για νέο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, θα πατήσει φρένο και η νέα κανονικότητα θα καθυστερήσει.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η κυβέρνηση αναμένει από την επιστημονική επιτροπή τα κρίσιμα επιδημιολογικά δεδομένα από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του σχεδίου Τετάρτη- Πέμπτη. Από εκεί θα φανεί οριστικά εάν ο σχεδιασμός προχωρά ομαλά ή εάν θα χρειαστούν αναπροσαρμογές και οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν το Σαββατοκύριακο. Πάντως με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι στα βήματα ή στο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ούτε να επισπευσθεί ούτε να καθυστερήσει.

Στην κυβέρνηση αναμένουν επίσης Τετάρτη να παρουσιάσει η Κομισιόν το συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις αερομεταφορές, ώστε να ετοιμάσουν στη συνέχεια ένα συνεκτικό σχέδιο για τον τουρισμό. Η παρουσίαση της δέσμης μέτρων για τον τουρισμό μετατίθεται ωστόσο για την επόμενη εβδομάδα, καθώς το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να είναι πολύ γενικό και θα υπάρχουν ζητήματα που το κάθε κράτος- μέλος θα κληθεί να λύσει μόνο του. Σημειωτέον ότι Γερμανία- Γαλλία θέλουν να κατευθύνουν τον τουρισμό στο εσωτερικό τους για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Και εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα η αντιπαράθεση περί συγχρωτισμού στις πλατείες συνεχίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος θέλησε να αναδείξει για άλλη μία φορά τη σημασία της ατομικής ευθύνης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στον Υμηττό. Ο πρωθυπουργός απαντώντας εμμέσως σε κριτική και αιτήματα, όρισε ως καθήκον του κράτους να συμβουλεύει τους πολίτες και να δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, αλλά από εκεί και πέρα, τόνισε, η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα εκεί που είναι υποχρεωτική, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κυρίως να αποφεύγουν να έρχονται σε στενή επαφή με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Απευθύνθηκε μάλιστα ευθέως σε όσους συγκεντρώνονται σε πλατείες λέγοντας πως ο κορονοϊός: «Δεν είναι πεδίο ούτε πολιτικής ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Ούτε κάνουμε κάποιου είδους «αντίσταση» με το να μαζευόμαστε όλοι σε μία πλατεία χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής».

Τα μηνύματα του κ.Μητσοτάκη, επανέλαβε στη συνέχεια στο πλαίσιο του briefing και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο η εστίαση να ανοίξει τελικά νωρίτερα, πριν την 1η Ιουνίου, ακριβώς για να «σπάσει» το πλήθος που συγκεντρώνεται στους ελάχιστους ομολογουμένως δημόσιους χώρους της Αθήνας. Όμως όπως ξεκαθάρισε πρώτα θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία από την πρώτη φάση άρσης των περιορισμών.

Το ευχαριστώ με νόημα του Μητσοτάκη στους λοιμωξιολόγους και ο Οκτώβριος

Ο πρωθυπουργός παρενέβη χθες και στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, τους οποίους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στη χώρα τους τελευταίους πολύ δύσκολους τρεις μήνες.

«Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε αυτή η κρίση και την πατρίδα μας πήρα προσωπικά την απόφαση να εμπιστευτώ τους κατεξοχήν ειδικούς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης, θέλοντας έτσι να καταδείξει πως θα λάβει τις αποφάσεις και στην επόμενη φάση με γνώμονα επιστημονικά κριτήρια και εισηγήσεις.

«Οι προτάσεις τις οποίες διαμορφώνετε, εξακολουθούν να μας είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την αλληλουχία των κινήσεων που πρέπει να κάνουμε καθώς και για το αν κάπου κρίνουμε ότι πρέπει να πατήσουμε αντί για το γκάζι το φρένο και να πρέπει ενδεχομένως να κάνουμε κάποια βήματα προς τα πίσω περιορίζοντας δραστηριότητες προς αποφυγή ενός δεύτερου κύματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να εκδηλωθεί πριν απ’ αυτό το οποίο μας λέτε ότι μπορεί να εκδηλωθεί, που είναι ενδεχομένως το επόμενο τον επόμενο Οκτώβριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ειδικούς και χωρίς να κρύβει την αγωνία του για το εάν και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει η αγορά του τουρισμού.