Πέτσας: Η συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα για το Διεθνές Δίκαιο που είναι η πυξίδα μας

«Γνωρίζαμε τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:38
09/12/2019
Πέτσας: Η συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα για το Διεθνές Δίκαιο που είναι η πυξίδα μας
16
loading

Συνέντευξη έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» και μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα, τη συμφωνία των Πρεσπών, τις μεταναστευτικές ροές αλλά και τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

«Από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, επιδιώκουμε να είναι στο τραπέζι των Ευρωπαίων εταίρων μας η τουρκική προκλητικότητα, ώστε να καταδικάζεται αναλόγως.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, να θέσει ξανά το θέμα ώστε να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η επόμενη Σύνοδος του Μαρτίου.

Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και εν προκειμένω των δύο χωρών, που αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η όποια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Τουρκική προκλητικότητα και συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί. Από τη στιγμή όμως που κυρώθηκε παράγει αποτελέσματα για το Διεθνές Δίκαιο. Και το Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα, η οποία κατευθύνει όλη μας την εξωτερική πολιτική, όπως και στις πρόσφατες εξελίξεις με τη γείτονα Τουρκία», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια Κορυφής έχει τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο και πως αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς, αν οι γείτονές μας συνεχίσουν αυτή τη πρακτική.

«Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, εμείς θέλουμε πάντα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να δείξει ότι τα σέβεται έμπρακτα και να μην προχωρά συνεχώς σε εμπρηστικές - θα έλεγα - δηλώσεις.

Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον ελληνικό λαό. Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση», σημείωσε.

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Επιπλέον, είπε πως οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη, ήταν σε γνώση και του υπουργείου Εξωτερικών και όλων των αρχών και όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των διεθνών, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επισήμανε δε, ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και άλλοι παράγοντες - όπως της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας - καταδικάζουν τέτοιου είδους ενέργειες, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν σχολιάζει τα εσωτερικά προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν στη Λιβύη ή στην Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι αύριο θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και θα ενημερωθούν όλα τα κόμματα από τον υπουργό Εξωτερικών. «Εμείς, πάντα, ως κυβέρνηση, κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απευθείας επικοινωνία του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Τώρα, θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ. Αν χρειαστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, Συμβούλιο Αρχηγών, θα γίνει. Αλλά σε αυτή τη φάση, δεν έχει κριθεί σκόπιμο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως είναι ξεκάθαρη η καταδίκη, από αμερικανικής πλευράς, της τουρκικής προκλητικότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχουν και διμερείς επικοινωνίες, υπάρχει και πολυμερής προσπάθεια από την πλευρά μας. Θα υπάρξει και σχετική επιστολή από το υπουργείο Εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με την εξέλιξη των τελευταίων ημερών, γι΄ αυτό το "άκυρο", μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Για την κατάθεση του "μνημονίου" (από πλευράς Τουρκίας) στα Ηνωμένα Έθνη, εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας, ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση από τη δική μας πλευρά, νομικά τεκμηριωμένη και με όλα τα επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε.

Μειωμένες μεταναστευτικές ροές λόγω καιρού

Μιλώντας επίσης για μεταναστευτικό, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι αισθητά μειωμένες οι ροές το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας ότι δεν το αποδίδει σε γεωπολιτικές ή άλλες εξελίξεις, αλλά ενδεχομένως να είναι θέμα συγκυρίας, λόγω των καιρικών φαινομένων.

«Περιμένουμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο εύρος χρονικού διαστήματος, προκειμένου να κρίνουμε» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τέθηκε ξεκάθαρα από πλευράς μας, αν επρόκειτο για γεωπολιτικό λόγο που υποκινεί αυτές τις αυξημένες ροές ή για οικονομικό.

Και αν είναι ο δεύτερος, φυσικά η ΕΕ - γιατί δεν είναι ένα θέμα διμερές, αλλά ευρωπαϊκό - είναι έτοιμη να συνδράμει και εμείς φυσικά να στηρίξουμε. Αν είναι γεωπολιτικό, φυσικά μιλάμε για μια τελείως αλλαγή στάσης, για ένα θέμα που πλέον θα κρίνεται όχι ως μια βοήθεια προς κατατρεγμένους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από το φάσμα της προσφυγιάς, αλλά ως ένα γεωπολιτικό όπλο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας στην επέτειο του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Αστυνομία «κατάφερε να προφυλάξει ιδιωτικές περιουσίες και τουλάχιστον να μην έχουμε την εικόνα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Και συνέχισε: «Περιστατικά που μπορεί να κριθεί ότι είναι περιστατικά αυθαιρεσίας, η ίδια η Αστυνομία από τις 7 του μήνα, πριν καν οποιοσδήποτε άλλος αντιδράσει - είτε πολιτικό κόμμα, είτε ΜΜΕ - έστειλε το υλικό στον Συνήγορο του Πολίτη, κινεί η ίδια τις διαδικασίες ελέγχου και ζητά από τους πολίτες, εάν υπάρχει υλικό αυθαιρεσίας, να δοθεί, προκειμένου να αξιολογηθεί και να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει να αποδοθούν», πρόσθεσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Γύπας

  Ψάξε τις δηλώσεις 12/6/18 κ.λ.π. Αφού ξέρεις που θα τις βρεις γιατί με αποκαλείς προδότη κ.λ.π. Έλληνας είμαι και πονάω !! Αλλά τα ψέματα δεν μου αρέσουν από όπου και αν προέρχονται κατάλαβες ΝΔούλη!!!!

  1. avatar @Γύπας

   Δεν φτάνει που είσαι ψεύτης αλλά είσαι και κουτός. Η συνέντευξη δόθηκε όταν ο Μητσοτάκης ήταν ακόμη αντιπολίτευση. Η Κοσιώνη τον ρώτησε τι προτίθεται να κάνει με την συμφωνία των Πρεσπών και αυτός απάντησε στο 09:15, ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει ούτε να την κυρώσει αν αυτή δεν έχει κυρωθεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Εν συνεχεία η Κοσιώνη τον ρώτησε τι θα κάνει αν γίνει κυβέρνηση και την την βρει κυρωμένη και αυτός απάντησε στο 09:21, ότι σε αυτή την περίπτωση δεν έχει περιθώρια ελιγμών.
   Εσύ λοιπόν σκαρφίστηκες τα ψέμματα που λες. Αν είσαι σκοπιανός και δεν καταλαβαίνεις Ελληνικά, δικό σου πρόβλημα.

 2. avatar Γύπας

  Η αλήθεια πονά !! Τι να κάνουμε όμως η αλήθεια παραμένει αλήθεια!! Τώρα αν σας πονάει είναι άλλο . Μπορείς να πεις και το τραγουδάκι " Και πονάω και μ'αρέσει και κουνάω και την μέση !! " Καληνύχτα σου.

  1. avatar @Γύπας

   Εκτός από το κούνημα φοράς και γόβες;

 3. avatar KΛΕΩΝ

  Τα τρολακια του γκαντεμη που ειναι να γραψουν τα αλαμπουρνεζικα τους?

 4. avatar Γύπας

  Κατά τα άλλα ήταν κατάπτυστη ,θα την καταργούσατε, ήταν εις βάρος την χώρας μας , τώρα είναι μια χαρά όλα!!! Που είναι τώρα αυτοί που κυνηγούσαν και έβριζαν κάθε βουλευτή και υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ; Τελικά χωρίς να γνωρίζω πολλά πράγματα , αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι πολύ καλή κ. Πέτσα και σας βόλεψε μια χαρά, γιατί και εκλεχθήκατε πατώντας στην κατάπτυστη αυτή συμφωνία αλλά και στα οικονομικά της χώρας που κατηγορούσατε και τώρα σκορπάτε αφειδώς !!

  1. avatar @Γύπας

   Κανείς τους και ουδέποτε υποσχέθηκε κατάργηση της συμφωνίας. Δώσε έστω ένα link που να επιβεβαιώνει αυτά που λες ψεύταρε.

   1. avatar @Γύπας….ΨΕΥΤΑΡΙΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΛΥΤΩΝΕΙ

    1)ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΔΕ ΘΑ ΚΥΡΩΣΩ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ»
    http://www.lifestyleoptions.gr › kyriakos-mitsotakis-den-tha-kyroso-ti-symfonia-gi...

    2)Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών
    https://youtu.be/xT9tiEtbcq8
    Μπαμπινιώτης:Κύρωση=η θεώρηση της γνησιότητας ή της ακρίβειας εγγράφου ή αντιγράφου· η σήμανση εγγράφου ή αντιγράφου που το καθιστά έγκυρο και αποδεκτό!!

    1. avatar Δεν θα κυρώσω, αν αυτή δεν είχε κυρωθεί απο τον ΣΥΡΙΖΑ

     Γιαυτό έκανε πρόταση μομφής η ΝΔ να το μπλοκάρει και έσπευσε ο ΣΥΡΙΖΑ να την κυρώσει.Επειδή ήξερε ότι μετά θα εφαρμοστεί.Τι δεν καταλαβαίνεις?Μάλλον όλοι έχετε σύνδρομο του Τσίπρα και μπλοκάρετε, γιατί έτσι σας συμφέρει.

   2. avatar απαντηση:@Γύπας

    αντε βρε προδοτες γυριστρουλες μουλοχτες...ουστ

    1. avatar @Γύπας

     Δεν βρίσκεις link, γιατί απλούστατα είσαι ψεύτης.

 5. avatar thorn

  Ο Αλέξης τώρα δικαιώνεται!

 6. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπής

  Σας βολεψε μια χαρα ο Συριζας και τωρα κανετε και τον καμποσο!!

 7. avatar Αφιερωμένο στους μακεδονομάχους

  Φανταιζί ξολοτούμπες από την κυβέρνηση των σαλτιμπάγκων! Πού είναι οι ψευτοπατριώτες μακεδονομάχοι που πέρυσι ήταν στα κάγκελα κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών;
  Πού είναι οι πολιτικοί απατεώνες που ξεσήκωναν τους εύπιστους κατά της εκχώρησης της Μακεδονίας;

  1. avatar Πού πήγαν;

   Έγιναν μετακλητοί!

  2. avatar Ενας που δεν καταλαβαίνει Ελληνικά δικαολογείται,

   αλλά ένας που έχει μειωμένη νοημοσύνη είναι αξιολύπητος.Αυτοί που εναντιώθηκαν στην συμφωνία προσπάθησαν να μη περάσει απο την βουλή γιατί ,τόνιζαν σε όλους τους τόνους ,ότι αν περάσει είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε.Αφού ο Τσίπρας δεν άκουσε και το έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων του,τώρα εφαρμόζεται.Τι δεν καταλαβαίνεις?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει