Επαφές Μητσοτάκη για ψήφο αποδήμων: «Όχι» από Τσίπρα, κοινό έδαφος με Γεννηματά

Όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:41
11/10/2019
Επαφές Μητσοτάκη για ψήφο αποδήμων: «Όχι» από Τσίπρα, κοινό έδαφος με Γεννηματά
31
loading

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε πως «δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας».

Ακολούθησε το τετ α τετ με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων πάνω στο ζήτημα της ψήφου.

«Να αλλάξει ρότα για να βρούμε κοινό τόπο»

«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο» και τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Με την ευκαιρία της συνάντησής τους, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του ΄18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού.

Με μια και μόνο προϋπόθεση:

Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.

Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.».

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Γεννηματά

Σύμφωνα με πηγές από το ΚΙΝΑΛ, σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Σύμφωνα με έγκυρες κι ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ από πηγές του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός.

Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar Απόδημος

  Ζω στις ΗΠΑ πάνω απο μισό αιώνα στο διάστημα αυτό ( ο νούς μου πάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια )στην Ελλάδα έχω γυρίσει πάνω απο 40 φορές. έχω ξοδέψει πάνω απο 500,000 δολλάρια για το σπίτι μου για τις διακοπές και για τους συγγενείς μου στην Ελλαδα. Πληρώνω φόρους στο Ελληνικό κράτος ΕΝΦΙΑ δημοτικά τέλη κ.λ.π. και μερικοί απο εσάς δεν θέλετε όχι μόνο να ψηφίζουμε αλλά ούτε και να μας βλέπεται.

 2. avatar Ελληνοαμερικανος

  Οποίο κόμμα θα στείλει τους προδότες τσιπρα,κοτζια,καμένο στο Γουδί για εσχατη προδοσια θα έχει την ψήφο μας για τα επόμενα 15 χρόνια ,τολμάς κουλη η φοβάσαι;

 3. avatar Γεροτσολιας

  Οι Ελληνες του εξωτερικου ειναι τ'αδερφιαμας ειναι σαν εμας,οχι οι Ρομα και κατι ανθελληνες που ζουν και ψηφιζουν στην χωρα μας ανθελληνικες κυβερνησεις.Εγω ειμαι υπερ του νομου ψηφου απανταχου των Ελληνων. Ουτως η αλλως αυτοι οι Ελληνες του εξωτερικου που δεν εχουν καμια επαφη πλεον με την πατριδα μας,δεν θα ψηφισουν ποτε οτι κι αν γινει και συμπληρωνω με ενα Ζητω η Ελλαδα και ολοι οι Ελληνες μεσα κι εξω ενωμενοι.Γεροτσολιας

  1. avatar παλαιμαχος

   Μπραβο φιλε. Παντα οι αναρτησεις σου ειναι σωστες και πατριωτικες...Τι να περιμενεις απο τους ανθελληνες Ζαιους? Αυτοι δεν πιστευουν ουτε σε πατριδα ουτε σε θρησκεια. Μονο στην Αγια Τεμπελχανιτιδα και στην Οσια Τεμπελιτιδα πιστευουν και υμνουν...

 4. avatar John From NY

  Στην Ελλάδα κυβερνάνε οι 60αρηδες και έχουν κάνει και πλύση εγκεφάλου στους νέους. Κάτω μεγαλωσα και ξέρω τι λέω. Εκεί δούλευα και όλα είναι υπό έλεγχο μέχρι και τι να ψηφίσεις σου λένε οι γονείς.

  Όταν έχεις φύγει από Ελλάδα σε ενδιαφέρει να ανοίξουν δουλειές να πέσουν οι φόροι και να γυρίσεις να βοηθήσεις. Φοβάστε όλοι κάτω ότι θα ψηφίζουμε όλοι πατριωτικά με γνώμονα το συ φέρον της χώρας και όχι με βάση πελατειακές σχέσεις.
  Τι με νοιαζει εμένα αν βγει ο ένας η ο άλλος και αν τους ξέρω. Αυτό που με νοιάζει είναι να κλείσουν τα σύνορα και να ανοίξουν δουλειές. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε.

 5. avatar Γεροτσολιας

  Οι Ελληνες του εξωτερικου ειναι τ'αδερφια μας, οχι οι Ρομα και ο καθε ανθελληνας που ζει και ψηφιζει στη χωρα μας και γιναμε μαλια κουβαρια τωρα τελευταια. Ουτως η αλλως αυτοι οι Ελληνες του εξωτερικου που δεν εχουν καμια επαφη πλεον με την πατριδα μας, δεν θα ψηφισουν οτι κι αν γινει. Εγω ειμαι υπερ του νομου ψηφου απανταχου των Ελληνων και συμπληρωνω με ενα "Ζητω η Ελλαδα" ολοι οι Ελληνες ενωμενοι,μεσα κι εξω.Γεροτσολιας

 6. avatar Να ψηφιζουν

  μονο οσοι εφυγαν πρόσφατα και δεν εχουν δικαιωμα ψήφου στις χωρες που ζουν
  Στο φινάλε να γινει.δημοψήφισμα
  Πηραν γραμμη ολοι οι δεξιοι και τρεχουν να βγαλουν ελληνικο διαβατηριο
  Δεν τους φτανει που ψηφιζουν τον αχρηστο Τραμπ θελουν να ψηφιζουν
  και τον άχρηστο της Ελλαδας

  1. avatar Ρε

   Βλέποντας τις αρνητικες ενα συμπερασμα βγαζω
   Μας εχουν περικυκλωσει οι εξωγήινοι αποδημοι

 7. avatar tzafar1

  Ρε πόσα θέλετε να μας τρελάνετε; Από πού κι ως που θα ορίζουν την τύχη μου άνθρωποι που δεν ζουν, δεν εργάζονται, δεν φορολογούνται, δεν αμοίβονται και δεν υποφέρουν τα όσα συμβαίνουν εντός Ελλάδος;

  1. avatar Ρε ποσά θες να μας τρελάνεις !

   Εσυ έχασες εντελώς την μπάλα , έχω χρόνια έξω ξέρω τι λέω ,περιμένατε κάποτε να σας φέρουν δωράκια οι ξενιτεμένοι nivea,σοκολάτα ,δανεικά ,μας λέγατε και το «έλα μωρέ και τι έγινε Γερμανία εισε!» και τώρα ;;;;

  2. avatar Νικος χασαπης

   Γιατί έχουμε συγγενείς σπίτια φίλους,έχουμε πάει στρατό,και φύγαμε [...]

  3. avatar @ tzagar

   Και ποιός θα μας πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ αφού μείναμε χωρίς δουλειά;
   Εσύ;

   1. avatar @tzagar

    Ο ψευταλεξης !

  4. avatar Dr. Sheldon Cooper

   Απο τοτε που εχουμε ελληνικη καταγωγη, ελληνικη ιθαγενεια, διαβατηριο, παμε στρατο και σας πληρωνουμε τα επιδοματα, τεμπελη ντενεκιε που σε πειραξε οτι θα μπορω να ψηφισω απο το μερος που ζω.

   1. avatar @Να έρθεις τοτε

    να πληρωσεις και τα μνημονια και τα θαλασσοδάνεια και τις μιζες
    Dr Cooper οπως τα πληρωνουμε και εμεις

    1. avatar @τοτε

     Εσείς χρωστάτε και της Μιχαλούς, είσαστε άλλου παπά Ευαγγέλιο.

    2. avatar Dr. Sheldon Cooper

     Τι σας ενοχλει να κατσω λιγο εδω που ειμαι, να βγαζω πεντε τιμια φραγκα, να μπορω να πληρωνω κατι απο αυτα που λες? Γιατι τοσο μισος για τον ελληνα του εξωτερικου ρε παιδια????

 8. avatar Τάλε – κουάλε

  Προς τί η συνάντηση με τη Φώφη? Αρκούσε η μονομερής απόφαση του Κούλη για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ.

 9. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα με τον Κ.Μητσοτάκη έγινε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τα πολιτικά κόμματα για τη ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων.
  ....

 10. avatar Επισης

  ξεχασα, που ακριβως φορολογουνται για τα εισοδηματα απο την εργασια τους οι του εξωτερικου? Αν ειναι να τους φορολογει επιπλεον η ελλαδα, οχι χωρις κερδος κερατα.

  1. avatar @επισης

   [...] πρώτα να μαθαίνεις και μετά να γράφεις .

 11. avatar ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  Ο «Νομπελίστας» ξεπούλησε τη Μακεδονία με 151 πουλημένους, αλλά θέλει «ευρύτερη συναίνεση» για την απλή ψήφο των ομογενών!
  Ξεφτιλισμένε...

  1. avatar Αλλου αυτα τα ψεματα

   Ξεπουλημενη ηταν [...]
   πηρε πισω και την ιστορια και το ονομα και αντι να το βουλωσετε μιλατε κι απο πανω

 12. avatar te

  Ας ετοιμαζεται ο Τσιπρας και η παρεα του στις επομενες εκλογες για το 10%
  και στις μεθεπομενες θα ειναι ετοιμος να παει να βρει τους κολητους του
  ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ θα κανουν καλη παρεα , ισως ετοιμασουν και κοινο νεο κομμα

 13. avatar Αφου εγω δεν ψηφιζω

  σε δυο χωρες γιατι να ψηφιζουν αυτοι? Εφυγαν, εγκατελειψαν τη χωρα μας και τωρα θελουν να μας κανουν και κουμαντο, αν ειναι κι εγω θελω να διπλοψηφιζω, κατα προτιμηση στην αγγλια.

  1. avatar Νικος χασαπης

   Μόνο στην Ελλάδα ψηφίζουν οι άπλυτοι στις υπόλοιπες χώρες παπαλα.

  2. avatar Dr. Sheldon Cooper

   Κανονικα οι λοβοτομημενοι σα και του λογου σου δε θα επρεπε να ψηφιζουν ΠΟΥΘΕΝΑ!

   1. avatar @ sheldon

    Μετα πως να παει μπροστα αυτη η χωρα και μην ειναι τριτοκοσμικη οταν
    ψηφιζουν και οι αποδημοι Νεαντερταλ
    σαν και σενα

   2. avatar Και μονο

    που διακατεχεσαι απο τετοια επιθετικοτητα δε θα επρεπε να ψηφιζεις γιατι ανηκεις σε οχλο.

    1. avatar @Και μονο

     Ενώ εσύ ανήκεις σε αγέλη.

    2. avatar Dr. Sheldon Cooper

     Μιλησε και ο πραος και ηρεμος. Σιγα ρε Μαχατμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει