Σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη ημέρα μετά την κρίση του κορονοϊού καταρτίζει η κυβέρνηση εξετάζοντας τρία σενάρια: Το σενάριο η κατάσταση να μην καλυτερέψει ούτε να χειροτερέψει σε σχέση με τη σημερινή εικόνα. Το καλύτερο σενάριο, η εξάπλωση του κορονοϊού να σταματήσει όσο γρηγορότερα. Και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η πανδημία να διαρκέσει περισσότερους μήνες από το αναμενόμενο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ήταν σαφές εξάλλου το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τη χθεσινή δήλωση του, η οποία όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη ήταν μία έμμεση απάντηση στο πρωτοσέλιδο της Αυγής και στις δηλώσεις του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες το πρωί στο ΑΠΕ ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισης της κρίσης θα υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα. «Η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας κινείται γρήγορα και αποφασιστικά μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημείωσε επίσης ότι έχουν ληφθεί, σε πρώτη φάση, δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της «επιστρεπτέας προκαταβολής») και την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτά τα μέτρα, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι σχεδόν στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, το Σάββατο.

Τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τις κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και υλοποίηση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ούτε τις αρχικές παρεμβάσεις ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που εγκρίθηκε από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα την Παρασκευή.

Παρεμβάσεις οι οποίες, όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, θα ενισχύονται όσο βγαίνουμε από την υγειονομική κρίση, έχοντας «καύσιμα» και για την μετα-κορονοϊό εποχή.

Κυβερνητικά στελέχη ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν ότι το restart της οικονομίας θα γίνει χωρίς εκλογές, διαψεύδοντας σενάρια και ερωτήματα για το ενδεχόμενο ο κ.Μητσοτάκης να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες μόλις ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού και εφόσον όλα πάνε καλά, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη διαχείριση, να συντρίψει το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα εφόσον οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούν, καθώς και να “κάψει” με διπλές εκλογές την απλή αναλογική.

«Δεν μας ψήφισε ο κόσμος για να πάμε τόσο γρήγορα σε εκλογές» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, διαψεύδοντας κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εξάλλου, τα σενάρια αυτά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής, υπήρχαν εξαρχής στο τραπέζι του Μαξίμου, είχαν όμως ήδη μπει στο συρτάρι λόγω προσφυγικής κρίσης, έντασης με την Τουρκία και ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις πρόωρων εκλογών. Πολλώ δε μάλλον τώρα που η κρίση του κορονοϊού έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Κυβερνητικά στελέχη εν τω μεταξύ ξεκαθαρίζουν ότι δε θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά εξετάζεται μόνο η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, αν και στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες είχαν πέσει όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το Σαββατοκύριακο δεν συζητήθηκε στο Μαξίμου το ενδεχόμενο χρονικού περιορισμού στις μετακινήσεις ή περιορισμού στον αριθμό των SMS.

Ανοιχτό είναι όμως να διεξάγονται αυξημένοι έλεγχοι στα διόδια ενόψει του Πάσχα, με ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας, καθώς και ο διπλασιασμός των προστίμων για απείθαρχους εκδρομείς.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες το Πάσχα- Ορόσημο η Κυριακή των Βαΐων

Ανοιχτά είναι επίσης όλα τα ενδεχόμενα, στην περίπτωση που την Κυριακή των Βαΐων συγκεντρωθεί πλήθος πιστών έξω από τις εκκλησίες, παρά τους περιορισμούς. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιερά Σύνοδο, η οποία είχε προτείνει οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε χαρακτηρίσει μετρημένη τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και είχε επιφυλαχθεί για την απάντηση της πολιτείας. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε ο φόβος συγκέντρωσης πιστών ή περιπτώσεων ιερέων που θα αψηφούσαν τις οδηγίες, όπως ήδη έχουν κάνει.

Σημειωτέον ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τον οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε πριν και μετά την επέμβαση που υπέστη για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση, με δηλώσεις του το Σάββατο στον Ant1 έδειξε να κατανοεί την ανάγκη για περιορισμούς στις λειτουργίες το Πάσχα και να εκτιμά ότι αυτό θα ήταν απολύτως σύμφωνο με την ορθόδοξη πίστη.

Ο Αρχιεπίσκοπος ειδικότερα κάλεσε τους πιστούς να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε εκκλησίες, παραθέτοντας τα λόγια του Χριστού, «είσελθε εις το ταμείο σου».

«Εκκλησία και Πολιτεία, πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι ότι η Πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά έχει λόγο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επεσήμανε μάλιστα ότι κάποιος που θέλει να μεταλάβει, χωρίς να υπολογίζει ότι μπορεί να κολλήσει τον συνάνθρωπο του, είναι εγωιστής.

Δήλωσε επίσης ότι «Η Εκκλησία έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη» και τόνισε πως ό,τι γίνει, δε θα γίνει από φόβο ή ευχαρίστηση, αλλά από αγάπη για το συνάνθρωπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα έκοψε κάθε αντίδραση στο γεγονός ότι εφέτος δε θα έρθει το Άγιο Φως με ειδική πτήση από τα Ιεροσόλυμα. Ερωτηθείς για το ζήτημα καθώς και για το φόβο συναθροίσεως πιστών με τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, θύμισε ότι παλιότερα, το Άγιο Φως προερχόταν από το καντήλι της Αγίας Τράπεζας κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει Άγιο Φως δεύτερης κατηγορίας, κι αυτό που προέχει είναι να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Για αθλιότητες ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο από τη ΝΔ

Κυβερνητικά στελέχη εν τω μεταξύ δεν σχολίαζαν το άρθρο του Θανάση Καρτερού στην Αυγή με τίτλο «Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας» και το σχόλιο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Μυρσίνης Βουνάτσου, η οποία συνέκρινε τον αριθμό νεκρών από κορονοϊό με αυτούς στο Μάτι.

Έκαναν απλώς λόγο για αθλιότητες και επισήμαιναν ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκανε προβλέψεις για τον αριθμό νεκρών που θα είχε η Ελλάδα εάν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα και εάν είχε ακολουθήσει παρόμοια πορεία, με βάση επιδημιολογικά επιστημονικά μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούν οι επιστήμονες και για να προβλέψουν την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας, τις ανάγκες, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κλπ.