«Με βάση τα προσόντα και την εμπειρία τους επιλέγονται οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, που υπηρετούν ως σύμβουλοι στο γραφείο του εκτελεστικού διευθυντή στην Παγκόσμια Τράπεζα» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σεραφείμ Τσόκας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που είχε κατατεθεί και αφορούσε στην ανακοίνωση ότι τοποθετείται ο Χρήστος Παπουτσής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο του γενικού γραμματέα, «ο διορισμός των συμβούλων γίνεται από τον εκτελεστικό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά την εισήγηση της υποψηφιότητας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας».

«Η πολυπλοκότητα των εργασιών στο γραφείο τού εκτελεστικού διευθυντή απαιτεί εμπεριστατωμένες γνώσεις, κατάλληλες τεχνικές ικανότητες και εμπειρία» αναφέρει ο κ. Τσόκας και προσθέτει ότι «η επιλογή της υποψηφιότητας γίνεται, αφού λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της εν λόγω θέσης και συνεκτιμώνται τα προσόντα και η εμπειρία».

Το υπουργείο επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι βρισκόμαστε «σε μία συγκυρία κατά την οποία υπάρχει στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, με βάση τους δείκτες ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα».

Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί και για τον μισθό του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.

«Ο μισθός του συμβούλου στον εκτελεστικό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας καταβάλλεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, με βάση το ισχύον μισθολόγιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για το προσωπικό της» διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης.