Ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδει τα δημοσιεύματα που καταλογίζουν στον Νίκο Παναγιωτόπουλο δηλώσεις που «ακυρώνει» τα λεγόμενα του Ερντογάν για τα Ίμια, εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

«Σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας περί δηλώσεως του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση.

Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών» ανέφερε η ανακοίνωση.

Πρόκειται για ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε με αφορμή δημοσιεύματα που αναπαράγουν δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο υπουργός σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με όσα είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο των Ιμίων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα 6 Φεβρουαρίου, ο Τάκης Χατζής μέσα από την εκπομπή του Εκτός Γραμμής στον Alpha, υποστήριξε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας του έστειλε μήνυμα για να διαψεύσει τα όσα δήλωσε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν μίλησαν ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συνεννόηση για τα Ίμια.

«Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό» ανέφερε ο Τάκης Χατζής ότι του είπε ο Νίκο Παναγιωτόπουλος.

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι ο υπουργός του είπε επίσης ότι: «άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ».

Ο Τούρκος πρόεδρος υπονόησε «γκρίζες ζώνες» στα Ίμια «και σε άλλα νησιά» κατά τις δηλώσεις του, προοικονομώντας το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν λίγο αργότερα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.

Χθες, πάντως, ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως «φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) λόγω της στάσης που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως εάν γίνει μια κίνηση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), όπως γινόταν προηγουμένως, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά εάν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι. Ο υπουργός Αμυνάς μου σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, για να τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Καρντάκ (σ.σ. Ίμια) και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος».

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικά διαψεύδει ή όχι τις δηλώσεις Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης;

Σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Έχουν περάσει δύο μέρες από τις δηλώσεις Ερντογάν για συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση να μην πάει Έλληνας αξιωματούχος στα Ίμια και για συνομιλίες των Υπουργών Άμυνας για αντίστοιχες διαδικασίες σε άλλα νησιά, και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση:

έσπευσε να απαντήσει μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΥΠΕΞ,

σήμερα, με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, αμφισβήτησε το ρεπορτάζ δημοσιογράφου που μιλούσε για διάψευση του Τούρκου προέδρου, επικαλούμενος τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας.

Για την ταμπακιέρα όμως, η κυβέρνηση δεν έχει πει απολύτως τίποτα: Τελικά διαψεύδει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ή όχι;

Επιτέλους, ας καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι στα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και δεν χωρούν τέτοιοι επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί».