Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου στον δημοσιογράφο του Alpha, Αντώνη Σρόιτερ, σε μία συνέντευξη εκ βαθέων, λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε άγνωστες στιγμές που έζησε εκεί, τα αγαπημένα του αντικείμενα όπως και τα επόμενα σχέδιά του. Αναφέρθηκε στις πρώτες του ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, στις αλλαγές στη διαρρύθμιση, ενώ ξενάγησε τον δημοσιογράφο -μαζί και το τηλεοπτικό κοινό- στις αίθουσες και στα δωμάτια του Μεγάρου αλλά και στο γραφείο του όπου και επέδειξε τα προσωπικά του αντικείμενα.

Ένα τασάκι του Τσε Γκεβάρα, μία πένα από τον Κινέζο Πρόεδρο, μια πένα δώρο του Μεντβέντεφ και μία… αντιστρές μπάλα, η οποία όπως επεσήμανε είναι και ξεφούσκωτη. Ξεχωριστό επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν το δώρο του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, μια προτομή ιθαγενούς Ινδιάνου. Ιδιαίτερη θέση έχει σε ένα τραπεζάκι δίπλα στο γραφείο του, ένα μικρό καραβάκι που του έκαναν δώρο στην Ιθάκη τη μέρα που ανακοίνωσε την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε προσωπικές του στιγμές στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας πως όταν θέλει να ξεκουραστεί συνήθως ξαπλώνει στον καναπέ. Τόνισε όμως πως ποτέ δεν έχει κοιμηθεί στο Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός δείχνοντας το γραφείο του είπε πως οι μόνιμοι ιδιοκτήτες της εξουσίας ή αυτοί που αισθάνονται μόνιμοι δεν του έχουν συγχωρέσει το γεγονός ότι έγινε κάτοικος του Μεγάρου. Τόνισε μάλιστα ότι όταν πρωτομπήκε στο γραφείο, μετά τη νίκη στις εκλογές του 2015, το βρήκε σκοτεινό, αφού ήταν και χειμώνας, και ότι το πρώτο τηλέφωνο που χτύπησε ήταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε σε άσκηση στην Ισπανία.

Ανέφερε δε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι λειτουργικό ως γραφείο, αφού έχει κατασκευαστεί για να είναι οικία πρωθυπουργού.

Αποκάλυψε στον Αντώνη Στρόιτερ ότι εργάζεται στο γραφείο του, αλλά η αγαπημένη του γωνιά είναι δίπλα στο παράθυρο. «Πολλές φορές νιώθω την ανάγκη να σταθώ εδώ και να ανοίξω το παράθυρο και απλά να κοιτάω έξω». Όταν ρωτήθηκε αν θέλει να πηδήξει από το παράθυρο είπε χαμογελώντας. «Και να πηδήξω δεν θα πάθω τίποτα είναι πολύ χαμηλό. Στο παράθυρο θέλω να πάρω μια ανάσα και λίγο αέρα».

Δείχνοντας, εξάλλου, μια από τις δύο άσπρες πολυθρόνες που κοσμούν το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε: «Εδώ έχει καθίσει ο Ομπάμα, ο Πούτιν, ο Ολάντ, ο Μακρόν, η Μέρκελ». Δεν δίστασε μάλιστα να προτείνει στον Στρόιτερ να καθίσει και αυτός εκεί.

Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα που του έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση λέγοντας πως αυτός είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, όπως είπε, είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, ο οποίος δεν είναι τυχαίο ότι έχει καταφέρει ό,τι έχει καταφέρει.

Απέφυγε πάντως χαμογελώντας να αποκαλύψει ποιον θα ήθελε να πετάξει από το παράθυρο, λέγοντας πάντως ότι δεν είναι και λίγοι αυτοί για τους οποίους θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για πολύ δύσκολες στιγμές που πέρασε μέσα σε αυτά τα 4,5 χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η σύγκριση του πού βρισκόταν η Ελλάδα τότε και πού τώρα, με κάνει να κοιμάμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου» είπε ο πρωθυπουργός.