Υπέρ «της συνέχισης του διαλόγου» μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και «της θεμελίωσης εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο μερών, τάχθηκε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της εν λόγω επιτροπής στην Άγκυρα και το μεθοριακό με τη Συρία Μαρντίν μεταξύ 24 και 27 Φεβρουαρίου, εν όψει της ετήσιας έκθεσης της του ΕΚ για την Τουρκία, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ.

«Μπορεί να μην έχουμε πάντα τις ίδιες απόψεις, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε στην Τουρκία. Είναι, επίσης, ο λόγος για τον οποίο κάλεσα τον υπουργό Εξωτερικών να απευθύνει χαιρετισμό στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο», δήλωσε ο κ. Μακάλιστερ.

«Η ΕΕ και η Τουρκία εξακολουθούν να μοιράζονται πολλές κοινές προκλήσεις και συμφέροντα», είπε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρθηκε στις προκλήσεις όπως «η Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία και η μετανάστευση».

Εστιάζοντας στις προϋποθέσεις για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου, καθώς και για σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο. «Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικασίας προσχώρησης», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Ανδρουλάκη – Τσαβούσογλου

Η οκταμελής αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με σειρά αξιωματούχων μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Φαρούκ Καϊμακτσί, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσάρογλου.