ΣΥΡΙΖΑ: Να γιατί χάσαμε τις εθνικές εκλογές – Όλα όσα αναφέρει το πολυσέλιδο κείμενο αυτοκριτικής

Το τρίτο μνημόνιο, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί στο Μάτι, η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, η υποτίμηση των δημοσκοπήσεων και η εξαγορά ψήφων μέσω παροχών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:10
12/02/2020
ΣΥΡΙΖΑ: Να γιατί χάσαμε τις εθνικές εκλογές - Όλα όσα αναφέρει το πολυσέλιδο κείμενο αυτοκριτικής
64
loading

Στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης που δεν χειρίστηκε σωστά τις τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα, στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου και στο γεγονός ότι υποτιμήθηκε η απήχηση που είχε ο λόγος της Νέας Δημοκρατίας στα περί «τάξης και ασφάλειας» επιδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ τους βασικούς λόγους για τους οποίους απώλεσε την εξουσία τον περασμένο Ιούλιο σύμφωνα με το απολογιστικό κείμενο 84 σελίδων που συνέταξαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Θοδωρής Δρίτσας και αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο.

Το  ίδιο πόρισμα θα τεθεί, εκτενή αποσπάσματα του οποίου παρουσιάζει σήμερα το newsbeast, θα τεθεί και στον προσυνεδριακό διάλογο αφού από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως «είμαστε το μοναδικό κόμμα που δεν φοβάται να κάνει την αυτοκριτική του».

Στο κείμενο των 32.129 λέξεων οι συντάκτες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφουν ενδελεχώς σε όλα όσα συνέβησαν από το 2012, δηλαδή τρία χρόνια πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, μέχρι και τον Ιούλιο του 2019. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Γιατί χάσαμε τις εκλογές

Στο κείμενο αναφέρεται πως «υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί "τάξης και ασφάλειας", όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στην Μάνδρα ή ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Γενικότερα ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων».

Στρατηγικό λάθος το μνημόνιο 3

«Η τελική διαπραγμάτευση τον Ιούλιο του 2015 κατέληξε μεν σε επώδυνο συμβιβασμό - αφού όχι μόνο το μνημόνιο δεν καταργήθηκε, αλλά υπογράφηκε νέο, με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό - αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από αυτήν που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα. [...] Η υπογραφή αυτή (σ.σ. του μνημόνιου 3) σφράγισε τη γενική εικόνα: η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ακόμα "μνημονιακή κυβέρνηση". Και ως προς αυτόν τον βασικό πολιτικό χαρακτηρισμό, «όμοια με τις άλλες» επισημαίνεται με νόημα.

Κακή εκτίμηση κατά τη διαπραγμάτευση του 2015

«Κάποιες χώρες της ευρωζώνης αποτελούσαν δανειστές της Ελλάδας ενόσω και οι ίδιες διατηρούσαν υψηλό χρέος. Κατά συνέπεια, η ριζική λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα απέβαινε εφικτή μόνον αν συμπεριλάμβανε και το πρόβλημα χρέους των χωρών αυτών. Η ρητή αναγνώριση αυτού του δεδομένου ίσως επέτρεπε την οικοδόμηση ενεργών συμμαχιών, τουλάχιστον εν όψει μιας πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, τα αποτελέσματα της οποίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνεται στο απολογιστικό κείμενο που αφορά τα όσα έγιναν εκείνο το δραματικό το καλοκαίρι του 2015.

Φταίει ο Βαρουφάκης

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών της περιόδου του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βαρουφάκη. Ειδικότερα αναφέρεται πως «[...] Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Λάθη βεβαίως συλλογικά, αλλά ως προς τα οποία, και σε ό,τι αφορά την πρώτη περίοδο της αρχικής διαπραγμάτευσης, δεν δικαιούμαστε να μην αποδώσουμε ιδιάζουσα ευθύνη στον τότε Υπουργό Οικονομικών.

Υπό το φως μιας ειδικού τύπου δικής του υπερεπένδυσης στην επικοινωνία έναντι μιας σχολαστικά επεξεργασμένης διαπραγματευτικής τακτικής, φάνηκε τότε σαν να υποτιμούσαμε όλοι μαζί την ανάγκη να οικοδομήσουμε συμμαχίες ή γέφυρες με χώρες που ενδεχομένως θα μπορούσαν, λόγω δικών τους προβλημάτων, να συγκλίνουν με δικά μας αιτούμενα, να ανοίγαμε μέτωπα εκεί που δεν χρειάζονταν, να υπερτιμούσαμε την ισχύ σχετικά αφηρημένων ιδεών ή γενικών θεωρητικών σχημάτων έναντι επεξεργασμένων επιχειρημάτων επί πολύ συγκεκριμένων θεμάτων, υποτιμώντας έτσι την ανάγκη για λεπτομερή τεχνική δουλειά, να μη συνδέουμε απτά τη στρατηγική μας για έναν αμοιβαίως γόνιμο συμβιβασμό με τα τακτικά βήματα της διαπραγμάτευσης και, τελικά, να υποβαθμίζουμε το καθαυτό πολιτικό έργο σε διαπάλη – και κάποτε καβγά – μεταξύ αφηρημένων ιδεών».

Αργήσαμε να καταλάβουμε ότι ο Σόιμπλε ήθελε Grexit

«Η διαπραγματευτική μας δύναμη ήταν εξαρχής αποδυναμωμένη, αφού για τον εξαιρετικά ισχυρό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνιστούσε πρώτη επιλογή και όχι απλώς απόρροια μιας ενδεχόμενης αποτυχίας της διαπραγμάτευσης μετά από έντιμες προσπάθειες συμβιβασμού. Αυτό η δική πλευρά άργησε να το καταλάβει» αναφέρουν οι συντάκτες.

Επιδείξαμε ολιγωρία προς τη μεσαία τάξη

«Το κεντρικό «αφήγημα» της Νέας Δημοκρατίας περί ανάπτυξης, περί επενδύσεων, περί φορολογικής ελάφρυνσης και τα συναφή δεν αντιμετωπίστηκε με την καταλυτική κριτική που απαιτούσε, ώστε να οικοδομηθεί πειστικά και κατ’ αντιδιαστολήν η δική μας στρατηγική στόχευση και προοπτική» διαβάζουμε. Λίγες γραμμές παρακάτω τονίζεται:

«Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η σχετική ολιγωρία που επιδείξαμε ως προς το τι σημαίνει ειδικά για την Ελλάδα "μεσαία τάξη", ποια υπήρξε διαχρονικά και ποια είναι σήμερα η θέση της στον κοινωνικό σχηματισμό, σε τι κατηγορίες διαιρείται αυτή, ποιες είναι οι ιδεολογικές ορίζουσες και ποιες οι προσδοκίες κάθε κατηγορίας και πώς μπορεί να συμπτυχθεί συγκεκριμένα το κοινωνικό μέτωπο που επιδιώκει να εκπροσωπεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κακή επιλογή η ημερομηνία των εθνικών εκλογών

Ένα σημείο που έχουν επισημάνει αρκετές φορές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και κατόπιν εορτής, είναι πως δεν θα έπρεπε να προκηρυχθούν οι εκλογές στις αρχές Ιουλίου του 2019, αλλά καλό θα ήταν να εξαντλούνταν πρώτα η τετραετία, όπερ σημαίνει ότι θα έπρεπε να στηθούν οι κάλπες τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

«Οφείλουμε κατ’ αρχάς να αναγνωρίσουμε ως πολιτικά άστοχη την επιλογή να ταυτιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων» τονίζεται επί λέξει.

Κακώς δεν λάβαμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις

«Είχαμε συλλογικά υποτιμήσει τη συγκρότηση από "τα κάτω", εν πολλοίς σιωπηλά, του πλατιού αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Υποτιμήσαμε αυτή τη συγκρότηση γιατί πραγματικό κίνημα ενάντια στη κυβέρνηση δεν είχε αναπτυχθεί ενώ οι δημοσκοπήσεις που φαίνονταν να υποδεικνύουν την ύπαρξή του είχαν απαξιωθεί στη συνείδησή μας λόγω της μεγάλης αστοχίας τους κατά τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μορφή αυτάρκειας που αγγίζει την αλαζονεία».

Δεν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές

Η κριτική δεν κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε ονόματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Για παράδειγμα αναφέρει ότι «στις ευρωεκλογές το κείμενο θεωρεί λάθος ότι «σηκώσαμε το γάντι στην πρόκληση Μητσοτάκη να αντιμετωπίσουμε τις εκλογές ως οιονεί δημοψήφισμα», φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Οι παροχές αντιμετωπίστηκαν ως εξαγορά ψήφων

«Οι προεκλογικές παροχές, όσο δίκαιες, μετρημένες και δικαιολογημένες κι αν ήταν, δεν προφυλάχθηκαν από το να εκληφθούν από αρκετούς ως οιονεί εξαγορά ψήφων. Θεσμική, βέβαια, και κοινωνικά επιβεβλημένη, αλλά εξαγορά μολαταύτα. Δηλαδή κάτι σαν προσβολή της αξιοπρέπειας ακόμη και πολλών από εκείνους που θα ωφελούνταν. Και όπως έχουμε μάθει από πολύ παλιά, αλλά και όπως διαπιστώσαμε από τις εμπειρίες της διακυβέρνησης, τούτη είναι προσβολή που ο ελληνικός λαός τιμωρεί».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

64
σχόλια
 1. avatar john pen

  Το δραμα δεν ειναι οτι εχασαν τις εκλογες, αλλα οτι πηραν παρα πολλες ψηφους, μετα απο οσα εκαναν και ιδιαιτερα το δημοψηφισμα
  Το μονο που βλεπω στο μελλον ειναι οτι σε λιγο θα ειμαστε παρελθον

 2. avatar 1932

  Χασατε γιατι οντας αγραμματοι και τεμπεληδες, νομισατε οτι μπορουσατε με τα ψεμματα και την ιδεολογικη φανατιλα να ξανακυβερνησετε μια χωρα...Τοσο απλο....

 3. avatar αν κρινω απο τα σχολια……

  ο ΣΦΥΡΙΖΑ ψηλα κ αγναντευα,πρεπει να εχει φτασει ηδη το 4%.κ τωρα μπορει να πει κανεις οτι εγινε η στροφη 360 μοιρων που ελεγε ο αρχηγουλης του.!!κατεληξαν εκει απο οπου ξεκινησαν!!χαχαχαχαχαχα......εκαναν λεει πορισμα αυτοκριτικης!!βαρυγδουπες εκφρασεις.μπλα μπλα μπλα......μπειτε εδω στα σχολια του newsbeast μονο σ αυτο το αρθρο κ θα καταλαβετε μεσα σε 3 λεπτα γιατι χασατε.αν κ δεν ειμαι σιγουρος γιατι εισαστε σε παραλληλο συμπαν.....

  1. avatar Εκαναν πολλα λαθη και ειπαν και πολλά ψεματα..

   ...Αλλα δυστυχως επανω στην αγανακτησή μας φεραμε το κορονο’i’o της Ελλαδας ,δηλαδη τη ΝΔ για να μας αποτελειωσει..

   1. avatar Michael B.

    έχεις να προτείνεις κάτι άλλο που είχαμε ως επιλογή ;

 4. avatar ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  ΟΛΟΙ οι δημοι πληρωνουν ψευτικες υπερωριες στους εργαζομενους.

 5. avatar spyrospeiratis

  ΜΙΑ [...] ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΥΦΑΡΠΑΞΑΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΘΕ ΤΟΣΟ [...] ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΤΕ ΤΙΣ 4 ΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ . ΟΣΟ ΕΜΓΦΑΝΙΖΕΣΘΕ ΣΤΑ MEDEA ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΓΕΛΙΟΠΟΙΕΙΣΘΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΣΘΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΘΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ 2% ΚΑΙ ΑΠΟ 32% ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΣΤΟ 1% ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΙΣΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

 6. avatar ……..

  Για την Μακεδονία δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να γράψουν! Αμετανόητοι κομμουνιστές! Την προδοσία των Πρεσπών δεν θα την ξεχάσει ο ελληνικός λαός! Ούτε πως χαρακτηρισατε την πλειοψηφία του του ελληνικού λαού, ακροδεξιούς και φασίστες! Τελικά είδατε μόνο 50000 Έλληνες στο συλλαλητήριο? Στις εκλογές πόσους είδατε? Σιγά σιγά θα πάτε στο 4% που ανήκετε!

 7. avatar Roussoς

  Μιας και δεν έχετε αντιληφθεί τους πραγματικούς λόγους που σας πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων θα σας πω τα εξής.πρωτον δεν χάσατε σας πέταξαν .το ύφος και η έλλειψη παντελούς αγάπης για αυτόν τον τόπο το δείξατε άπειρες φορές.οταν ο Τσίπρας παροτρηνε να ψηφίσουμε ναι στο δημοψήφισμα και το μετέτρεψε σε όχι απέδειξε στον πολίτη πως ότι κι αν
  ψηφίσει ο πολιτης δεν λαμβάνετε υπόψιν .δεν είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί. Ότι του επέβαλαν οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί το έκανε δίχως αιδώ δίχως τσίπα .ψηφισε δύο μνημόνια και έδωσε ένα όνομα της
  πατρίδας. Σε ξένους κατοπιν επιταγής των Αμερικανών.και πάνω από όλα ξεφτιλησε την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού λέγοντας σε ένα
  εκατομμύριο πολίτες ότι είναι φασίστες επειδή αντέδρασαν στις επιταγές ξένης χώρας. Ανθρωπακια ιδεολογικά που αγνοούν ότι ο λαός δεν είναι ούτε μπλε ούτε πράσινος ούτε εμπριμε όπως το κόμμα του ,ο λαός είναι Έλληνες.

  1. avatar παλαιμαχος

   εξαιρετικο σχολιο.....

 8. avatar Αχμετ Νταβουντογλου

  Χασατε γιατι ενω ξανατε τα παντα για τους Ισλαμοφασιστες, Μεταναστες, Τρομοκρατες δεν προλαβατε να τους δωσετε δικαιωμα ψηφου, αφρρωντας το απο τους Πολιτες. Αντε την αλλη φορα θα τα πατε καλυτερα. Ο Κυριακος ειναι αυτος περηφανος για τις μαντηλες στις παρελασειες. Θα συνεργαστειτε αψογα!!!!

 9. avatar Αριστερος ειμαι κι ο,τι θελω λεω.

  Μολις διαβασα \"οι επικοινωνιακοι χειρισμοι στο Ματι...\" σταματησα αηδιασμενος το διαβασμα τού αρθρου. Πως μπορει να προτασσεις το επικοινωνιακο απο τον ανυπαρκτο και τραγικο χειρισμο μιας πρωτοφανους τραγωδιας;;;

 10. avatar Ροδίτης

  Μην ανησυχείς ρε Τσίπρα, με τα μυαλά που έχουν οι Έλληνες σε 3 χρόνια θα σε ξανακάνουν πρωθυπουργό νομίζοντας ότι θα τους σώσεις (!!!), και σε βλέπω να κάνεις συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ αν δε βγεις αυτοδύναμος. Εδώ άλλωστε έκαναν αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και στη συνέχεια ψήφισαν μνημόνια, έκοψαν μισθούς και συντάξεις, έφεραν το ληστρικό ένφια και έγιναν παίγνια των τοκογλύφων δανειστών. Και αυτούς οι Έλληνες τους έκαναν αυτοδύναμη κυβέρνηση!!! Εσένα δεν θα ξανακάνουν? Δηλαδή σαν να πας σε ένα οδοντίατρο που να μη σου κάνει καλή δουλειά και να συνεχίσει να πονάει το δόντι σου, μετά να πας σε έναν άλλο ο οποίος επίσης να μη βγει καλός, και μετά να ξαναπάς πάλι στο πρώτο!!! Είσαι δηλαδή ή δεν είσαι βλάκας? Καλά λένε λοιπόν ότι η βλακεία είναι ανίκητη και απέραντη.

  1. avatar ΣΥΡΙΖΑ=

   95% ψετοκλεφτοθασοκ+νδτυχοδιωχτες ...αυτοί που χρεωκόπησαν την Ελλάδα......θέλετε δεν θέλετε ΕΜΕΙΣ θα κυβερνάμε.....

  2. avatar Sv7n

   Έτσι ακριβώς. Γιατι ψέμματα είναι ; Πιο ευστοχο σχόλιο δεν γίνεται. Δυστηχώς η τραγική ιστορια των τελευταίων δεκαετιών.

 11. avatar tboni2

  Για να μην κουραζοσαστε εγώ θα σας το πω με δύο λέξεις. Χάσατε επειδή εισασταν κυβέρνηση των λαθροεισβολεων των ρομα και τών λοατκι. Όποιος δεν ανήκε σε μια από αυτές τις ομάδες εισασταν εναντίων του. Και φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε που σας πήρε χαμπάρι ο λαουτζικος ότι είσαστε ανθέλληνες που υπηρέτητε το ξένο κεφαλαιο!!!

  1. avatar tboni2(συνεχεια)

   Ξεχασα πριν να γραψω οτι ολους τους προδότες Ζαιους και τον Αλ6η,, πρεπει γρηγορα πατριωτες να τους βαλετε ολους φυλακή..!

 12. avatar poiui

  δεν χάσατε, [...]. κουράγιο, έρχεται και άλλη πίτσα.

 13. avatar Sotiris

  Ακόμη και η αυτοκριτική απευθύνεται σε σανοφάγους !
  Γιατί υποτιμήσατε το γεγονός ότι στις φυλακές πήρατε 95% ?
  Γιατί υποτιμήσατε το γεγονός της προσπάθειάς σας να κάνετε τον βιασμό πταίσμα ?
  Γιατί υποτιμήσατε το γεγονός του ότι ο αρχηγός σας είναι ένα αμόρφωτο πλάσμα ?
  Γιατί υποτιμήσατε το γεγονός της ολικής παραβίασης του Συντάγματος ?
  Γιατί υποτιμήσατε το γεγονός του \"παμέγιστου\" Ρασπουτίν ?
  Γιατί υποτιμήσατε το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι Ορθόδοξοι ?
  Γιατί υποτιμήσατε το γεγονός της ολικής διαλύσεως των σωμάτων ασφαλείας ?
  Γιατί υποτιμήσατε το γεγονός της αδυναμίας σας σοβαρής εκπροσώπησης της Ελλάδας των Ελλήνων στο εξωτερικό ?
  Γιατί υποτιμήσατε το γεγονός ότι μία αλήθεια από το στόμα σας ουδέποτε ακούστηκε ?
  κλπ κλπ

 14. avatar Γεροτσολιας

  Χασατε γιατι ειστε ψευτες,διχαστικοι,τεμπεληδες και δεν εκτιμησατε σωστα το DNA του Ελληνα. Γεροτσολιας

 15. avatar Αναξιοκρατία παντού

  -Έλλειψη σε στελεχιακό δυναμικό Απο πλευράς ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς γνώσεις στο να διοικούν! Αντί να καλύψουν τα κενά μέσα από ανοιχτές και αξιοκρατικές διαδικασιες έκαναν τα χειρότερα!
  -Αυτοί που κρατούσαν μια ντουντούκα στις διαδηλώσεις μόλις έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάπιαν, τους βόλεψαν κάπου ως κομματική επιβράβευση και ακόμα κοιμούνται . Οι δεξιοί έκαναν πάρτυ ως αντιπολίτευση στον καταγγελτικό τους λόγο στον δημόσιο τομέα .
  -Καμία μα καμία αξιοκρατία ( το σύστημα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ζει και βασιλεύει )
  -Καμία κρίση στο δημόσιο με αξιοκρατικές διαδικασιες σε όλες τις βαθμίδες στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ
  -Διατήρηση σε θέσεις ευθύνης όλων όσων απο το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέστρεψαν την χώρα
  Ακατάλληλοι στην πλειοψηφία τους , για στελέχωση επιτελικών θέσεων και ανίκανοι να διαχειριστούν την κρίση (οικονομική - ψηφιακή- κοινωνική- αξιών ) αν κρίνουμε τον τροπο με τον οποίοι οι περισσότερες / περισσότεροι γίναν διευθυντές ως το 2013 και με αναθέσεις έπειτα
  - κυριολεκτικά το βάρος στις πλάτες της γενιάς 35-45 ετών από το 2013 και μετά τους πιο παραγωγικούς που τους άφησαν μόνο με τα πτυχία τους ως κολόχαρτα, και με κομματόσκυλα σε θέσεις ευθύνης να μην μπορούν να πάρουν μια απόφαση .
  - Οριστική διακοπή δώρων στους υπαλλήλους Στο δημόσιο το 2013 που κινούν την οικονομία και τα μικρές επιχειρήσεις και αύξηση στο επίδομα προϊσταμένων κατα 200 € το μήνα αναπληρώνοντας μόνο σε αυτούς τις μισθολογικές απώλειες απο τα δώρα
  - οι μισθοί ίσα για να επιβιώνει ο κόσμος , καμία αποταμίευση .

 16. avatar Απορος

  Ο λαος σας καταψηφισε γιατι τον φλομοσατε στα ψευδη τα εσκεμενα αφου ειστε τυχοδιωκτες και οπαδοι της ολοκληρωτικης πρακτικης τυπου μαδουρο που λιβανιζατε για αυτο και απειλουσατε ανωτατους δικαστικους για να στοιχιωθετησετε τις σκευωριες σας μεχρι τις επομενες εκλογες υπο την ευλογια του ρασπουτιν του δεξιου εφιαλτη που στρατολογησατε αφου ειχε και προυπηρεσια στη ΚΥΠ επι καραμανλη ...οδηγησατε ενα λαο σε ενα σκηνοθετημενο δημοψηφισμα για να καληψετε τις αυταπατες του ψευταλεξη..του ημιμαθη νεανια των σχολικων καταληψεων για μια νεολαια λειτουργικως αναλφαβητη οπως διαπιστωσε η ευρωπαικη υπηρεσια..

 17. avatar ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΘΕ

  ΟΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ
  ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΣΘΕ.
  ΕΙΣΘΕ ΚΡΑΜΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΟΠΑΔΩΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
  ΚΑΙ ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ.
  ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΒΟΛΕΜΑΤΑ ΣΕ ΗΜΕΔΑΠΟΥΣ,
  ΡΟΜΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΑ ΠΑΤΕ????????????

 18. avatar Aimilios

  Σημειωστε για να προστεθουν στο πορισμα οι δικες μου εντυπωσεις:

  Επηρεάστηκα θετικα υπερ συριζα:
  -Που εφερε λαθροπακι
  -Που με κλεβανε 3 φορες την ημερα
  -Που πληρωνα καρανικα, λαθρο, κουκουλοφορους, ισλαμιστες κ.α.

  Επηρέαστηκα αρνητικα κατά συριζα:
  -Που δεν διοριστηκα
  -Που ανοιγα την τηλεοραση και ειχε 12 καναλια αντι για τα 5 κρατικα μονο
  -Που δεν εκανε σαπουνια την αντιπολιτευση

 19. avatar Τα λέω απλά για να τα καταλάβουν όλοι

  Η νίκη της ΝΔ είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης εκστρατείας κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και αγιογράφησης των κλεφτοκομμάτων που πτώχευσαν την Ελλάδα. Την εξαπέλυσαν η ΝΔ, η διαπλοκή, τα μεγάλα συμφέροντα, τα ΜΜΕ παπαγαλάκια με τους εντεταλμένους δημοσιογράφους και μια στρατιά από τρολ.
  Αυτά επέδρασαν καταλυτικά στους αφελείς ψηφοφόρους που πίστεψαν πως οι πιεστικές ανάγκες της δικής τους ζωής ταυτίζονται με τις επιθυμίες του Βαρδινογιάννη, του Λάτση και του Μητσοτάκη.

  1. avatar Ανενδοτος

   Θα συμφωνήσω μαζί σου , αλλα με μια ουσιωδη διαφορα . Ολα αυτα που αναφέρεις , κι είναι αλήθεια βεβαίως , ο ΣΥΡΙΖΑ πως τα αντιμετωπιζε ; Αμυνομενος . Δεν πέρασε στην αντεπίθεση ενώ είχε αρκετά ατού στα χέρια του . Για την κολωτουμπα που τον κατηγορησαν , δεν αντετεινε πως ο πρώτος διδαξας ηταν ο Κ. Σαμαρας με τα ζαπεια του . Για τη συμφωνία των πρεσπων , δεν έβγαλε αχνα πως κι εδώ ο πρώτος διδαξας ηταν ο πατέρας του νυν πρωθυπουργού . Για τις διακοπές του σε κοττερο , δεν απάντησε ότι μια φορά στη ζωή του κι αυτος είπε να κανει διακοπές τέτοιες και μάλιστα σε φιλικο περιβαλλον , απο τη μια , κι απο την άλλη δεν απάντησε σ\' αυτούς που τον κατηγορουσαν οτι οι περισσότεροι απο αυτούς διαθετουν δικης τους ιδιοκτησίας κοττερα , επομενως αφου νοιαζονταν τοσο πολυ τους όντως ταλαιπωρημενους Ελληνες , ας πουλουσαν μερικα απο αυτά για το καλο τους . Για τη φορολογηφση της μεσαιας ταξης , δεν ανεδειξε οτι παρεμειναν με αυτά τα λεφτά σε υποφερτο επιπεδο οι φτωχο ποιημενοι . Θα μπορούσε επίσης να απευθυνθεί απ\' ευθείας σ\' αυτούς και να τους βάλει το μεγάλο γι μενα ερώτημα : Θα προτιμουσατε να μην μπορούν να επιβιωσουν οι φτωχοποιημενοι συνανθρωποι σας ; εγώ θεωρώ ότι η μεσαία τάξη θα αναγνωριζε την προσφορά της προς τους φτωχοποιημενους κι ας υπερφορολογηθηκε .
   Υπαρχουν κι αλλα πολλά . Θα μου επιτρέψεις να πω το δικο μου συμπέρασμα . Η τα κάνανε μανταρα στην επικοινωνιακηα τους καμπάνια , η παρεδωσαν οικειοθελως τη κυβέρνηση . Εύχομαι να ισχύει το πρώτο . Αλλιώς βράσε ορυζαν .

   1. avatar Εγώ θα έλεγα, να δείτε όλα τα σχόλια

    Εγώ θα έλεγα, να δείτε όλα τα σχόλια, μήπως καταλάβετε γιατί δεν ξαναψηφίστηκε σύριζα, όπως και τα σχόλια και σε άλλες εφημερίδες, μήπως και συνειδητοποιηθείτε λίγο...

   2. avatar καμμία επικοινωνιακή

    καμπάνια δεν μπορεί να ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ τις πράξεις η τα επισήμως λεγόμενα ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ-ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, παρά το γεγονός ότι μεταφράζεται ως δημαγωγία,αλλά ούτε και νεκρούς,κατεστραμμένες ζωές, η στοιχεία που έχουν καταγραφεί. Είχαν και οι ΑΡΧΑΙΟΙ τέτοιους μέχρι την εποχή των ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΩΝ.Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει με την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ να καταγράφει τι λέει ο κάθε πολιτικός προεκλογικά. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι Η ΑΣΥΛΙΑ/ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΟΥΣ και το χειρότερο η ΑΝΙΑΤΗ ΚΟΜΜΑΤΟΚΥΝΙΑΣΗ του ΕΛΛΗΝΑ......παλιό και ολέθριο ελάττωμα.Δυστυχώς αν μπορεί κάποιος να απομονώσει τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ και το δυσκολότερο να αφήσει στην άκρη την ...ιδεολογική ΑΓΚΥΛΩΣΗ τότε θα καταλάβει ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ τον/μας κάνουν ΠΑΣΑ ο ένας στον ΑΛΛΟΝ.Μα ποιόν να ψηφίσω? Τον καλύτερο από τους χειρότερους?Αυτό ακριβώς τους ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ να σου κάνουν. Κάνε τους να σε ΣΕΒΟΝΤΑΙ και να σε ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ.

  2. avatar Social Distortion.

   Τα λες απλά επειδή δεν έχεις κατι ουσιαστικό να γράψεις.

  3. avatar @Τα λέω απλά

   Έχασαν γιατί είναι άχρηστοι.

 20. avatar ατελείωτος ο κατάλογος

  των ...κατορθωμάτων των ......ηθικοαριστερών καταστροφέων της ΕΛΛΑΔΑΣ αφού ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ από έναν ΗΔΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΛΑΟ που εμπιστεύθηκε τα ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΤΟΥΣ ΨΕΜΜΑΤΑ,να μην αναφέρω την ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ,ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ(Μας ΨΗΦΙΣΑΤΕ) τις ΥΒΡΕΙΣ (ρατσιστές/φασίστες) τον απίστευτο ΚΥΝΙΣΜΟ των στελεχών τους, το...ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΤΟ ΗΘΙΚΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ,ΤΟΥΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ,την προδοσία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΜΚΟΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ......ατελείωτος ο κατάλογος......το χειρότερο απ\'όλα είναι ότι εσκεμμένα έρριξαν τη χώρα στην αγκαλιά του ΚΟΥΛΗ....Και ακόμα αναρωτιούνται ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ χειρότερα δέ το ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥΣ κάνει και.....ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει