Το χαρτοφυλάκιο ενός σημαντικού υπουργείου έχει αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναμφισβήτητα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να λύσει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αυτό της ΔΕΗ. Οι τεράστιες ζημιές της εταιρείας δεν έχουν ναρκοθετήσει μόνο το μέλλον της αλλά και το παρόν της.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει ο κ. Χατζηδάκης στο newsbeast.gr, είχε μιλήσει αναλυτικά για τα προβλήματα και το πλάνο που πρέπει να ακολουθηθεί στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε τις εθνικές εκλογές 2019.

Τελικά, το κόμμα του πήρε την αυτοδυναμία και ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο που καλείται να βρει και να δώσει λύση στη ΔΕΗ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μιλάμε για μια λύση που έπρεπε να έχει δοθεί… χθες. Αυτό φανερώνει, μάλιστα, και η πληροφορία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και το επιτελείο του με βασικό θέμα της ατζέντας τη ΔΕΗ.

Ας θυμηθούμε τι μας είχε πει στη συνέντευξη που είχε δημοσιευθεί στις 2/7, μόλις μία εβδομάδα πριν ανακοινωθεί πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του ανέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η ΔΕΗ, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Από το 2015 έχασε το 90% της αξίας της στο Χρηματιστήριο και κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Ολυμπιακή. Μόνο το 2018, φέρεται να κατέγραψε ζημιές σχεδόν ενός δισ. ευρώ, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα», είχε πει σχολιάσει ο Κωστής Χατζηδάκης στην ερώτησή μας «Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ κρίνεται ραγδαία. Αναμφισβήτητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί και να λύσει η νέα κυβέρνηση. Ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για μια τόσο κομβικής σημασίας εταιρεία;».

«Ο κύριος λόγος φυσικά που η ΔΕΗ βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να εγκαταλείψει το μοντέλο της “μικρής ΔΕΗ” που είχαμε εμείς προτείνει -ήδη από το 2014- και βάσει του οποίου θα αποκρατικοποιούνταν το 1/3 της επιχείρησης, με σκοπό την εξυγίανσή της. Και περάσαμε στην απίστευτη συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ να κατέβει από το 90% της αγοράς στο 50%, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα», πρόσθεσε. Για να καταλήξει σχετικά με το παρελθόν: «Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έφεραν της ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Τι γίνεται από ’δω και πέρα; Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία γινόταν κυβέρνηση, ο κύριος Χατζηδάκης είχε αναλύσει στο newsbeast.gr τους βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούν.

«Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε πει εδώ και καιρό ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η ΔΕΗ είναι μια προσπάθεια για άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων, ώστε να διασωθεί η εταιρεία και να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και, φυσικά, το μέλλον των εργαζομένων της», είχε πει ο τότε υποψήφιος βουλευτής και τωρινός υπουργός Ενέργειας.

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Επίσης, μιλάμε για προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και για αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Απαραίτητη τέλος, θεωρούμε τη διαμόρφωση ενός νέου business plan. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Όμως δεν μπορεί η ΔΕΗ -και η οικονομία γενικότερα- να είναι όμηρος του δογματισμού και του ερασιτεχνισμού. Μόνο με μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της».

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο newsbeast.gr μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