Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ακόμη και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης έχει θέσει σε εγρήγορση τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών που στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί την ενδυνάμωση των συμμαχιών με τις γειτονικές χώρες.

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως και αύριο θα συγκληθεί νέα πενταμερής διάσκεψη για να εξεταστεί η γεωπολιτική κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι ενεργειακές εξελίξεις.

Εκτός από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη διάσκεψη, που θα γίνει εξ αποστάσεως για ευνόητους λόγους, θα λάβουν μέρος οι ομόλογοί του από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία που εξακολουθεί να έχει ισχυρή ναυτική δύναμη στην περιοχή αλλά και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για πρώτη φορά.

Η Ελλάδα θέλει να καταδείξει στους εξ ανατολών γείτονές μας πως παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, όπως και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, εξακολουθεί να μεριμνά για τη διαφύλαξη των συνόρων της και να προσμετράται ως σημαντικός παράγοντας στην περιοχή.

Από το Υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα η συγκεκριμένη συνάντηση θεωρείται σημαντική αφού η κλασική τριμερής διάσκεψη μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, μετατρέπεται τώρα σε πενταμερής με το σχήμα συνεργασίας να μεγαλώνει όλο και περισσότερο