Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο μοναδικός πρόεδρος τα τελευταία 25 χρόνια που δεν θα ανανεώσει τη θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα καθώς οι προκάτοχοί του Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας έμειναν από 10 χρόνια ο καθένας στο επιβλητικό μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δύο θητείες κατέγραψε κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής απλώς ήταν σπαστές και όχι ενιαίες.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά χρονολογικά. πρώτος πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ο νομικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, πρόσωπο που αποτέλεσε επιλογή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παρέμεινε στον θώκο από τις 20 Ιουνίου 1975 έως τις 15 Μαΐου 1980. Ακολούθως ήταν η σειρά του ίδιου του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή να καταλάβει το αξίωμα από τις 15 Μαΐου έως τις 10 Μαρτίου 1985. Παραιτήθηκε πρόωρα λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, επειδή ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι το κόμμα του δε θα υποστήριζε την επανεκλογή του, αλλά θα πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέχρι να διεξαχθεί η προβλεπόμενη ψηφοφορία χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας για είκοσι μέρες (10-30 Μαρτίου) επιτελούσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Αλευράς.

Ακολούθως ο κ. Σαρτζετάκης, που προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από το ΚΚΕ, θα παραμείνει για πέντε χρόνια (30 Μαρτίου 1985 – 4 Μαΐου) και θα παραδώσει τη σκυτάλη στο πρόσωπο από το οποίο την παρέλαβε, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που θα θητεύσει για δεύτερη φορά (5 Μαΐου 1990 – 10 Μαρτίου 1995).

Από ‘κει και έπειτα έχουμε σερί δεκαετίες Προέδρων της Δημοκρατίας. Η μια ήταν του Κωστή Στεφανόπουλου (10 Μαρτίου 1995 – 12 Μαρτίου 2005) που είχε προταθεί αρχικά ως υποψήφιος από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Πολιτική Άνοιξη και η δεύτερη του Κάρολου Παπούλια (12 Μαρτίου 2005 – 13 Μαρτίου 2015) που είχε αποτελέσει πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Έτσι, φθάνουμε αμέσως μετά τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο που είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ορκίστηκε στις 13 Μαρτίου 2015 και θα παραμείνει μέχρι τις 13 Μαρτίου του τρέχοντος έτους προκειμένου να αναλάβει ακολούθως καθήκοντα η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.