«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, και στον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση του Κυπριακού», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, απηύθυνε εκ μέρους της Βουλής χαιρετισμό στις εκδηλώσεις μνήμης για την κατεχόμενη Μόρφου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Βρετανός βουλευτής Sir Roger Gale, ενώ τις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τη Μάλτα και τη Γαλλία, καθώς και άλλες, προερχόμενες από ελληνικές περιοχές, όπως τα Καλάβρυτα, το Μεσολόγγι, τη Σπάρτη και την Ορεστιάδα.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την 39η αντικατοχική πορεία στο οδόφραγμα Αστρομερίτη και την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε εκπροσώπους της ειρηνευτικής δύναμης.

Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος, στην τοποθέτησή του, έκανε αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, ο οποίος είχε πει ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει το κορυφαίο εθνικό μας μέλημα και η απόλυτη σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», ενώ ανέφερε ότι «η Τουρκία συνεχίζει στον ίδιο απαράδεκτο δρόμο του 1974. Έχοντας αναγάγει το όραμα του νεο-οθωμανισμού σε επίσημο δόγμα της, και με προμετωπίδα ανιστόρητους αναθεωρητισμούς περί γαλάζιας πατρίδας, επιλέγει αντί την ισχύ του δικαίου το δίκαιο της ισχύος».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Έλληνας βουλευτής σημείωσε πως «η Τουρκία έχει μετατραπεί σε έναν διεθνή ταραξία» και πρόσθεσε: «Το γεγονός αυτό, από μόνο του, θα έπρεπε να είχε προκαλέσει την ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την επαναφορά της Άγκυρας στην τάξη. Οι συνεχείς υποχωρήσεις στις διαρκείς απαιτήσεις της έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την αύξηση των έκνομων και παράλογων διεκδικήσεών της. Ο ελληνισμός υπ’ αυτές τις συνθήκες καλείται με ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα, με ρεαλισμό αλλά και ενεργητικότητα, να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα».

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την ευχή «οι Τουρκοκύπριοι χωρίς κηδεμόνευση να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για το καλό όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «45 χρόνια είναι πολλά».