Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Νετανιάχου για την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Σύμφωνα με τo sigmalive, η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης οδήγησε στην υπέρβαση των προβλημάτων που καθυστερούσαν τον EastMed και Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ συμφώνησαν να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου, ενώ οι σχετικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν στην Αθήνα στις αρχές του 2020.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με to κεντρικό δελτίο του OPEN  επιθυμεί να πέσουν οι υπογραφές πριν από την 5η Ιανουαρίου, ημέρα που αναχωρεί για τις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενήσει τους ηγέτες των άλλων τριών χωρών στην Αθήνα, προκειμένου να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για τον EastMed, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η ημερομηνία που προτάθηκε είναι η επομένη της Πρωτοχρονιάς.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

«Υπάρχουν όντως σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή που μιλάμε διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για υπογραφή αυτής της διακρατικής συμφωνίας. Ενδεχομένως πολύ νωρίς το 2020 να έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις», δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα sigma. «Μόλις είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι, θα γίνει αυτό επίσημα», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στα ενεργειακά της σχέδια με βάση το διεθνές δίκαιο εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας για τις προκλήσεις της Άγκυρας ότι «η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός, υπάρχουν όρια.

«O αγωγός EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.