«Η Ελλάδα συμμετέχει από την πρώτη στιγμή ενεργά στην συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου και θα συνεχίσει να το κάνει με την ίδια αποτελεσματικότητα. Υπήρξε εξάλλου από τους πρωτεργάτες και τους βασικούς υποστηρικτές της συγκεκριμένης προσπάθειας» τόνισε ο υφυπουργός Κυριάκος Γεροντόπουλος στην 29η Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Ο ΟΣΕΠ ιδρύθηκε το 1992 ως άτυπη πρωτοβουλία και μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομικό οργανισμό, με έδρα την Κωνσταντινούπολη το 1999, έχει 12 κράτη μέλη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία), παρατηρητές 13 χώρες και την Κομισιόν (Αίγυπτος, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία, Τυνησία) και εταίρους τομεακού διαλόγου επιπλέον 8 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ιράν, Ν. Κορέα, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία και Σλοβενία», ενώ έχει αναγνωρισθεί ως λήπτης Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας από τον ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα, ως συνδεδεμένα όργανα του ΟΣΕΠ έχουν αναγνωριστεί και λειτουργούν, η Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου, ως χρηματοδοτικός μηχανισμός του Οργανισμού, με έδρα την Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, ως συντονιστικό όργανο της διεπιστημονικής συνεργασίας, με έδρα την Αθήνα.

Ο κ. Γεροντόπουλος κατά την ομιλία του στη Σύνοδο επισήμανε ότι η χώρα μας τόσο κατά την βουλγαρική προεδρία του ΟΣΕΠ, όσο και κατά τη διάρκεια της δικής της προεδρίας στην Ε.Ε θα συμβάλει ενεργά για την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του οργανισμού αλλά και της αποδοτικότητάς του.

Η υποδοχή του Έλληνα υφυπουργού ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους Αρμενίους διοργανωτές της Συνόδου, όχι μόνο λόγω των άριστων διαχρονικά σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και γιατί ο κ. Γεροντόπουλος, με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή πριν από χρόνια είχε πρωτοστατήσει για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λόγο για τον οποίο τον είχαν τιμήσει το 2008.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ερεβάν ο κ. Γεροντόπουλος είχα την ευκαιρία να επισκεφθεί το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Brusov όπου συναντήθηκε με την πρύτανη, τους καθηγητές και τους φοιτητές, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας και με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων.