Παρά την έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην προχθεσινή του δήλωση και την προειδοποίηση πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα κριθεί εάν θα χρειαστούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, οι εικόνες χθες σε διόδια και λιμάνια προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία προέβη σε νέες κινήσεις και συστάσεις, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό του γενικού lock down α λα Ιταλία από Δευτέρα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε βέβαια κύμα μαζικής φυγής από την Αθήνα, καθώς τα διόδια των Αφιδνών πέρασε περίπου ο ίδιος αριθμός ΙΧ με την προηγούμενη Παρασκευή και από τα διόδια της Ελευσίνας μικρότερος αριθμός σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. Στα διόδια σχηματίστηκαν όμως ουρές καθώς ήταν λιγότερα ταμεία ανοιχτά, για την προστασία εργαζομένων και κοινού, ενώ λειτουργούσαν κυρίως με e- pass και αυτόματα μηχανήματα κερμάτων.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι υπήρξε μία κανονική έξοδος Σαββατοκύριακου και άρα δεν συμμορφώθηκαν άπαντες με τις συστάσεις των ειδικών να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση δεν ήταν απολύτως αναγκαία, τρομάζει το υπουργείο Υγείας, που έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διασποράς. Για αυτό εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία δήλωση του είχε σχολιάσει πως στην Ιταλία δεν φτάνουν τα φέρετρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με μία οργισμένη δήλωση χθες το απόγευμα χαρακτήρισε αντικοινωνική συμπεριφορά την επιλογή ορισμένων πολιτών να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις να μην το πράξουν.

“Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί με τον ιό ακόμα κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα. Και στο μεταξύ να διασπείρουμε τον ιό σε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα” εξήγησε ο κ.Πέτσας και τόνισε: “Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό – να αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία”.

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ότι από σήμερα Σάββατο στις 06.00 θα επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων τους. Τα πλοία θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία των νησιών, καθώς και από εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Για να ταξιδέψει κανείς σε νησί είναι πλέον απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί να «κατεβάσει» από το Taxis ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1 ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Απαγορεύεται επίσης ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την επικράτεια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης χθες ότι σήμερα θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές της χώρας, ενώ από Δευτέρα μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και την υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, από Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η απόσταση 1 πελάτης ανά 15 τμ αντί 10 τμ που ίσχυε ως τώρα.

Αναστέλλονται δε όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης καθώς επίσης και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές αυτών, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Και ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα το μέτρο αυτό, ενώ δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθληση κατά ομάδες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε επίσης ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά ζωτικών αναγκών.

Ως ζωτικές ανάγκες θεωρούνται οι εξής:

-Μετάβαση στην εργασία
-Επίσκεψη στον γιατρό
-Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
-Μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία
-Μετάβαση στην τράπεζα
-Μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων
-Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη
-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δυο άτομα τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου
-Κίνηση με κατοικίδιο ζώο

Η αγωνία δε του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ήταν εμφανής όταν αναρωτήθηκε πόσες φορές πρέπει να πει τα ίδια πράγματα.