Παπανάτσιου: Το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης επιφέρει μικρές αλλαγές σε ήδη ψηφισμένες διατάξεις

Δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και για τον ΕΝΦΙΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:48
30/07/2019
Παπανάτσιου: Το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης επιφέρει μικρές αλλαγές σε ήδη ψηφισμένες διατάξεις
2
loading

Για το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης μίλησε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπανάτσιου και τόνισε πως επιφέρει μικρές αλλαγές σε ήδη ψηφισμένες διατάξεις. Μέσω του σχεδιασμού μας είχαμε βρει το δημοσιονομικό χώρο για μόνιμα μέτρα.

Όταν σήμερα λέει η κυβέρνηση, ότι βρίσκει τον δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει στα μέτρα που συζητήσαμε, αποδέχεται εμμέσως, ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πλέον σταθερή.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, οι παρεμβάσεις ακολουθούν παρεμβάσεις δικές μας, οι οποίες αποσκοπούσαν στην ανακούφιση της χαμηλής και μεσαίας τάξης. Η Κυβέρνηση αντικαθιστά τη δική μας διάταξη, επιφέροντας μικρότερη μείωση μεσοσταθμικά όμως από το συνολικό μας, διετές πλάνο. Η Κυβέρνηση δεν απάντησε αν η μείωση είναι μόνο για φέτος, όπως αυτό συνάγεται από τον νόμο.

Η νέα ρύθμιση διευρύνει την κατηγορία των δικαιούχων της μείωσης σε υψηλές περιουσίες εώς και άνω του 1εκ ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου, η Κυβέρνηση επιλέγει να το δώσει στο 3,5% των πολιτών με μεγάλη περιουσία. Αντιμετωπίζει μία περιουσία αξίας 80χιλ. Ευρώ με ποσοστιαία μείωση 20%, και ακριβώς το ίδιο μία περιουσία 1εκ. Ευρώ.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη χτεσινή συζήτηση κατέθεσα δύο τροπολογίες, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροτείναμε, να περιοριστεί η μείωση στις 500χιλ ευρώ αξία και να δοθεί αυτό το ποσό στις μικρές και μεσαίες περιουσίες που το έχουν πραγματικά ανάγκη - στο 40% για 60χιλ, 30% εως 100χιλ, 25% έως 150χιλ, 20% έως 350χιλ και 10% έως 500χιλ.

Επιπλέον, καταθέσαμε, τροπολογία, με μικρό δημοσιονομικό κόστος, την οποία είχαμε σχεδιάσει και βρίσκοταν στο σχεδιασμό μας για την επόμενη χρονιά. Αφορά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για μόνιμους κατοίκους σε νησιά κάτω των χιλίων κατοίκων.

Η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε καμία από τις δύο τροπολογίες. Έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μείωσης φόρου οι 14.000 πολίτες άνω του 1εκ ευρώ περιουσία, από τους 270 μόνιμους κατοίκους στον Άγιο Ευστράτιο, εκ των οποίων οι 169 έχουν εισοδήματα έως 20χιλ; Ή έχουν λιγότερη ανάγκη μείωσης οι 458 μόνιμοι κάτοικοι στα Ψαρά, εκ των οποίων οι 299 έχουν εισοδήματα έως 20χιλ ευρώ;

Θα βρισκόμαστε εδώ για να ασκούμε εποικοδομητική κριτική

Καταθέσαμε στοιχεία για τους φόρους ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που αργότερα αντικατέστησε ο ΕΝΦΙΑ , θυμίζοντας στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταικούρα που την κρίσιμη περίοδο επιβολής αυτών των φόρων υπηρετούσε ως αρμόδιος Υπουργός στο ΓΛΚ, τις βεβαιώσεις των εν λόγω φόρων.

Για τους ΕΕΤΑ/ΕΤΗΔΕ την περίοδο 2011-2014, η βεβαίωση έφτανε στα 7,1 δις, ενώ αργότερα, για το 2014 η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ έφτασε τα 3,7 δις. Επιπρόσθετα καταθέσαμε στοιχεία σχετικά με τα όσα ακούστηκαν για τα ληξιπρόθεσμα, τα οποία παραλάβαμε στα 76 δις €.

Επαναδιατυπώσαμε τη μεγάλη μας διαφωνία για την ένταξη στη ρύθμιση με βάση την οφειλή του 1εκ ευρώ. Αυτό δημιουργεί διακριτική μεταχείριση νομικών προσώπων με βάση την οφειλή τους και όχι με βάση αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα, όπως ο κύκλος εργασιών τους.

Η ΝΔ προσποιείται πως δεν θυμάται ότι το πολύ μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών, μαζί με τις αλόγιστες περικοπές δαπανών σε μισθούς και συντάξεις έγινε την περίοδο 2010-2014. Το γεγονός ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, δεν της δίνει συγχωροχάρτι για τις προηγούμενες πολιτικές της, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Εμείς θα βρισκόμαστε εδώ, όχι για στείρα κριτική, αλλά για να ασκούμε εποικοδομητική κριτική.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Καρμπόν

    Οι μικρές μειώσεις της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ είναι πανομοιότυπες με όσα εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ! Παρόλο που ο Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και το έκανε γαργάρα.

  2. avatar πειτε αληθειες…θα πατωσετε ετσι που πατε…..

    με τη ρυθμιση σας δεν ειχα καμια μειωση του ενφια.....και ειμαι ενας μικρος συνταξιυχος......τωρα θα εχω.....25%....και μειωση φορου.....τελος επιτηδευματος θα καταργηθει...οι εισφορες αλληλεγγυης και τοσα αλλα...ειναι ενα θετικοτατο βημα απο μια δεξια κυβερνηση που εσεις την κανατε αριστερη με τα θατσερικα σας μετρα εξοντωσης του λαου

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει