Κικίλιας: Να μειωθεί η συμμετοχή των Ελλήνων ασφαλισμένων στα φάρμακα

Μηδενικές αυξήσεις στα φάρμακα για το 2020 προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:55
14/11/2019
Κικίλιας: Να μειωθεί η συμμετοχή των Ελλήνων ασφαλισμένων στα φάρμακα
3
loading

Στην ανάγκη να δουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι μείωση στη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων που έχουν ανάγκη, στάθηκε ο Βασίλης Κικίλιας με τοποθέτησή του στην ημερίδα «Clawback και Φαρμακευτική Δαπάνη». Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας «θα νομοθετήσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, τις μηδενικές αυξήσεις στα φάρμακα για το 2020 και 7% μειώσεις, έναντι 10% αυξήσεις και 10% μειώσεις που κληρονόμησε από τον τελευταίο νόμο».

Όσον αφορά στο clawback, είπε ότι ως αρχική ιδέα, ενδεχομένως να είχε μία πρακτική εφαρμογή στην καρδιά της κρίσης. Όμως, τόνισε πως δεν είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο, καθώς δεν μπορεί να προβλέψει και να μαζέψει την κατανάλωση, την ποσότητα και την τιμή των φαρμάκων, να μπορέσει με δείκτες και με τελευταία τεχνολογία και με φίλτρα να αποτυπώσει ποιοι υπερσυνταγογραφούν τι είναι ιατρικό πρωτόκολλο, πώς και αν εφαρμόζεται.

«Δώσαμε πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό, σε ό,τι έχει να κάνει με το επενδυτικό clawback. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενέγραψε η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή. Αποδεδειγμένα και κοστολογημένα και με έναν διαφανή τρόπο τον οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση επισήμανε πως ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορεί να εντοπιστεί πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση.

«Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος καταληκτικά είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια, στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Κε Κικιλια

    Έψαχνα για επέμβαση σε καρκίνο της μητέρας μου δωμάτιο σε κρατικό Νοσοκομείο . Μου είπαν μετα απο 3 μήνες το νωρίτερο στα δωμάτια το 50% ηταν αλλοδαποί και αρκετοί Ρομά . Οι οικογένεια μου ήταν ολοι εργαζόμενοι όπως και εγω ασφαλισμένοι , και γονείς τότε συνταξιούχοι χωρίς κανένα χρέος προς το Δημόσιο αλλα και ιδιωτικό. Οι τρεις μήνες για κρεβάτι σε καρκίνο φαντάζομαι θα οδηγούσε μαθηματικά σε επιδείνωση και θάνατο. Στο διάστημα αυτό οι Ρομά εξ ολοκλήρου ήταν άεργοι καθως και το μεγαλύτερο μέρος των αλλοδαπών πράγμα που σημαίνει ότι τα νοσήλια θα επιβαρύνουν τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Σε αυτήν την περίπτωση η μητέρα θα είχε πληρώσει με την ζωη της για να ζήσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν. Το κρεβάτι βρέθηκε ως δια μαγείας σε μια εβδομάδα με το έξτρα φακελάκι και η μητέρα ζει τώρα και είναι καλά. Ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα της Ιστορίας όταν είσαι συνεπής πολίτης στην Ελλαδα για εσάς Κε Υπουργέ.

  2. avatar το ειδαμε αυτο το θεμα

    το σχολιασαμε.......ξανα τα ιδια????

  3. avatar Συριζαίoς

    Κάτω οι μειώσεις. Μόνο αυξήσεις όπως με τον τσιπροπολάκη και το δώρο 10% καθολική αύξηση στις πολυεθνικές

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει