ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

«Ο κόσμος της εργασίας και η κοινωνία δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:18
12/09/2019
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα
27
loading

Για επιστροφή στον «εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «ένα χρόνο μετά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα την βελτίωση των όρων εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα πίσω ολοταχώς, στην περίοδο 2010 -2014, όταν καταργούσαν τις βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Σημειώνει ότι «μετά την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και της συνευθύνης αρχικού εργοδότη-εργολάβου, η κυβέρνηση εναρμονιζόμενη πλήρως με τις προτάσεις ΣΕΒ-ΔΝΤ, κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι:

 • Δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και να υπερισχύει η επιχειρησιακή ακόμα και αν έχει δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους. Συγχρόνως, με την υπογραφή τοπικών συμβάσεων θα μπορούν να μειώνονται τοπικά οι μισθοί των εθνικών κλαδικών συμβάσεων .
 • Περιορίζει τη δυνατότητα επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θέτοντας όρους και προϋποθέσεις που την καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη.
 • Κάνει ουσιαστικά αδύνατη τη μονομερή προσφυγή των συνδικάτων στη διαιτησία, στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δεν συμφωνούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Παράλληλα, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «υποσκάπτει τον ρόλο των συνδικάτων με την αποψίλωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορίζει την αυτονομία τους δίνοντας τη δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας να καθορίζει τις διαδικασίες συμμετοχής και λήψης αποφάσεων στα συνδικάτα».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος της εργασίας και συνολικά η κοινωνία δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων» και θα παλέψουν για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας για όλες και όλους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar Τειρεσίας

  ΑΦΟΥ νοιάζονται όπως λένε για τους Εργαζόμενους γιατί δεν θέλουν να ψηφίζουν και οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ???? ΥΠΟΚΡΙΤΈΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΊΟΙ ΞΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ .

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Δεν είπε κανείς να μην ψηφίζουν. Να ψηφίζουν εκεί που μένουν. Τα προβλήματα του τόπου που μένουν και εργάζονται θα ξέρουν όχι της Ελλάδας. Ας αποφασίζουμε όσοι μένουμε εδώ για το μέλλον της χωρας6

 2. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Συνεχίζουν το έργο σας με μεγαλύτερη ένταση και πάθος. Αλίμονο σε εμάς τους εργαζόμενους

  1. avatar Τετραγωνακιας

   Νόμοι για δικαιώματα του εργαζόμενου υπάρχουν απλά δεν εφαρμόζονται πχ εγώ δουλεύω 10,11 ώρες και είμαι δηλωμένος 3 ωρες σαν ντελιβερας όταν έρχεστε το ΙΚΑ μας βάζουν και καλά είμαστε πελάτες ενώ κάνει μπαμ ότι δουλεύουμε εκεί το γιατί δεν κάνουν τίποτα οι αυτοί του ΙΚΑ οι ενφκα πως τους λένε ξέρεις τσεπωνουν δεν φταίνε οι πολιτικοί ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί φτιαχνουν αυτοί που δεν τους εφαρμόζουν φταίνε και αυτοί που πρέπει να ελέγξουν εάν εφαρμόζονται οι νόμοι δεν υπάρχει δλδ δεν υπάρχει νόμος να εργάζομαι 10 ώρες και να είμαι δηλωμένος 3 ωρες

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Απευθύνσου στο σωματείο σου. Έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο που δούλευε σε παρόμοιες συνθήκες

 3. avatar Τελικά θα δούμε φως

  Στο τούνελ ή την αρκούδα να βγαίνει?

 4. avatar Γεροτσολιας

  Οι αεργοι και οι τεμπεληδες, δεν δικαιουνται να μιλουν για εργασιακα δικαιωματα, . Γεροτσολιας

 5. avatar fire40

  Ούτε με τα μνημόνια τέτοια «ευελιξία»

  Casus belli για τα συνδικάτα o «αναπτυξιακός νόμος» του Άδωνη - Συλλαλητήρια και απεργίες....

  - Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!
  -Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
  - Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης
  - Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο Γ. Βρούτσης ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια την συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε “κουρελόχαρτα”

  1. avatar @fire40

   Κολοκύθια στο πάτερο.

  2. avatar Γεροτσολιας

   Ξεσηκωμός στην κοινωνία για το έκτρωμα που φέρει την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη

   - Καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
   Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες.

   - Χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ\' ότι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ειδικές οικονομικές ζώνες.

   Συγχρόνως, ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

   - Δημιουργείται έτσι, ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων.

   Διαιτησία

   - Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται ασφυκτικά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

   - Οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους.

   Με τον συνδυασμό των παραπάνω, επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων.

   Αδήλωτη εργασία

   - Μειώνει το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία στην περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενου.

   - Ταυτόχρονα καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη για αναγνώριση και καταβολή ενσήμων τριών μηνών αναδρομικά στον αδήλωτο εργαζόμενο.

   Καθυστέρηση δεδουλευμένων αποδοχών .

   1. avatar Γεροτσολιας

    Γραψε και καμια φορα με δικο σου nick. Γεροτσολιας

   2. avatar @Γεροτσολιας

    Κολοκύθια με τη ρίγανη.

  3. avatar dfhtrh

   «Αρχίσαμε να βλέπουμε την αποδόμηση όσων έλεγε προεκλογικά ο Κουλης δεν υπαρχει
   Ικανοποιηση αλλα σοκ απο τις πολλες και γρηγορες κωλοτουμπες του!!!

   1. avatar colotoumba

    εναι το ΟΧΙ που κανατε ΝΑΙ. Κολοτουμπα ειναι τα μνημονια που υπογραψατε μετα απο 17 ωρες διαπραγματευση κλπ κλπ.

   2. avatar @dfhtrh

    Αν κάτι είναι πολύ γρήγορο, είναι η κατρακύλα σας στις δημοσκοπήσεις.
    Σε λίγο θα διαλυθείτε.

    1. avatar Ορφη εικονα

     οι αχρηστεροι συντροφοφσσιστες στα τεσσερα, οπως έλεγε ο καμένος στην Βουλή, να προσκυνατε ενα κουλη.

 6. avatar ποιος βγαζει τις ανακοινωσεις…????

  τραβατε του ενα χαστουκι......να κοψει τις σαχλαμαρες και τα σαλια......κρειττον σιωπαν.......

  1. avatar ποιος βγαζει τις ανακοινωσεις…????

   δεν κοιτατε τα χαλια σας ψευτες

 7. avatar τι λετε βρε καραμπινιεροι????ψευτοεπαναστατες του πισινου σας????

  μας ηπιατε το αιμα 5 χρονια ......τα ισοπεδωσατε ολα......μιλατε ακομη βρε καραγκιοζοπαιχτες?

  1. avatar τι λετε βρε καραμπινιεροι????ψευτοεπαναστατες του πισινου σας????

   Μουσια με το κιλο, κι αξυριστη γραβατα ειστε !!!

 8. avatar Catman

  Φερουνε την κανονικοτητα στην Ελλαδα τα ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ.....

 9. avatar #$#

  Για το καλό μου για το καλό μου
  ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου
  πήρε ανάποδες στροφές για το καλό μου!!!!
  ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ....... για το καλό μου

 10. avatar Τειρεσίας

  Εξαήμερη εργασία επιβάλλουν τα JUMBO στους εργαζόμενους -
  Τι λέει η καταγγελία

  Σε καταγγελία για την εταιρεία Jumbo προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τονίζοντας ότι η εταιρεία επιβάλλει «με το \"έτσι θέλω\" την 6ημερη εργασία».

  «Τον Ιανουάριο του 2019 η JUMBO επικαλούμενη την αυξημένη δουλειά στις περιόδους σχολικού, Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, ουσιαστικά δηλαδή όλο το χρόνο, υποχρέωσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν μία τροποποιητική σύμβαση εργασίας η οποία μετατρέπει την 5ημερη εργασία σε 6ημερη. Σήμερα επιβάλει την 6ημερη εργασία με το \"έτσι θέλω\" και σε συναδέλφους που δε δέχτηκαν την τροποποίηση των συμβάσεων τους. Αντί να προσλάβει προσωπικό, αντί να κάνει μόνιμους και πλήρους απασχόλησης τους 4ωρους και τους εποχιακούς, εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας, επιβάλλοντας 6ημερη εργασία, στερώντας στους συναδέλφους το ρεπό τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

  1. avatar πες τα στην εφη σου…..

   θα σου απαντησει συριζεικα.....

 11. avatar Κατσεκαλα

  Ποιοι μιλάνε για εργασιακά που τα ισοπεδωσανε όλα! Τι να πρωτοθυμηθεις το νόμο Κατρουγκαλου?

 12. avatar .;.

  Ακόμα περιμένουμε να κόψουν τα επιδόματα και να δουλέψουμε 7ημερο. Σύντροφοι μας είπαν ψέματα

 13. avatar Xaxa222

  Συριζα....αντιπολιτευση απο τα λιδλ!!!!η κυβερνηση που εκλεχθηκε να καταργησει τα μνημονια...και ανταυτου εφερε αλλο ενα....και χαος και καπιταλ κοντρολς....μιλαει για εργασιακο μεσαιωνα..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει