Μηταράκης: Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις και να ξεμπλοκάρουν όσες βαλτώνουν εδώ και χρόνια

«Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε σχέδιο, για να μετατρέψουμε θέσεις εργασίας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:17
10/09/2019
Μηταράκης: Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις και να ξεμπλοκάρουν όσες βαλτώνουν εδώ και χρόνια
9
loading

Την ανάγκη να γίνει η Ελλάδα πιο ελκυστική χώρα, για να έρθουν νέες επενδύσεις και να «ξεμπλοκάρουν» όσες βαλτώνουν εδώ και χρόνια, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, στόχος είναι η δημιουργία πολλών, νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και παράλληλα η στήριξη της πλήρους απασχόλησης.«Υπάρχουν πολλές επενδύσεις που δεν ξεκινούν και μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας. Αυτό που είπε πετυχημένα ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι μειώνουμε φόρους, κάνουμε πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στη χώρα, αλλάζουμε διαδικασίες, π.χ. μέσω της δημιουργίας του ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Θέλω να πιστεύω, ότι από το 2020, πολλές από αυτές τις επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Μηταράκης, ενώ όταν εκλήθη να σχολιάσει βίντεο που προβλήθηκε για νέους πτυχιούχους που δεν βρίσκουν εργασία στο αντικείμενό τους, διερωτήθηκε: «Όταν δεν επιτρέπουμε ως χώρα οι επενδύσεις που έχουν έρθει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, γιατί μας προκαλεί έκπληξη να δουλεύει ένας μηχανολόγος σε λαϊκή, αφού δεν υπάρχουν έργα;».

Όπως είπε, κρίσιμο θέμα αποτελεί το ποσοστό όσων εργάζονται με σχέση πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε συγκεκριμένο σχέδιο με κίνητρα και αντικίνητρα, για να μετατρέψουμε θέσεις εργασίας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα τώρα. Δεν είναι μόνο να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας από το 17% στο 16%».

Για την κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης», ο κ. Μηταράκης είπε: «Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπερδέψει τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε αυτήν τη νομοθεσία. Αυτή η νομοθεσία ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, με εξαίρεση λίγες εβδομάδες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Άρα, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εφάρμοσε τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, δεν συμπεριέλαβε τέτοια διάταξη. Ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης, πράγματι αναφέρεται στη βάσιμη απόλυση ως αιτιολογία να μην δώσει καμία αποζημίωση. Δηλαδή, σου δίνει δύο δυνατότητες: ή τον απολύεις χωρίς λόγο και του καταβάλλεις τη νόμιμη αποζημίωση, όπως ισχύει στην Ελλάδα, ή έκανε κάτι 'κακό' αυτός ο εργαζόμενος και δεν του δίνεις τίποτα. Το ελληνικό σύστημα τονίζει την ανάγκη να υπάρχει αποζημίωση. Αυτό λοιπόν, που κάναμε με την επιστροφή στην παλαιότερη διάταξη, είναι οποιαδήποτε απόλυση για οποιονδήποτε λόγο να καταλήγει στην καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Αν συντρέχουν πολλοί ειδικοί λόγοι καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος, η ελληνική νομοθεσία είναι αυστηρή και υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Αλλά κανείς εργαζόμενος δεν απολύεται χωρίς αποζημίωση».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η ύπαρξη αποζημίωσης είναι ένα αντικίνητρο. «Κανείς δεν απολύει χωρίς λόγο αν χρειάζεται πράγματι έναν εργαζόμενο, και δεν καταβάλλει κάποιους μήνες αποζημίωσης χωρίς λόγο. Για να γίνει μία απόλυση, πάντα υπάρχει ένας λόγος. Καμία επιχείρηση δεν απολύει πληρώνοντας έξι μήνες αποζημίωση και παίρνει έναν άλλον για την επόμενη μέρα. Επίσης, αποτελεί αντικίνητρο στην πράξη η επιχείρηση να προσλαμβάνει μόνο ευκαιριακά. Το κίνητρο μίας κοινωνικής πολιτικής είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας και, για να γίνει αυτό, χρειάζονται και επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Συνεπώς, όταν βλέπουμε στην "ΕΡΓΑΝΗ" τον Ιούλιο να αυξάνονται οι απολύσεις, ως αποτέλεσμα των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν είναι καθόλου κοινωνικό. Τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι απολύσεις, τον Αύγουστο μειώθηκαν. Μπορεί να μην έχουμε στοιχεία πολλών μηνών, αλλά, μόλις εφαρμόστηκε ο βάσιμος λόγος απόλυσης, η αγορά αντέδρασε αρνητικά και χάθηκαν θέσεις εργασίας. Ο Αύγουστος του 2019 είναι ο καλύτερος Αύγουστος εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει» συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Σχετικά με τα περί «ρήτρας εξαίρεσης» επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις, ξεκαθάρισε: «Η πρόθεση είναι να νομοθετήσουμε μία πολύ μικρή εξαίρεση για εταιρείες που βρίσκονται σε οργανωμένη αναδιάρθρωση, που είναι στο όριο επιβίωσης και πιθανότητα να μην καταφέρουν να επιβιώσουν, αν δεν στηριχθούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει πρόθεση γενικευμένης εξαίρεσης που να αλλάζει το πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων».

Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας, εκτίμησε πως το σχέδιο νόμου για το νέο «επικουρικό», θα είναι έτοιμο μέχρι τον Νοέμβριο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Γεροτσολιας

  Πωλείται το 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»......έλα πάρε πάρε απο τα χέρια του ΠΑΤΡΙΩΤΗ Κούλη!!!!

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Ότι προλάβουν να ξεπουλήσουν στους δικούς τους

 2. avatar Solega

  Ελληνικό: Κερνάνε οι τράπεζες...στίς πλάτες του Έλληνα μικρομεσαίου!!1

  Το μεν υπουργείο Οικονομικών δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει γιατί, αφού εξέλειψαν οι κωλυσιεργίες του «ολετήρα ΣΥΡΙΖΑ» οι μπουλντόζες δεν πρόκειται να μπουν, στην καλύτερη περίπτωση, πριν από «το πρώτο τρίμηνο του 2020» !!
  ΓΙΑΤΙ???
  «Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση του έργου» - δηλαδή, την χρηματοδότηση όχι με ίδια κεφάλαια του ομίλου Λάτση, αλλά με δάνεια από τις τράπεζες οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη δύο φορές με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων. ΓΙΑΥΤΟ Ο ΛΑΤΣΗΣ ΗΘΕΛΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ!!!!!

 3. avatar απο λογια μηταρακη χορτασαμε….

  εργα θελομε......περιμενομε να δουμε δουλειες.....αναπτυξη...οχι αλλες συριζουποσχεσεις.....οχι θεωριες πισινων....

 4. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Η ίδια κασέτα χρόνια τώρα δεν έχετε βαρεθεί; θέλουμε επενδύσεις λέει. Βέβαια δε θέλει κρατικές επενδύσεις. Όσες εταιρίες κρατικές υπήρχαν φρόντισαν να τις υποβαθμίσουν και να τις δώσουν κοψοχρονια στους δικούς τους. Το ίδιο κάνουν με τη ΔΕΗ. Τους ενοχλούν οι δημόσιες εταιρίες εκτός και αν ανήκουν στο γερμανικό το κινέζικο ή το ιταλικό κράτος

  1. avatar ποιες κρατικες επενδυσεις ορε????

   ποτε το κρατος ειχε λεφτα για επενδυσεις????ακομη με θεωριες του κο..λου ζεις?????

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Προφανώς αφού
    1. Κάνατε μίζες το κρατικό χρήμα
    2. Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους επειδή τα έχουν σε οφσορ
    3. Καταστρέψατε τις κρατικές εταίρες και τις πουλήσετε κοψοχρονια πχ όπαπ.

    Πού μετά χρήματα. Κανονικά κρέμασμα θεκευε

 5. avatar : pan

  Μαζικές αντιδράσεις κατά των σχεδίων Μητσοτάκη για το μετρό Θεσσαλονίκης!

  Πληθαίνουν οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη της απόφασης για απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού της Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

  1. avatar εχε τα εκια να τα θωρεις…..

   και εργα να μη γινοχται.....αγκυλωμενα ...ιδεοληπτικα μυαλα εχετε....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει