Την πεποίθηση ότι Ένοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία διαθέτουν ισχυρά δημοκρατικά αντισώματα εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στον κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία από τις ομιχλώδεις διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής.

Στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η μόνη απάντηση στον εκφασισμό είναι περισσότερη δημοκρατία και περισσότεροι κοινωνικοί αγώνες για αξιοπρέπεια. «Επαγρυπνούμε, αλλά δεν κινδυνολογούμε», λέει ο κ. Δρίτσας και χαρακτηρίζει εισβολείς τους χρυσαυγίτες που δρουν στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξής του στην «Κ.Ε.»

-Κύριε Δρίτσα, ως βουλευτής Πειραιά μπορείτε να μας πείτε πώς λαϊκές περιοχές της πόλης, μέχρι πρότινος κάστρα της Αριστεράς, έχουν μετατραπεί σε διάστημα μόλις δύο-τριών χρόνων σε προπύργια της Χρυσής Αυγής;
«Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. οι χρυσαυγίτες στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά είναι κυρίως εισβολείς και πολύ λιγότερο αυτόχθονες. Ιστορικά οι λαϊκές περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά ήταν “κάστρα” της Αριστεράς πριν από αρκετές δεκαετίες. Από τη δεκαετία του ’80 έως και την αρχή της κρίσης, αν κρατήσουμε το χαρακτηρισμό “κάστρα”, μάλλον για “κάστρα του ΠΑΣΟΚ” είναι ορθότερο να μιλήσουμε. Αυτά τα “κάστρα” έπεσαν στις εκλογές του 2012 και στα πιο πολλά σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Όλα δείχνουν ότι από πέρυσι διαρκώς αυξάνουμε τις δυνάμεις μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά γενικότερα είναι ο κύριος πολιτικός εκφραστής της λαϊκής αγωνίας και των λαϊκών διεκδικήσεων. Δεν υποτιμώ την υπαρκτή επιρροή της Χρυσής Αυγής σε λαϊκά στρώματα, αλλά όχι και “προπύργιά” της η Κοκκινιά, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα ή το Πέραμα…».

-Δεν συμμερίζεστε, δηλαδή, ότι η Αριστερά δεν κατάφερε να πείσει το λαϊκό κόσμο πώς αποτελεί τη δύναμη αποτροπής;
«Μα, η πραγματικότητα είναι ότι η Αριστερά και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με πολύ ισχυρές πιθανότητες την κυβέρνηση της χώρας. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, η κύρια δύναμη που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι αυτό το “μεγάλο τμήμα του λαϊκού κόσμου”. Αυτή είναι η κύρια δεξαμενή. Όντως είναι πολύ δύσκολο, θα έλεγα πρωτόγνωρο, να πείσει μια πολιτική δύναμη την πλειοψηφία της κοινωνίας να την εμπιστευθεί όταν μέχρι χθες αυτή επέλεγε άλλους πολιτικούς χώρους. Η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη είναι τα κρίσιμα επίδικα για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής».

-Με αφορμή την ακροδεξιά βία, εκτιμάτε ότι οι διασυνδέσεις παρακρατικών με την Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι τέτοιες ώστε να συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για το δημοκρατικό πολίτευμα;
«Δεν έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι το έστω και δικαίως αμφισβητούμενο όπως λειτουργεί δημοκρατικό πολίτευμα κινδυνεύει από αυτούς που ορκίστηκαν να το προστατεύουν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι επαγρυπνούμε. Εκτιμώ και θέλω να πιστεύω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρά δημοκρατικά αντισώματα. Δεν μπορεί κανένας να ξεχνά την πατριδοκάπηλη στρατιωτική δικτατορία της χούντας που διέλυσε το αξιόμαχο, όταν ο λοχαγός διέταζε τον στρατηγό και άφησε το δρόμο ελεύθερο για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Επαγρυπνούμε, αλλά δεν κινδυνολογούμε. Και στα Σώματα Ασφαλείας υπάρχουν δημοκρατικά αντισώματα».

-Είδαμε και αυτή την ανεξήγητη κίνηση εφέδρων καταδρομέων να καλούν σε κατάργηση των πολιτικών κομμάτων, του Κοινοβουλίου και του Συντάγματος. Τι εξήγηση δίνετε σε όλα αυτά;
«Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησα ήδη με δήλωσή μου από το μεσημέρι της Πέμπτης. Μεταξύ άλλων επισημάναμε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να χαρακτηρίζεται από μεγαλομανή ακροδεξιά ελαφρότητα, αλλά δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι συγκλήθηκε σύσκεψη με επικεφαλής την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία μάλιστα έγινε σε συνέχεια πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για δημοσίευμα που έφερε μέλη της Χρυσής Αυγής να λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση με όπλα από εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε εάν οι ηγεσίες του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανησύχησαν μόνο από αυτά τα κρούσματα ή εάν γνωρίζουν και κάτι παραπάνω. Η ελληνική κοινωνία, στην οποία περιλαμβάνονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας γνωρίζουν καλά ότι η μοναδική διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα είναι περισσότερη δημοκρατία και περισσότεροι κοινωνικοί αγώνες για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί ότι καμία πρόσκληση εκτροπής δεν θα βρει την παραμικρή απήχηση στο κράτος και στους πολιτειακούς θεσμούς».