Τζανακόπουλος: Επικίνδυνη η πολιτική γραμμή της ΝΔ, οδηγεί σε νέο μνημόνιο

«Πιστεύω πως η αναγκαία πολιτική ανατροπή είναι και εφικτή»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:23
04/07/2019
Τζανακόπουλος: Επικίνδυνη η πολιτική γραμμή της ΝΔ, οδηγεί σε νέο μνημόνιο
14
loading

Για μια επικίνδυνη πολιτική γραμμή η οποία οδηγεί σε νέο Μνημόνιο, σε λήψη νέων μέτρων και στη συνέχιση της επιτροπείας στη χώρα, έκανε λόγο, ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην Α Αθηνών, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ Μπ.Παπαδημητρίου, περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, ο κ. Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι «είναι αρκετά τα στελέχη της ΝΔ τα οποία κατά καιρούς έχουν κάνει αντίστοιχες δηλώσεις και επομένως αναδεικνύεται μια κρυφή ατζέντα, την οποία ο κ. Παπαδημητρίου έφερε στην επιφάνεια, καθώς ενδεχομένως δεν μέτρησε το πολιτικό κόστος, όπως το μετράει ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε, πως «και όταν ξεκινούσε η συζήτηση για τους όρους της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης είχε προεξοφλήσει ότι θα είναι αδύνατη η καθαρή έξοδος και στην πραγματικότητα είχε υποστηρίξει τις θέσεις του ΔΝΤ, το οποίο επέμενε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να στηριχθούν οι τράπεζες, και στη συνέχεια η χώρα να προχωρήσει σε μια συμφωνία για πιστοληπτική γραμμή, κάτι που σύμφωνα με το καταστατικό του ESM, προϋποθέτει και υπογραφή μνημονίου.

Η πολιτική αυτή θέση, δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους θεσμούς και αυτό οδήγησε στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και στη δημιουργία του χρηματοδοτικού μαξιλαριού άρα και την απελευθέρωση από τους σκληρούς εποπτικούς μηχανισμούς του Μνημονίου.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών για την επιλογή της νέας ηγεσίας της ΕΕ, ο κ. Τζανακόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το ότι δεν προτάθηκε για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής ο κ. Βέμπερ, για τον οποίο είπε ότι «σηματοδοτούσε το απόλυτο νεοφιλελεύθερο κακό και ήταν ένας πολιτικός ο οποίος είχε εκφρασθεί με όρους που θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά μας».

Ερωτηθείς, με αφορμή την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Σκάι, εάν το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον Σκάι ήταν λάθος, ο κ. Τζανακόπουλος, είπε ότι επρόκειτο για «δικαιολογημένη πολιτική απόφαση, η οποία σχετιζόταν με την μη τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τη μεριά του, κατά τη γνώμη μας».

«Αυτό το οποίο φάνηκε από την συνέντευξη», πρόσθεσε, «ήταν ότι οι δημοσιογράφοι διολίσθησαν στην παραπολιτική και δεν έκαναν παρά ελάχιστες ερωτήσεις για τα μεγάλα θέματα τα οποία θα έπρεπε να συγκροτούν τη δημόσια συζήτηση όπως είναι το ασφαλιστικό, η φορολογία, οι εργασιακές σχέσεις, η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εκτίμησε δε ότι ο πρωθυπουργός βγήκε κερδισμένος και ότι «από τη στιγμή που κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να πάει σε ντιμπέιτ ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αντικαταστήσει τον κ. Μητσοτάκη με τον Σκάι, κάτι που είναι μια πολιτική επιλογή, εύκολα εξηγήσιμη στην κοινή γνώμη».

«Εμείς επιδιώκουμε να συζητήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν και πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται. Είχαμε 400.000 νέες θέσεις εργασίας και βάζουμε στόχο, η επόμενη τετραετία να είναι των 500.000 θέσεων εργασίας ώστε η ανεργία να πέσει κάτω από 10% και να φθάσει στα επίπεδα προ της κρίσης. Οι θέσεις αυτές πρέπει να είναι με ισχυρά εργασιακά δικαιώματα και με υψηλούς μισθούς. Από την πλευρά της η ΝΔ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με τη μείωση του μισθολογικού κόσμου. Είναι μια λανθασμένη επιλογή, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη για τους λίγους.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει πως θα επαναφέρει το ένα προς πέντε στις προσλήψεις και αυτό σημαίνει πως θα οδηγηθούμε και πάλι σε κλειστά νοσοκομεία σε συγχωνεύσεις σχολείων. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποδώσει υπηρεσίες του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα κάτι που θα έχει και δημοσιονομική επιβάρυνση αλλά και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ένα ζήτημα είναι η βούληση να ελεγχτεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Την έχει αυτή ο κ. Μητσοτάκης;

Εάν την είχε, επί των ημερών της διακυβέρνησης από τη ΝΔ δεν θα είχε εκτιναχθεί η αδήλωτη εργασία στο 25%.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα παίζουν τον ίδιο ρόλο; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης τις έχει χαρακτηρίσει «ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς».

«Υπάρχουν σοβαρές διαφορές απόψεων στο θέμα της φορολογίας», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί 30% μεσοσταθμικά δεν εννοεί ό,τι και ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει 30% οριζοντίως. Μεσοσταθμικά ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Γκύζη θα έχει 50% μείωση, ενώ στη Γλυφάδα ή στη Βουλιαγμένη μικρότερη. Αντίθετα αυτοί οι οποίοι κερδίζουν από την οριζόντια μείωση, είναι η κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει να μειώσουμε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες την φορολογία των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν την ίδια ποσοστιαία μείωση ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων πρέπει να εστιαστεί στη μεσαία τάξη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας εστιάζει τις φορολογικές μειώσεις και πάλι στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Έχουμε δυο εντελώς αντιπαρατιθέμενα σχέδια και δυο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο τρόπος που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και επί της ουσίας αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Ερμηνεύοντας τέλος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε, ότι «σχετίζεται με μια τεράστια κόπωση, την οποία ούτως ή άλλως βιώνει ο ελληνικός λαός μετά από οκτώ χρόνια κρίσης.

Είναι προφανές ότι μέσα στους ελάχιστους μήνες, που είμαστε εκτός μνημονίου, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε άρδην την εικόνα της καθημερινότητας, η οποία ήταν αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια με αυτή την έννοια ήταν επόμενο ως κυβερνητική δύναμη, να κατευθυνθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά κύριο λόγο προς τη δική μας πλευρά.

«Εμείς θα δώσουμε τη μάχη με βάση το δικό μας πρόγραμμα και εκτιμώ ότι ο ελληνικός λαός έχει ακόμη τρεις τέσσερις μέρες για να αποφασίσει. Θα πρέπει να δώσει το κύριο βάρος στις θέσεις και τα προγράμματα και να θυμάται ότι το 2015, η χώρα ήταν βαθύτατα χρεοκοπημένη» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε.

«Πολλά στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το 2014 η ελληνική οικονομία ήταν σε μια κατάσταση όπου θα μπορούσε να θα μπορούσε να υπάρξει έξοδος από τα μνημόνια, οπότε ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και έφερε το τρίτο μνημόνιο.

Την περίοδο 2012 έως 2015, ουδέποτε πιάστηκαν οι αναπτυξιακοί στόχοι, ενώ είχαμε και τεράστιες αστοχίες. Υπήρχαν προβλέψεις για ανάπτυξη της τάξης του 2%, έως 2,5% και καταλήξαμε το 2013 να έχουμε ύφεση 4%. Δεν μπόρεσαν ποτέ να πιάσουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το 2014, τα έσοδα είχαν μια αστοχία σε σχέση με τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος που ήταν 1,5% για το 2014 κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 3 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πέμπτη αξιολόγηση, θα απαιτούσε από την τότε κυβέρνηση να πάρει συνολικά μέτρα 6 δισ. ευρώ προκειμένου να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2015. Για να πιαστούν και οι στόχοι του 2016, θα απαιτούνταν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης που θα ολοκλήρωνε το δεύτερο πρόγραμμα. Η ΝΔ με το mail Χαρδούβελη είχε υποσχεθεί 950 εκατ. ευρώ και τότε η τρόικα είπε, ότι το πρόγραμμα είναι ανεπίστρεπτα εκτός πορείας».

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να συγκρίνει που ήταν η ελληνική οικονομία το 2014 και που βρίσκεται σήμερα και με ποιους όρους μπορούν οι Έλληνες πολίτες να σκεφθούν το αύριο», κατέληξε.

Ερωτηθείς τέλος για το εάν μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις εθνικές εκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε.

«Πιστεύω πως η αναγκαία πολιτική ανατροπή είναι και εφικτή».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Αμετανόητοι

  Νέο μνημόνιο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ μας ετοιμάζουν στη Νέα Δημοκρατία! Να ξαναπεράσουμε δλδ τα δεινά που περάσαμε! Αντέχεις???

  1. avatar αμετανοητος μπουνταλας εισαι και συ και ο ψευτοτζανης

   που αναμασας και παπαγαλιζεις...οτι σου πουν οι ψευτες αυτα κακαριζεις ........προδοτη ...

 2. avatar Νικος χασαπης

  Πιο βλάκας πεθαίνεις.

 3. avatar wtf1

  Οταν ολη η επιχειρηματολογια του Συριζα ειναι πως να ψαρεψουν μια δυο κουβεντες απο καποιους υποψηφιους της ΝΔ και να το κανουν σημαια τους για την κακια δεξια και τη ΝΔ, δειχνει ποσο αδειοι ειναι απο θεσεις και πολιτικη. Ολη τους γενικα η σταση ειναι να να στοχοποιουν τη ΝΔ αλλα και τα αλλα κομματα, ψαχνοντας λεξεις, αποκομματα και σκαριζοντας ιστοριες φαντασιας. Ακομα και ο ψευτοΤσιπρας αυτο κανει, εχουν μεινει χωρις πραγματικα επιχειρηματα και κοιτανε πως να παρερμηνευσουν τους αλλους γιατι ειναι το μονο χαρτι που μπορει να τους δωσει κατι αφου δεν πιστευει κανεις λογικος τιποτα απο οσα αλλα λενε.Και φυσικα ο Τζανακοπουλος ειδε τον εαυτο του αποκαθηλωμενο εν μεσω εκλογων απο το ποστο του κυβερνητικου αντιπροσωπου, φανερα σε δυσμενια για το πως χειριστηκε προεκλογικα τις Ευρωεκλογες αλλα και ετσι τωρα σαν απλος υποψηφιος το ιδιο παραμυθι λεει, αμετανοητος και αλαζονας παροτι αποκαθηλωμενος και ρακενδυτος βασιλιας! Αυτη η νοοτροπια εφερε την ηττα στον Συριζα και αυτη θα τον στειλει στην αντιπολιτευση παρα τα οσα πιστευαν πριν τις εκλογες. Ο λαος τελικα δεν ειναι τοσο βλακας οσο υπολογιζαν στην Κουμπυνδουρου και αυτο ειναι που πραγματι τους επιασε στον υπνο.

 4. avatar ΜΑΝΤΗΛΙΑ

  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΡΣ 08/07/2019

 5. avatar Τζανακας

  Πιστευε και μη ερευνα. Η ελπιδα πεθαινει τελευταια.

 6. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Έναυσμα για νέο προεκλογικό καβγά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έδωσε η αναφορά του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου για «πιστοληπτική γραμμή» ανοίγοντας ξανά θέμα νέας στήριξης των τραπεζών όπως έχουν πράξει όλες οι κυβερνήσεις.

  Ο υποψήφιος της ΝΔ δήλωσε στον «Real FM» πως η ΝΔ θα δώσει «ένα μεγάλο κομμάτι» των χρημάτων από το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ στις τράπεζες για «να απαλλαγούν από αυτό το βάρος των κόκκινων δανείων» και έπειτα «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή».
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/07/blog-post_20.html

 7. avatar θορπ.

  Ρε μπαγασσα πως τα λες , ροδάνι πάει η γλώσσα σου , αλλά δεν λες και τίποτα παραπάνω από ίδια και τα ίδια , (ο Μητσοτάκης , η κακια δεξιά , το κακό ΠΑΣΟΚ , τα καλά μνημόνια είναι τα δικά μας τα κακά ήταν των άλλων !) Κτλ. Κτλ.
  Έλεος πια κοιτάτε ποιοί είναι αυτοί που σας έφεραν και σας έκαναν εξουσία !
  Όλοι οι αποστάτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κτλ.
  Και σας εγκατέλειψαν οι σληροπυρινικοι Συριζαιοι που σας ανέδειξαν !

 8. avatar Capital

  Τζανακοπουλο μη μας ζαλίζεις..μη γίνεσαι κακομοίρης..είσαι τόσο μπούφος???? Δεν βλέπεις το ομόλογο που έφτασε και το χρηματιστήριο? Που κατοικείς ρε αριστεροφασιστα? Σε ποιον πλανήτη? Και ακόμη δεν βγήκε ο Μητσοτάκης..η ίδια η ιστορία σας προσπέρασε είστε σκιά του παρελθόντος..το καθεστώς σας έπεσε φασίστες

 9. avatar Αχ Τζάνα Τζάνα

  Έλληνες vs \"χρήσιμοι\" κοτερισιοι αχρηστεροι.

 10. avatar te

  ρε παληκαρι αντι να ασχολεισθε με τους αλλους , δεν μας λετε εσεις τι κανατε τεσσεραμιση χρονια τωρα , και τι σκοπευετε να κανετε στο μελλον
  ακομη νομιζεται οτι μπορειτε να μοιραζεται σανο και ο αλλος να τον μασαει
  αντε γιατι αρκετα μας πρηξατε

 11. avatar Εννοείτε όταν τελειώσει το δικό σας ;;

  Μα αυτό αργεί πολύ ακόμα !!
  Εξάλλου θα το σκίσετε κι αυτό , δεν έχετε πρόβλημα εσείς !!!

 12. avatar Ενω

  Η δικήσας πολιτική οδήγησε στην ευημερία γύφτο για τους δικούς σας βέβαια

 13. avatar advouk7

  Ρε Τζανακο, κάθε μέρα λες για το Κουλη. Για το πρόγραμμα σας θα πεις κατι;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει