Το μήνυμα ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου σε πιο πλειοψηφικό, έστειλε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος, «ένα εκλογικό σύστημα πρέπει να καταγράφει την πραγματική θέληση του λαού, όσο μπορεί αυτό να είναι δυνατόν στις δοσμένες κάθε φορά συνθήκες, από τη στιγμή που υπάρχουν πιέσεις, εκβιασμοί, προσπάθεια να αλλοτριωθεί η συνείδηση, και από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι ως σύστημα που μπορεί να αποτυπώσει καλύτερα είναι η απλή αναλογική, χωρίς μέτρο εισόδου στο κοινοβούλιο και αυτή τη στάση διατηρούμε διαχρονικά ως κόμμα».

Η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, «έχοντας στο μυαλό της το πώς επί της ουσίας θα παρέμβει στο να αντιμετωπιστούν οι όποιες αγωνιστικές αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος, για να μπορεί να υπάρχει “άσυλο” στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Παιδείας και στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Έρευνας, αλλά και των ίδιων των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων», υποστήριξε ο κ. Καραθανασόπουλος με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Αναφορικά με τα περί παραβατικών συμπεριφορών εντός των Πανεπιστημίων, σημείωσε ότι «βεβαίως υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και σε άλλες περιοχές που δεν υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο», υπογραμμίζοντας ότι σε τίποτα το θεσμικό πλαίσιο δεν απαγορεύει να αντιμετωπιστούν οι όποιες παραβατικές ενέργειες.

Η ουσία των σχετικών αλλαγών, όμως -όπως είπε- είναι «στο πώς θα παρεμποδίσουν τη δραστηριοποίηση, τη συλλογική δράση των εργαζομένων, των φοιτητών, των εκπαιδευτικών για να γίνουν ακόμα πιο σιδερόφρακτα τα πανεπιστήμια και οι ανώτερες σχολές».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «θα κτίσει πάνω στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική. Μάλιστα, στο χθεσινό συνέδριο του Economist επιβεβαιώθηκαν καθαρά οι προθέσεις και οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση τόσο σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα όσο και την επιτάχυνση και προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που είτε αφορούν την αγορά εργασίας με μεγαλύτερη ελαστικοποίηση, είτε την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, είτε τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και της ενίσχυσης των πλειστηριασμών».

Τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι ο ρόλος του κόμματός του «είναι το πώς από καλύτερες θέσεις αυτή η δύναμη την οποία έχει, θα συμβάλλει στην αποφασιστική οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων για να αποτραπεί η κλιμάκωση της επίθεσης και μέσα από το πλαίσιο της οργανωμένης παρέμβασης να αποσπώνται και επιμέρους κατακτήσεις».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.