Νότης Μηταράκης: Από τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται αυθημερόν

«Έχουμε ήδη 226 συντάξεις που πληρώνονται σήμερα άνω των 3.000 ευρώ»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:16
01/08/2019
Νότης Μηταράκης: Από τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται αυθημερόν
10
loading

«Στόχος μας είναι, από τον Ιούνιο του 2020, το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης. 

Ο Νότης Μηταράκης έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη δημιουργία του συστήματος «Άτλας - Ψηφιακή Σύνταξη».

Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, «για τις συντάξεις, που πλέον το σύστημα έχει όλα τα στοιχεία και δε χρειάζεται, ούτε να ζητήσουμε επιπλέον στοιχεία, ούτε να παρέμβει ανθρώπινο χέρι στη δημιουργία της συνταξιοδοτικής απόφασης. Αυτό άμεσα θα αποφορτίσει τις ομάδες εργασίας που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ από την έκδοση των υπόλοιπων συντάξεων.

Θα προχωρήσει αυτό με τη δημιουργία επιπλέον περιπτώσεων συντάξεων, που μπορούν να εκδίδονται αυτόματα», τόνισε, γνωστοποιώντας ότι «στόχος είναι κάποια στιγμή το 2021 να φτάσουμε στο 90% την αυτόματη έκδοση συντάξεων και πλέον οι υπόλοιπες, που είναι πιο πολύπλοκες ή ειδικές περιπτώσεις - για παράδειγμα για πολίτες που έχουν δουλέψει και κάποια χρόνια στο εξωτερικό και χρειάζεται επικοινωνία με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αυτές απαιτούν λίγο ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά πλέον από τις ομάδες που θα είναι επιφορτισμένες μόνο με το 10% των συντάξεων θα είναι πολύ - πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν».

Τί έδειξαν οι αυτοψίες στον ΕΦΚΑ

Στην ίδια κατεύθυνση, όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός, θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης των ασφαλισμένων, με δημιουργία και συστημάτων και ειδικών ομάδων που θα μπορούν να απαντούν σε εξατομικευμένα ερωτήματα.

«Διότι σήμερα αυτό που είδαμε από τις πρώτες αυτοψίες που κάναμε στον ΕΦΚΑ, είναι ότι οι πολίτες πηγαίνουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ - δικαιολογημένα επειδή περιμένουν πολύ καιρό την έκδοση της σύνταξής τους - ρωτάνε τους υπαλλήλους τι γίνεται με την υπόθεσή τους και οι υπάλληλοι, που έπρεπε να εκδίδουν όλο το οκτάωρο συντάξεις, αφιερώνουν τη μισή τους μέρα απαντώντας στα δικαιολογημένα ερωτήματα των πολιτών» επισήμανε.

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι συντάξεις χηρείας

Ερωτηθείς, σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Υπήρχε διάταξη για την επιστροφή των συντάξεων χηρείας στο προ Κατρούγκαλου επίπεδο. Αυτή δεν είχε ενεργοποιηθεί εσωτερικά γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε προλάβει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο.

Την εκδώσαμε στις 17 Ιουλίου, μέχρι το τέλος Αυγούστου πιστεύουμε ότι η ομάδα πληροφορικής του ΕΦΚΑ θα έχει ολοκληρώσει τους επανυπολογισμούς, ώστε με την πληρωμή που γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να μπορεί να δοθεί το νέο επίπεδο της κύριας σύνταξης και τα αναδρομικά από την ημερομηνία ψήφισης της αλλαγής του νόμου».

Οι τρεις παράγοντας που επηρεάζουν τον ΕΦΚΑ

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Τα έσοδα του Ταμείου εξαρτώνται από τρεις παράγοντες. Ο ένας είναι το ύψος των εισφορών.

