Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε, σήμερα δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε.

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

«Η συμφωνία έγινε υπό το καθεστώς πιέσεων της Άγκυρας προς την Τρίπολη»

Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έγινε υπό το καθεστώς πιέσεων της Άγκυρας προς την Τρίπολη και μάλιστα αυτό συνέβη προσφέροντας η Άγκυρα το δέλεαρ της κοινής στρατιωτικής συμμαχίας.

Νωρίτερα την Πέμπτη, έγινε γνωστό πως η Τουρκία έστειλε σήμερα (12.12.2019) στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες που προκύπτουν από τη συμφωνία με τη Λιβύη, ώστε να καταγραφούν.

Την είδηση καθώς και τον χάρτη μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο, Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, το κείμενο που κατατέθηκε στον ΟΗΕ αναφέρει ότι την απόφαση υπέγραψε ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης. Το μνημόνιο έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος την 8η Δεκεμβρίου, σημειώνεται ακόμη.