Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ, εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια της γιορτής που έδωσε η ισραηλινή πρεσβεία με την ευκαιρία της 65ης επετείου της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Ο κ. Αβραμόπουλος, σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκάλυψε ότι θα μεταβεί τον προσεχή μήνα στο Τελ Αβίβ για την προετοιμασία του Μικτού υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ στην Αθήνα αναμένεται σύντομα ο νέος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν, όπως δήλωσε ο Έλληνας ομόλογός του.

«Είναι θέση της κυβέρνησης Σαμαρά η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας και του Ισραήλ, επ’ ωφελεία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας κατά την άφιξή του στη γιορτή.

Αναφερόμενος στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, τόνισε ότι «η περαιτέρω βελτίωση δεν αλληθωρίζει προς τρίτους, δεν επηρεάζεται από τρίτους, είναι μια σταθερή επιλογή των δύο κυβερνήσεων και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε πιο αποδοτικά».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ, χαρακτήρισε τον κ. Παναγιωτόπουλο «μεγάλο υποστηρικτή των σχέσεων των δύο χωρών και μεγάλο φίλο του Ισραήλ».

Ερωτηθείς ο κ. Παναγιωτόπουλος για τη σύγκληση του Μικτού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας-Ισραήλ, εξήγγειλε ότι θα γίνει σύντομα, ενώ προανήγγειλε ότι πιο σύντομα απ’ ό,τι αναμενόταν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο νέος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αγιαλόν.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέστησε σαφές ότι «έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή, καθώς διαδραματίζουν ρόλο για τη διεθνή σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη».

«Στον ελληνικό και τον ιουδαϊκό λαό» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας «βασίστηκε ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός και αποτελούν τη βάση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού». Τα δύο έθνη, πρόσθεσε, εξακολουθούν να εμπνέουν κοινότητες και πολιτισμούς.

Παράλληλα, έκανε λόγο για δύο μικρά αλλά ένδοξα κράτη, που «βρεθήκαμε αντιμέτωποι πολλές φορές με την καταστροφή, αλλά καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να μετατρέπουμε την τραγωδία σε αναγέννηση και δημιουργία».

Μίλησε για την επώδυνη ιστορία του εβραϊκού λαού στην ιστορία, γεμάτη με «αρνητικές προκαταλήψεις, πογκρόμ και ολοκαυτώματα και γενοκτονίες, μια ιστορία που αποτυπώνει τη λαχτάρα του λαού για ελευθερία σε μια πατρίδα ελεύθερη και ασφαλή».

Εξέφρασε τον θαυμασμό του για «την πρόοδο του Ισραήλ στην καινοτομία και την οικονομία, καθώς και τη λειτουργία της δημοκρατίας, που εξασφαλίζουν κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη».

Μιλώντας για τις ανατροπές στον αραβικό κόσμο, εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ «έχει το αίτημα και δικαιούται να ζει σε ασφαλή και εγγυημένα σύνορα».

Ταυτόχρονα, τάχθηκε «υπέρ της επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος, ως απαραίτητη και κατεπείγουσα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Η λύση, συμπλήρωσε, μπορεί να προκύψει «μόνον από ειρηνικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, γιατί και ο Παλαιστινιακός λαός δικαιούται και αυτός που έχει περάσει τα δικά του δεινά, να βρει τη δική του πατρίδα μέσα σε εγγυημένα σύνορα σε ασφάλεια και σταθερότητα».

Επανέλαβε τη θέση που, όπως εξήγησε, εκφράστηκε και από τον πρέσβη του Ισραήλ στην τελευταία τους συνάντηση, ότι «οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τη σύσφιξη των σχέσεών τους, με σταθερή πορεία που δεν υπόκειται στις όποιες διακυμάνσεις των σχέσεων της Ελλάδας ή του Ισραήλ με τρίτες χώρες της περιοχής μας».

«Η καλύτερη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών», υπογράμμισε, «είναι ο ελληνικός εβραϊσμός, οι Εβραίοι της Ελλάδας, που διαχρονικά έχουν συνεισφέρει και συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άνοδο της Ελλάδας».

Η Μεσόγειος, παρατήρησε, πρέπει να γίνει χώρος φιλίας και συνεργασίας και τόνισε «τη σημασία της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση διαφορετικών στοιχείων πολιτισμού και θρησκειών» στις σύγχρονες δικές μας κοινωνίες, ως στοιχεία «αδιαπραγμάτευτα».

Οφείλουμε, διεμήνυσε κλείνοντας, να αγωνιστούμε όλοι κατά της σύγχρονης τρομοκρατίας.

Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην αμερικανική κυβέρνηση για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστόνη και επεσήμανε την ανάγκη «να αγωνιζόμαστε καθημερινά κατά των ακροτήτων και των ακραίων, γιατί αποτελούν κίνδυνο για τις ανθρωπιστικές αξίες, τον σύγχρονο πολιτισμό μας και αποτελούν στοιχεία ξένα για την Ελλάδα και το Ισραήλ».

Στην επέτειο παρευρέθησαν, επίσης, οι υπουργοί Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, πολλοί βουλευτές, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, διπλωμάτες και άλλες προσωπικότητες.