Ως μια «τρύπα στο νερό» χαρακτήρισε την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ο αντιεισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ιωάννης Αγγελής καταθέτοντας σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής προβαίνοντας παράλληλα σε αποκαλύψεις τόσο για την υπόθεση αυτή καθ’ αυτή, όσο και για την εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ελένη Τουλουπάκη στην οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα.

Ο κ. Αγγελής είπε χαρακτηριστικά πως «για να γίνει σωστά η έρευνα θα πρέπει η συγκεκριμένη να εκδιωχθεί από τη θέση της. Απορώ γιατί η παραμένει σε αυτή την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή λέω ότι αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Novartis, διώξτε την κ. Τουλουπάκη. Είναι ανεπαρκής, το έλεγα πολύ πριν της ανανεώσουν τη θητεία. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία. Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία».

Παράλληλα όμως επιτέθηκε και στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον πως γνώριζε τα πάντα για τη σκευωρία που είχε στηθεί και ότι για την αποπομπή της κας Τουλουπάκη «περιμέναμε εντολή του».

«Προκαλώ να μου δείξετε ένα αποδεικτικό στοιχείο»

Ο κ. Αγγελής ενώπιον των μελών της Επιτροπής υπογράμμισε επίσης πως από τις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουμε πάρει ούτε το απειροελάχιστο νόμιμο στοιχείο. Όλα είναι παράνομα και στην υπόθεση Novartis έχει γίνει μια τρύπα στο νερό. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να πει ένα νόμιμο αποδεικτικό μέσο που έχουμε. Κανένα! Άρα, υπάρχει δόλος Τι προκύπτει από τα έγγραφα; Τα έγγραφα έχουν μόνο πληροφορίες μας όπως ξεκαθάρισαν από το FBI. Μας είπαν πως «δεν έχουμε ούτε ενδείξεις αλλά απλές πληροφορίες που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε».

Η κα Τουλουπάκη απέκρυπτε κάθε έγγραφο που λάμβανε και μου έφερε οκτώ έγγραφα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου όταν τα ζήτησα. Αλλά τελικά κατάλαβα ότι μου απέκρυψε έγγραφα διότι ο κ. Τζουράς που είχε κάνει τις μεταφράσεις, μου έδωσε περισσότερες μεταφράσεις από τα συνολικά έγγραφα». Συνέχισε μάλιστα την επίθεση κατά της εισαγγελέως λέγοντας πως «η κα Τουλουπάκη αρνείται να δώσει έγγραφα και λέει ότι είναι απόρρητα διότι εάν τα δώσει θα αποδειχθεί ο δόλος της στην υπόθεση. Εγώ ξέρω τουλάχιστον δυο που δεν έχουν σταλεί στους κ. Σοφουλάκη και Ζάχαρη».

Ο διάλογος με τον άνθρωπο του FBI

Στη συνέχεια της απολογίας του ο κ. Αγγελής έκανε λόγο για έναν διάλογο που είχε με τον υπεύθυνο του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του FBI στην Αθήνα κ. Αριστείδη Παπαδάκο. «Ρώτησα ποσά έγγραφα εστάλησαν και δεν μου απάντησε. Αρνήθηκε να μου τα δώσει, όπως σημείωσε. Όσον αφορά την ευθύνη πολιτικών προσώπων μου είπε: δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, αλλά γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και πως ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έχει ενημερώσει και τον κ. Κοντονή και τον κ. Καλογήρου». Σημείωσε δε πως η κ. Τουλουπάκη του είχε ζητήσει να ψάξει λογαριασμούς Έλληνα πολιτικού που το παιδί του σπουδάζει στην Βοστόνη, πως ο Αμερικανός πρέσβης είχε ενημερώσει τους υπουργούς Δικαιοσύνης και ότι ο δικηγόρος που εμφανίζεται ως δικηγόρος μαρτύρων, απειλεί τους ίδιους τους μάρτυρες.

«Για την αποπομπή Τουλουπάκη απαιτούνταν η έγκριση Τσίπρα»

Παράλληλα κατέθεσε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Καλογήρου είχε συμφωνήσει με την αποπομπή της κας Τουλουπάκη αλλά θα έπρεπε να πάρει έγκριση επί τούτου και από τον τότε πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Είπε επί λέξει: «Ο κ. Καλογήρου συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη αλλά μας είπε ότι πρώτα πρέπει να πάρει την έγκριση του “από επάνω”. Ποιος είναι ο από πάνω; Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Τζανακόπουλος διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή θα ήταν καταστροφή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Περιμέναμε έγκριση από τον Τσίπρα για την αποπομπή της Τουλουπάκη που ποτέ δεν ήρθε. Η Παπασπύρου μας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα: Να ακούσει το Ρασπούτιν και την στρατηγική των διώξεων και να κερδίσει τις εκλογές ή να διώξει την Τουλουπάκη; Η αντικατάσταση της Τουλουπακη τέθηκε στον πρωθυπουργό. Δεν το έκανε ποτέ ο Τσίπρας γιατί στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές: Μία του Ρασπούτιν που έλεγε ότι με αυτή την τακτική, να στηρίζουμε δηλαδή την Τουλουπάκη και με το σκάνδαλο με πολιτικούς θα πάρουμε επιπλέον 3%. Η δεύτερη γραμμή ήταν του Καλογήρου που έλεγε ότι θα καταστραφούμε».

Δεν κατονόμασε τον «Ρασπούτιν»

Αναφορικά με τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν» δεν τον κατονόμασε (αν και η κα Ράικου όσο και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς έχουν επισημάνει ότι πρόκειται για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη Δημήτρη Παπαγγελόπουλο), ο κ. Αγγελής είπε τα εξής: «Ο Ρασπούτιν είναι με το ένα του πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και με το άλλο στη ΝΔ. Αυτά είπε η κ. Δημητρίου. Ο Ρασπούτιν με την κ. Τουλουπάκη επικοινώνησε δια μέσω, όπως μου είπε η κ. Δημητρίου, εισαγγελέως πρωτοδικών. Εάν δεν είχα αντιδράσει θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη τουλάχιστον κατά του κ. Λοβερδου του κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του κ. Σαλμά. Η Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει ποινική δίωξη πριν από τις εκλογές». Ζήτησε μάλιστα να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τις κύριες Δημητρίου και Παπασπύρου και τον πρώην Υπουργό Μιχάλη Καλόγηρου.

«Δεν εμπιστεύομαι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου»

Ο μάρτυρας πιέστηκε αρκετές φορές από τους βουλευτές – μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής να κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», αλλά εκείνος αρνήθηκε πεισματικά λέγοντας πως «το ξέρω το όνομα του τρίτου προσώπου, όμως δεν το λέω. Ήταν μέλος της κυβέρνησης και είχε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Δεν το λέω, γιατί δεν εμπιστεύομαι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλος βάρος σ’ αυτή την υπόθεση. Άλλο βαρύτερο, δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσει ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ τις ευθύνες ούτε της Δημητρίου, ούτε του υπουργού που έκανε αυτά. Εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν. Φοβάμαι ότι θα με ταράξει στις μηνύσεις. Η παρουσία τρίτου προσώπου φάνηκε από το ότι ήθελε να κάνει fast track δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων».

ΣΥΡΙΖΑ: Αποδεικνύεται περίτρανα ποιοι είναι οι σκευωροί

Μετά τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Αγγελή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους σχολιάζει πως «η πολυδιαφημιζόμενη κατάθεση όπου πάνω της στηρίχθηκε το αφήγημα της Ν.Δ. περί σκευωρίας γίνεται μπούμερανγκ για τους πραγματικούς σκευωρούς αυτής της υπόθεσης που θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο τεράστιο σκάνδαλο Novartis. Έτσι ο κ. Αγγελής μετά από επίμονες ερωτήσεις μελών της προανακριτικής παραδέχτηκε ότι στη συνάντηση της Βιέννης το FBI έδωσε λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Αρνήθηκε να κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας μάλιστα ότι «εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν».

Παραδέχτηκε επίσης, ότι μόνο το 10% του σκανδάλου Novartis είναι πάνω από το «νερό» και παρότρυνε τα μέλη της προανακριτικής να ψάξουν να βρουν το υπόλοιπο 90%. Ομολόγησε δε τις συστάσεις του προς την εισαγγελέα Διαφθοράς να μην κάνει έρευνα στο σπίτι του κ. Στουρνάρα επειδή αυτός είναι αξιωματούχος. Πέρα από τις αλήθειες που αναγκάστηκε να πει, είπε και ένα προφανές ψέμα. Ότι ένας Υπουργός ή ένας Πρωθυπουργός μπορούσε να αντικαταστήσει μια εισαγγελέα όταν ο ίδιος ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός γνωρίζει ότι την κ. Τουλουπάκη την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έστειλε ποτέ σχετικές αναφορές».