Καταγγελίες Κωνσταντινόπουλου για ΣΔΙΤ: Οικογενειοκρατικά συμφέροντα που τέμνονταν με τον ΣΥΡΙΖΑ

Τι ανέφερε για το χρονοδιάγραμμα του έργου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:28
01/11/2019
Καταγγελίες Κωνσταντινόπουλου για ΣΔΙΤ: Οικογενειοκρατικά συμφέροντα που τέμνονταν με τον ΣΥΡΙΖΑ
2
loading

«Σε έξι μήνες από σήμερα θα καταλάβουμε αν σήμερα κόψαμε τον Γόρδιο Δεσμό που αφορούσε το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου και ήταν μόνο η σύγκρουση συμφερόντων», σχολίασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για τις απαντήσεις που έλαβε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή.

«Δεν υπήρχε τίποτε άλλο που να σταματούσε το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, εκτός από μικρά και μεγάλα, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα», κατήγγειλε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Ο υποψήφιος, με την παράταξη που στηριζόταν επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώην γγ του υπουργείου Υποδομών, είχε υπογράψει και είχε στηρίξει το έργο, με τη δεύτερη σύμβαση και τις απαλλοτριώσεις. Ως επικεφαλής, στο περιφερειακό συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρίαση, καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις. Κάποιοι νόμιζαν ότι στην Πελοπόννησο δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε με τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή. Να ξέρουν, όμως, ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό που δηλώνεις, είναι κυρίως η συμπεριφορά σου. Μπορεί να είχατε βουλευτές στη ΝΔ, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ουσιαστικά ήταν ΣΥΡΙΖΑ...». Είπε, μάλιστα, σε αυτό το σημείο, ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε σταθερή άποψη στο θέμα, αυτό δεν εκτιμήθηκε από τον λαό της Πελοποννήσου.

«Σήμερα καταλαβαίνετε ποιοι λειτούργησαν με αρχές και αξίες και ποιοι με συμφέροντα. Στην Πελοπόννησο λειτούργησαν συμφέροντα οικογενειοκρατικά που τέμνονταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

«Το ζήτημα που τίθεται σήμερα προς συζήτηση κατά μεγάλο ποσοστό έχει λυθεί με τις αποφάσεις και με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις επενδύσεις. Έχει όμως σημασία γιατί ένα ΣΔΙΤ που ξεκίνησε το 2012 και υπογράφηκε το 2013, επτά χρόνια μετά, με αλλαγή πολλών κυβερνήσεων, πολλών περιφερειαρχών και περιφερειακών διοικήσεων, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος απηύθυνε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επίκαιρη ερώτηση για το έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του θέματος, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το 2009, επί ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε το αναγκαίο φιλοπεριβαλλοντικό έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ για όλα τα εργοστάσια της χώρας. Όλα αυτά ήταν επενδύσεις 1,7 δισ., συνεπάγονταν 12.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 25.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Θα ήταν έργα που προστατεύουν το περιβάλλον, έργα που παράγουν πράσινη ενέργεια, έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με τα οποία προστατεύεται η δημόσια υγεία και ελαχιστοποιούν την οικονομική επιβάρυνση. Ειδικά το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία για 28 χρόνια τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, είναι προϋπολογισμού 168 εκατομμυρίων, από τα οποία τα 66 εκατομμύρια είναι από το ΕΣΠΑ. Με το έργο δημιουργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και περίπου 400 θέσεις εργασίας για τα 28 χρόνια.

Το 2013, ύστερα από διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου, αναδείχθηκε μειοδότης η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Το 2014 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει το έργο.

«Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει στον δρόμο και μιλούσε για σκανδαλώδεις συμβάσεις», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Το 2015 αποφασίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και καταθέτει τροπολογία με την οποία ακυρώνεται το ΣΔΙΤ, και ψηφίστηκε και από τη ΝΔ. Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέα τροπολογία που ξαναδίνει την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τον Ιούνιο του 2018 αυτοί που είχαν καταγγείλει υπογράφουν τη σύμβαση.

«Ο κ. Τατούλης όσο ήταν περιφερειάρχης ήταν υπέρ του έργου αλλά προχθές καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις στο περιφερειακό συμβούλιο. Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα, μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο μίας χώρας, η οποία επί επτά χρόνια δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία επένδυση που έχει όλα τα θετικά για μία περιοχή, δεν ολοκληρώνει κάτι που βοηθάει οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, τουριστικά», τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις οι αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις δεν μένουν στα περιφερειακά συμβούλια. «Ήταν σημαντική αυτή η εξέλιξη με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και γι' αυτό ζήτησα να έρθετε στη Βουλή και να συζητήσουμε το θέμα», πρόσθεσε. «Για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, αν οι αποφάσεις έμεναν στο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Τατούλης και η ομάδα του θα χρησιμοποιούσαν τη δύναμη που έχουν, και ενώ πίστευαν σε αυτό το έργο, για να διαπραγματευτούν οτιδήποτε, και δεν θα γινόταν αυτό το έργο», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  Τουλάχιστον ΥΠΟΨΉΦΙΕ πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ που σάρωσες στις προτιμήσεις των
  ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πρίν βγείς να \' \' λαλήσεις \' \' ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  του Περιφεριάρχη . . . . . Τατούλη . . !
  ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΟΥ , , , αλλά πρώτα βάλε τον μοχλό σε Landing Gear Down . . . !

 2. avatar Λευτέρης Γιαννούλης

  Κάτι καταλάβαμε 4,5 χρόνια τώρα με ξαδέρφια, θείους , θείες , [...], πατεράδες, μανάδες , QUACO, βοσκοτόπια, Ρώσους και χιλιάδες άλλα....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει