Το ΚΚΕ προτείνει διέξοδο που ξεκινά από τα καθημερινά μέτωπα πάλης ως τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα φέρει το κίνημα σε αντεπίθεση και διεκδίκηση αλλαγής εξουσίας, υπογράμμισε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση στο Θέατρο Πολιτών στο Περιστέρι.

«Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ ξεκινά από την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι η σοσιαλιστική εξουσία είναι εξουσία τάξης και όχι εξουσία κόμματος.

Αναφερόμενη στη λαϊκή συμμαχία, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι αυτή είναι συμμαχία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ενδιάμεσων στρωμάτων (μικρών ΕΒΕ, μικρών και φτωχών αγροτών, επιστημόνων) απέναντι στην αστική τάξη και τους δικούς της συμμάχους, στους οποίους συμπεριέλαβε και την εργατική αριστοκρατία, ενώ τόνισε ότι ενώνει ο αγώνας κατά των μονοπωλίων. «Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η Συμμαχία δεν μπορεί να υιοθετήσει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ» επεσήμανε η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη σε διαφορές μεταξύ των συμμάχων, και πρόσθεσε ότι «ο συμβιβασμός εκφράζεται στο θέμα της εξουσίας».

«Τα ζητήματα στα οποία δεν μπορείς να κάνεις πίσω είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η μονομερής διαγραφή του χρέους» διεμήνυσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «για το ΚΚΕ η εξουσία είναι η σοσιαλιστική», και διευκρίνισε ότι «αυτά είναι ζητήματα που λύνονται στην πορεία».

Η κ. Παπαρήγα εξήρε τη σημασία του 19ου Προγραμματικού Συνεδρίου του ΚΚΕ λέγοντας πως το πρόγραμμα του κόμματος είναι η επεξεργασία της στρατηγικής και της τακτικής όταν τίθεται στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της σοσιαλιστικής επανάστασης. «Για μας είναι πολύ καθαρό, το ΚΚΕ έχει λόγο ύπαρξης γιατί παλεύει για τον σοσιαλισμό» σημείωσε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι αυτό καθόλου δεν εμποδίζει την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα του λαού.

«Το ΚΚΕ στο έδαφος της κρίσης και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα συγκέντρωσης δυνάμεων, μελετά όταν έλθει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της επανάστασης, (καθώς) πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και όχι να τρέχεις πίσω από τα γεγονότα» είπε η κ. Παπαρήγα.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ διαπίστωσε ότι με αυτές καταρρίφθηκε η άποψη ότι μπορεί ένα κοινοβούλιο να έχει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, καθώς αποτελεί στρατηγική της επιλογή να μην κάνει πίσω με τίποτα, άρα, συμπλήρωσε, πρέπει και το κίνημα να έχει τη δική του ταξική στρατηγική.

Επίσης η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο αποκάλυψαν πως και η «αριστερή» κυβέρνηση στο έδαφος της εξουσίας των μονοπωλίων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση, και εξήγησε ότι «η ΕΕ δεν διέψευσε κανέναν, ουδέποτε ήταν των ισότιμων κρατών, ο λαός που αισθάνεται διαψευσμένος να το σκεφθεί καλύτερα γιατί εκείνα που διαψεύσθηκαν ήταν τα “πιστεύω” που του καλλιέργησαν».

Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα κάλεσε σε ενιαίο μέτωπο σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στη «Χρυσή Αυγή» και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τόνισε ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για τέτοια». Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τις δηλώσεις Νταβούτογλου για τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο της Κύπρου, ενώ υπενθύμισε ότι το Κυπριακό διαχρονικά είναι άρρηκτα δεμένο με εξελίξεις στην Ελλάδα. «Ένας από τους λόγους που έγινε η δικτατορία του ’67 ήταν το Κυπριακό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα σχετικά απάντησε ότι ούτε το ΑΚΕΛ ούτε ο Δ. Χριστόφιας προκάλεσαν την κρίση, ενώ εξήγησε ότι την καπιταλιστική κρίση, που είναι εγγενής στο σύστημα, δεν την προκάλεσαν ούτε ο Κ. Καραμανλής ούτε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «ευθύνη έχουν γιατί δίνουν πολιτική στήριξη στο σύστημα και γιατί διαχειρίζονται την κρίση εις βάρος του λαού».

Αναφερόμενη πάντα στις εξελίξεις στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι «και ο Πούτιν ήθελε να χτυπήσει τμήμα των Ρώσων κεφαλαιοκρατών που βγάζουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ρωσίας» ενώ επέκρινε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που «διαλέγουν ιμπεριαλιστές».

Σε ό,τι αφορά στον προσυνεδριακό διάλογο ενόψει του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και σε όσους υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ εγκαταλείπει το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου, επεσήμανε ότι αυτές οι απόψεις στηρίζονται στο ότι «αφαιρέσαμε μια φράση για κυβέρνηση αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων» και συμπλήρωσε ότι «αυτή η φράση δεν ταιριάζει με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». «Αφαιρέσαμε τη φράση αυτή γιατί περιόριζε σε μια μορφή την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων όταν ωρίμαζαν οι συνθήκες από τα κάτω» αποσαφήνισε η κ. Παπαρήγα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «στο 15ο Συνέδριο δεν μιλούσαμε ούτε για σοσιαλιστική επανάσταση, ούτε για το πώς βλέπουμε τον σοσιαλισμό». Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι το κόμμα επιμένει πως πρέπει να ισχύσει αυτή η στρατηγική, ενώ πρόσθεσε ότι ορισμένα άρθρα που κυκλοφορούν ιδίως στο Διαδίκτυο ασκούν κριτική σε διαστρεβλωμένες θέσεις του ΚΚΕ.

«Είναι άλλο πράγμα να μην συμφωνεί κανείς μαζί μας» εξήγησε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «κάποια που γράφονται είναι από την σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε ότι «ο κύριος αντίπαλος είναι η αστική ιδεολογία, αλλά ο οπορτουνισμός στο κίνημα είναι βόμβα».

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για τη μη-συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η βάση εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κομμάτι που αποσχίστηκε από το ΚΚΕ, «πήγε απέναντι και έδωσε όπλα για να χτυπηθεί το ΚΚΕ και δεν μιλάμε για απλά μέλη, μιλάμε για την μισή τότε ΚΕ». Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «διαφωνούμε προγραμματικά μαζί τους 100%». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο άλλος πόλος στήριξης του συστήματος και θα τον χρησιμοποιήσουν μέχρι να αναμορφωθεί το σύστημα, είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, που όμως δεν θα χάσει τα οπορτουνιστικά χαρακτηριστικά της» συμπλήρωσε.

Επίσης, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει μια συμμαχία «εκλογικό μηχανισμό» και εξέφρασε την άποψη ότι η συμμαχία πρέπει να έχει αυτοτέλεια απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. «Γιατί είναι λιγότερο πλατιά η συμμαχία της εργατικής τάξης, πλην της εργατικής αριστοκρατίας, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη φτωχή αγροτιά, από τη συμμαχία του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» διερωτήθηκε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι πλατιά συμμαχία είναι να απευθύνεσαι σε όσους έχουν συμφέρον από τη ριζική ανατροπή.