Οι κάλπες έχουν ανοίξει από τις 7:00 το πρωί της Κυριακής και οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας αλλά και να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την κοινωνία και τις δομές της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, πολλές ήταν οι ανακατατάξεις που σημειώθηκαν στο πολιτικό σκηνικό, με παραδοσιακές δυνάμεις να συρρικνώνονται και να χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους, κόμματα που προηγουμένως δεν είχαν αξιόλογα ποσοστά να τα αυξάνουν, αλλά και νέους σχηματισμούς να δημιουργούνται και να απασχολούν την επικαιρότητα.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η Βουλή των Ελλήνων επίσης υπέστη μεταβολές ως προς το πολιτικό δυναμικό της, με περισσότερα κόμματα να κερδίζουν εκπροσώπηση και να δημιουργούν ένα μωσαϊκό που δεν ήταν ιδιαιτέρως οικείο για τους πολίτες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών είναι και το πόσα κόμματα θα καταφέρουν σε αυτή τη συγκυρία να περάσουν το «πολυπόθητο» 3% και να εκλέξουν βουλευτές.

Η απερχόμενη Βουλή πέρασε από πολλά «κύματα», είχε όμως στην έναρξή της 8 κόμματα, ασχέτως αν οι εξελίξεις την παρέδωσαν στην Ιστορία αρκετά διαφοροποιημένη. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα σενάρια για την πολυκομματικότητα του κοινοβουλίου είναι πολλά.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα οδήγησε δύο κόμματα (ΑΝΕΛ, Ποτάμι) στην απόφαση να μην διεκδικήσουν την ψήφου του ελληνικού λαού εκ νέου, αλλά ανέδειξε και κάποιους νέους παίκτες στην πολιτική σκακιέρα (ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση). Οι δύο τελευταίοι διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στη Βουλή, με αυτό το ενδεχόμενο να παίζει σημαντικό ρόλο για την ανθρωπογεωγραφία του κοινοβουλίου από τις 8 Ιουλίου.

Τα βασικά σενάρια για το πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν είναι τρία: Βουλή με 5 κόμματα, με 6 ή με 7. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στην προεκλογική περίοδο, τα κόμματα που δείχνουν ότι θα εκλέξουν αντιπροσώπους είναι: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή (με την τελευταία να βρίσκεται στο μεταίχμιο με δείγματα πάνω από το 3% όμως.

Οι «μπαλαντέρ» του αποτελέσματος είναι το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη αλλά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που στις μετρήσεις «παίζουν» στο όριο του 3%. Φυσικά το αποτέλεσμα για τους δύο είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τη συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), που θα επηρεάσει και τις εισροές ψηφοφόρων προς τα μικρότερα.

Σαν ενδεχόμενο υφίσταται και η συμμετοχή 4 κομμάτων στο κοινοβούλιο, ωστόσο σύμφωνα με τις μετρήσεις δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Όλα φυσικά είναι στο χέρι των πολιτών που καλούνται να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Εθνικές Εκλογές 2019: Στη μάχη του σταυρού ρίχνονται την Κυριακή 7 Ιουλίου οι υποψήφιοι βουλευτές. Οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες και πάλι, 1,5 περίπου μήνα μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν πρώτη δύναμη τη Νέα Δημοκρατία με σημαντική διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή.

Αυτή τη φορά, οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα. Στις Βουλευτικές Εκλογές 2019, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους. Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Exit poll: Με το κλείσιμο των καλπών την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, στις 19:00, θα μεταδοθεί το κοινό exit poll 2019, δίνοντας μια πρώτη εικόνα της εκλογικής μάχης. Αμέσως μετά ξεκινά η μετάδοση των αποτελεσμάτων των Εθνικών Εκλογών 2019 μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic.

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Το newsbeast.gr, όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία εδώ και εννιά χρόνια, θα καλύψει έγκυρα και αναλυτικά όλες τις εξελίξεις, ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του για το exit poll και τη ροή των αποτελεσμάτων.

Δείτε τους δυναμικούς εκλογικούς χάρτες: τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών 2019