Ο δεύτερος είναι πόσοι δουλεύουν, ποια είναι η απασχόληση και ο τρίτος παράγοντας είναι πόσος είναι ο μέσος μισθός [...] Θεωρούμε ότι η αύξηση της απασχόλησης και η βελτίωση του μέσου μισθού θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη αυτού του κενού. Από εκεί και πέρα, ο γενικότερος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται στην κυβέρνηση από τη βελτίωση της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι που το βλέπουμε συνολικά και κεντρικά ως κυβέρνηση.

Ήδη, στο θέμα του ΕΝΦΙΑ οι Έλληνες πολίτες βιώνουν τη μείωση κατά 22% μεσοσταθμικά της επιβάρυνσης. Στον κεντρικό σχεδιασμό που γίνεται για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου εντάσσεται και η συζήτηση για το υπόλοιπο της επιβάρυνσης των ταμείων, που θα δημιουργηθεί από τη μείωση των εισφορών».

«Έχουμε ήδη 226 συντάξεις που πληρώνονται σήμερα άνω των 3.000 ευρώ»

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις πολύ υψηλών συντάξεων που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εργασίας και κληθείς να σχολιάσει τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης είπε: «Είχε πει ο κ.Κατρούγκαλος πρόσφατα ότι με τον νόμο του δεν μπορούν να εκδοθούν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και ότι είναι fake news αυτή η αποκάλυψη του υπουργείου Εργασίας.

Η ίδια η κ. Αχτσιόγλου τον διόρθωσε, λέγοντας ότι ετοίμαζε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε κάποιο θέμα. Όμως, 226 συντάξεις έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες που υπερβαίνουν αυτό που ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι το όριο που δίνει ο νόμος [...]

Έχουμε ήδη 226 συντάξεις που πληρώνονται σήμερα άνω των 3.000 ευρώ. Υπήρχαν και κάποιες υπερβολικά ακραίες καταστάσεις, συντάξεις που δεν είχαν εκδοθεί ακόμη, είχε γίνει το προσχέδιο της απόφασης έκδοσης, απλώς δεν είχε μπει η τελική υπογραφή.

Η μεγαλύτερη από αυτές τις συντάξεις που βρήκαμε έφτανε τα 24.000 ευρώ τον μήνα [...] Όμως 226 συντάξεις εκδόθηκαν και πληρώνονται, άρα δεν ισχύει απολύτως αυτό που λέει η κ. Αχτσιόγλου.

Και περιέργως, ενώ η κυβέρνηση έφερνε δεκάδες τροπολογίες τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, δε φαίνεται να υπάρχει καν ένα προσχέδιο - δε βρήκα εγώ στο γραφείο μου τουλάχιστον - κάποιας διάταξης, ή κάποιο ενημερωτικό, που να δείχνει ότι ήταν έτσι για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα [...] Το έχει αναλάβει τώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έλθει με νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο».

Οι τρεις πυλώνες που θα «χτίσουν» το νέο ασφαλιστικό σύστημα

Σε ερώτηση σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος η κύρια σύνταξη, ο ΕΦΚΑ, που παραμένει δημόσιος, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα παρερμηνείας αυτού, είναι δημόσιος, διανεμητικός και αναδιανεμητικός με τη στήριξη και του κράτους και των εργοδοτών και των εργαζομένων [...].

Ο δεύτερος πυλώνας, η επικουρική σύνταξη, παραμένει ως έχει για τους υπάρχοντες συνταξιούχους κι εργαζόμενους. Η δικιά μας γενιά, δηλαδή, θα παραμείνει στο παλιό σύστημα, διότι πρέπει το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς δυσκολίες από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Η νέα επικουρική θα αφορά τους νέους εργαζόμενους.

Στόχος μας είναι από 1/1/2021 οι νέοι εργαζόμενοι, αυτοί που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, να κεφαλαιοποιούν τις εισφορές τους, δηλαδή να είναι σε ατομικό λογαριασμό, στο όνομά τους, όπου θα μπαίνουν οι δικές τους εισφορές και θα επενδύονται σύμφωνα με τα κριτήρια που ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα θέσει.

Αυτός ο λογαριασμός του ανήκει και από αυτόν τον λογαριασμό, στο τέλος του εργασιακού του βίου θα έχει τη δυνατότητα ένα ποσό, εάν επιθυμεί να το λάβει εφάπαξ, το υπόλοιπο ή όλο το ποσό να το μετατρέψει σε μία μηνιαία σύνταξη καταβολή.

Στον τρίτο πυλώνα που είναι η καθαρά ιδιωτική ασφάλιση, που υπάρχει και σήμερα στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι καθόλου αναπτυγμένη, θέλουμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα, ώστε να επιτρέψουν όσοι μπορούν κι όσοι θέλουν να έχουν και στήριξη στον τρίτο πυλώνα. Ο πρώτος και ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικοί, ο τρίτος είναι καθαρά προαιρετικός».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar ΠΥ-ΠΝ

  Αν συνεχίσετε να λέτε τέτοιες μπούρδες , ότι δηλαδή τα €3000 είναι τεράστιο μέγεθος για εκείνους που εργαστεί επί 35-40 χρόνια και έχουν καταβάλλει πολλαπλάσιες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ, στις επόμενες εκλογές δεν θα βρείτε ούτε τη δική σας ψήφο.

 2. avatar εγω περιμενω

  να βγουν οι συνταξεις σε ενα δυμηνο που λεγατε σε προηγουμενες προεκλογικες δεσμευσεις σας,τωρα το με ενα κλικ?

 3. avatar φροιξος

  πολυ εξυπνακηδες ειστε οι νουδουλες ξαναρχισατε το τροπαριο !! βελτιωση ειπαμε οχι κοψιμο!!! η μεσααια ταξη δεν συγχωρει!!!!!!γιατι 3000 το οριο και οχι 3166 που ο νομος επιτρεπει?

 4. avatar Προφανώς

  αφορά αυτούς που είναι ασφαλισμένοι σε ένα μόνο ταμείο, των οποίων η σύνταξη βγαίνει στο πότε φιτίλι!

 5. avatar κατσαριδας

  Μηταρακη πονηρουλη, ο νομος κατρουγκαλου εχει με 40 έτη ασφάλισης η ανώτατη σύνταξη που προκύπτει με τις διατάξεις του ν. 4387/16 είναι 3.166 ευρώ..Εσυ έβαλες οριο το 3000 για να βρεις κατσαριδες!!!

 6. avatar ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

  ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΛΕΨΑΤΕ ???? ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΟΝ ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ???

 7. avatar BEKY’S

  Τα υπόλοιπα 2/3 πότε?

 8. avatar Ειδοποιός διαφορά

  Σε σχέση με τους ψευτο συριζαιους που 3 χρόνια κρυβανε από το σύστημα 465000 συντάξεις και δεν δίνανε στον κόσμο τα λεφτά του για να εμφανίσουν το πέτσινο πλεόνασμα αίματος και ψεματος τους.

 9. avatar Douskas John

  Θα.

  1. avatar Λατρεύω το θα

   Ναι πονεμένη ψυχή: θα. Και το "θα" έχει ημερομηνία. Και έχει και τεχνογνωσία για να γίνει. Και έχει και πολιτική θέληση. Και πετάγεσαι σαν τον κόκορα γιατί σε πονάει. Ενώ εσείς χωρίς " θα" το είχατε προγραμματίσει για το 3284 μ. Χ. Όχι απλώς γιατί αδιαφορουσατε να οργανώσετε τον κρατικό μηχανισμό να αποδίδει εγκαίρως τις συντάξεις αλλά γιατί ήσασταν κουτοπόνηροι και παρουσιάζατε πλαστό πλεόνασμα εις βάρος των εργαζομένων για τους οποίους υποτίθεται ότι νοιαζοσασταν και τώρα χύνετε κροκοδειλεια δάκρυα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει