Στο Βερολίνο μεταφέρει τις ελπίδες της τώρα η ελληνική κυβέρνηση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα όχι μόνο δεν κάνουν βήμα πίσω από τις αρχικές τους εκτιμήσεις και «εντολές», αλλά θέτουν και νέες απαιτήσεις τις οποίες καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν τόσο ο Γ. Στουρνάρας ,όσο και ο Κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από αύριο Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα για τη «Συνάντηση των Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Την Παρασκευή θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με την Α. Μέρκελ και θα έχει την ευκαιρία, όπως τονίζουν επιτελείς του Μαξίμου, να παραθέσει όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη πρόοδο της χώρας με κυριότερο μέγεθος αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πέρα όμως από τα οικονομικά μεγέθη βασικό επιχείρημα του Α.Σαμαρά «είναι οι οριακές γραμμές στις οποίες κινείται σήμερα η ελληνική κοινωνία και ο μεγάλος κίνδυνος γενικευμένων αντιδράσεων που θα θέσουν σε κίνδυνο και τα μέχρι τώρα κεκτημένα της ελληνικής οικονομίας».

Από το Μαξίμου υποστηρίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει ευθέως θέμα βιωσιμότητας της κυβέρνησης λέγοντας μάλιστα ότι επόμενος συνομιλητής του Βερολίνου μπορεί να είναι ο Α.Τσίπρας με ότι σημαίνει αυτό για την ομαλή πορεία του ελληνικού χρέους κι όχι μόνο.

Μετά το γεύμα εργασίας στην καγκελαρία θα ακολουθείσει ,σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα,κοινή συνέντευξη τύπου Σαμαρά -Μέρκελ από την οποία η Αθήνα περιμένει μια λεκτική έστω στήριξη.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα είναι βασικός ομιλητής σε εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.

Αιχμή της ομιλίας Σαμαρά και σ αυτή την εκδήλωση θα είναι η ευρωπαϊκή ανάγκη διατήρησης της πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας στην Ελλάδα σε μια περιοχή που κυριολεκτικά σπαράσεται αυτή την εποχή.