Την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε τρία στάδια αναμένεται να ανακοινώσει στη δήλωση του απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μην προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών, τους οποίους οι γονείς θα αποφασίσουν να μη στείλουν παρόλα αυτά στο σχολείο λόγω ανησυχίας για νέο κύμα κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στα θρανία, το οποίο φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις 11 Μαΐου ξεκινά μαθήματα ξανά η Γ’ Λυκείου
  • Στις 18 Μαΐου η Β’ και η Α’ Λυκείου και τα Γυμνάσια
  • Και την 1η Ιουνίου τα δημοτικά

Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα νηπιαγωγεία (που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Παιδείας) και τους παιδικούς σταθμούς (που ανήκουν στους δήμους και άρα στο Εσωτερικών).

Αύριο, Τετάρτη στις 6 μμ, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει από το Υπουργείο Υγείας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοιχτό να ανακοινωθεί και ότι δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών ώστε να καθησυχαστούν οι γονείς, που αντιδρούν.

Το αναμενόμενο άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έχει προκαλέσει και αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς και η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος για μαθητές, αλλά και για τους καθηγητές που είναι λίγο πριν τη σύνταξη ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερθείς νωρίτερα σήμερα στις αντιδράσεις δήλωσε: “Το σημαντικό είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγξουμε ότι κάθε βαθμίδα που ανοίγει, ανοίγει με ασφάλεια. Μια βασική δραστηριότητα είναι και η λειτουργία των σχολείων. Όσοι λένε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Το σημαντικό είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγξουμε ότι κάθε βαθμίδα που ανοίγει, ανοίγει με ασφάλεια. Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο  φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε”.