Ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό χαρακτήρισε την πρόταση του ΚΚΕ ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε, αυτό που πρέπει να συμβεί, είναι «το κλείσιμο όλων των hot spot στα νησιά και στον Έβρο και η μεταφορά των αιτούντων άσυλο καταρχήν στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια η άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους».

Μέσω του δαδιοφωνικού σταθμού των «Παραπολιτικών», σημείωσε ότι «κανένας ανήλικος δεν πρέπει να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος και πρέπει να δημιουργηθεί ειδική μέριμνα για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών. Πρέπει να λυθεί επίσης άμεσα το πρόβλημα της επανένωσης οικογενειών και η μεταφορά τους στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους».

«Να δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους και βεβαίως πρέπει να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου», πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι στην Υπηρεσία Ασύλου πρέπει να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό.

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι όσο μένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να εξασφαλίζεται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί, πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και μ την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να υπάρξει αποζημίωση των κατοίκων των νησιών και της ενδοχώρας που έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών που επιβάλλει η Ε.Ε. και για τον οποίο έχει συμφωνήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η νυν της ΝΔ».

Όσον αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, τόνισε ότι «οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό, γιατί έδωσε τη δυνατότητα μόνο στην τουρκική πολιτική να ανοίγει και να κλείνει την στρόφιγγα ανάλογα πότε με τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις και πότε με τη χρηματοδότηση και να παίρνει ζεστό χρήμα που το πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης».

«Λέγεται ότι θα μας λύσει η Ε.Ε. το πρόβλημα και ότι είναι σύνορά της και τα προστατεύει και την ίδια ώρα το Δουβλίνο το υπογράφουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και είναι αυτό που οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό γιατί δίνει την δυνατότητα σε όλες τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης που δεν υπέστησαν και την οικονομική κρίση που υπέστη η Ελλάδα να επιστρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα», σημείωσε στη συνέχεια για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες που δεν έπρεπε να υπογράψουν τη συνθήκη του Δουβλίνου».

«Παίζεται ένα παιχνίδι ενάντια στον λαό»

Αναφορικά με τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, επισήμανε καταρχήν ότι υπάρχει όλο το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορούσαν να είχαν λυθεί ζητήματα χωρίς ένταση της καταστολής.

«Παίζεται ένα παιχνίδι από τους μηχανισμούς καταστολής και διάφορες ομάδες, οι περισσότερες εκ των οποίων, που χρησιμοποιούν τέτοια μέσα δήθεν εναντίον των δυνάμεων καταστολής, αλλά στρέφονται ενάντια στον λαό και στους κατοίκους της περιοχής, είναι ενεργούμενα αλλότριων συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι η ΑΔΑΕ μέσω δηλώσεων του προέδρου της «έδωσε το “πράσινο φως” για να συγκαλυφθεί η περίπτωση της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ στον Περισσό».

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα απαιτεί να συνεχιστεί η έρευνα «και όχι να κουκουλωθεί», σημειώνοντας ότι «θα έλθει η στιγμή που θα αποκαλυφθούν τα πάντα και αυτοί που συγκαλύπτουν και αυτοί που έκαναν τις παρακολουθήσεις».

Αναφερόμενος στο φορολογικό, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί υψηλό αφορολόγητο για τα λαϊκά στρώματα, να μπορεί να επιβιώνει η λαϊκή οικογένεια, καθώς και ότι έχει καταθέσει προτάσεις για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Ως προς τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είπε ότι πρέπει να αναδειχθεί «το πραγματικό κοινωνικό περιεχόμενο της Επανάστασης του 1821, δηλαδή, από τη μια, η απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά ταυτόχρονα και ότι ήταν μια λαϊκή επανάσταση, με την έννοια της συμμετοχής του λαού, ενώ ηγέτη είχε η επανάσταση αυτή την αστική τάξη της χώρας, που ήταν εκείνη την περίοδο προοδευτική τάξη, και σηματοδότησε το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό».

Για την ψήφο των αποδήμων, σημείωσε ότι αναμένεται το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έχει πεί αφ’ ενός να διευκολυνθούν οι Έλληνες μετανάστες να ψηφίζουν, αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις που αποδεικνύουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, άρα και το γεγονός ότι έχουν λόγο, ενώ υπογράμμισε την αντίθεση του ΚΚΕ στην επιστολική ψήφο.