Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε πριν από λίγη ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δια μέσου των βουλευτών Έφης Αχτσιόγλου και Σωκράτη Φάμελλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», σχετικά με το άρθρο 3 που αφορά τις «Προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου».

Το άρθρο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ δεν θα ισχύει η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο Κανονισμός Κατάστασης Προσωπικού της ΔΕΗ και οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία για μισθούς, επιδόματα, άδειες κλπ. Η κυβέρνηση σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, καταργεί με νόμο τη συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι θα έχουν χαμηλότερους μισθούς, χωρίς προσαυξήσεις, επιδόματα και παροχές που προβλέπει η συλλογική σύμβαση. Έτσι, δυο εργαζόμενοι που παρέχουν την ίδια εργασία και δουλεύουν στο ίδιο πόστο θα αμείβονται με εντελώς διαφορετικούς μισθούς, πράγμα συνταγματικά ανεπίτρεπτο.

Η ρύθμιση υποστηρίζουν, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και το επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη ίσης αξίας εργασία. Παραβιάζει, ακόμη, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συλλογική αυτονομία, καθώς κάνει ευθεία νομοθετική παρέμβαση ενάντια στο δικαίωμα των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν από κοινού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση και συλλογική σύμβαση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας, χωρίς επεμβάσεις τρίτων και ιδιαίτερα του κράτους. «Μια μέρα μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος επιβεβαιώνεται γιατί η ΝΔ κράτησε εχθρική στάση στη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Διότι πρόθεση της είναι να παραβιάζει το Σύνταγμα με τους νόμους της», αναφέρουν χαρακτηριστικά.