«Η Ελλάδα, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στη μείωση της στελέχωσης του δημοσίου τομέα και του μισθολογικού κόστους στον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Ο δρόμος για την ανάπτυξη- Για μια δημόσια διοίκηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, των αντιπροέδρων της Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι και Μάρος Σέφκοβιτς, και Ευρωπαίων ομολόγων του, επισήμανε ότι την τελευταία τετραετία το μισθολογικό κόστος του δημοσίου έχει μειωθεί περισσότερο από 20%, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, και προσέθεσε ότι η μείωση αυτή θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι «οι δεσμεύσεις της χώρας έχουν αποτελέσει βασικό στόχο της κυβέρνησης, στη λογική ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στις μεταρρυθμιστικές δράσεις. Για να επιτευχθούν όμως μεταρρυθμίσεις, που θα μπορέσουν να αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο και την κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης, απαιτείται μια στροφή από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις σε 13 τομείς της οικονομίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, καθώς και στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην ανοιχτή διακυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια».