Εγκλωβισμένη πολιτικά είναι η κυβέρνηση από το «όχι « της Κύπρου που έχει ενταχθεί στο πολιτικό αφήγημα της αντιπολίτευσης η οποία εκμεταλλεύεται ταυτόχρονα και το «πατριωτικό συναίσθημα της ελληνικής ταυτότητας».

«Μπορεί η λύση που επέλεξαν οι Κύπριοι να είναι πιο ακριβή αλλά στο μυαλό των πολιτών θα μείνει ότι αντιστάθηκαν και πως είπαν ένα δυνατό όχι στην τρόικα δια της Βουλής τους» αναγνωρίζει κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της ΝΔ. Είναι προφανές πως η τρόικα στην Κύπρο φάνηκε επικοινωνιακά πιο ήπια ενώ και οι Ευρωπαίοι δεν εκβίασαν δημοσίως τόσο πολύ όσο την Ελλάδα με αποτέλεσμα να η κοινή γνώμη στην Ελλάδα να έχει την εικόνα ότι η Λευκωσία έκανε πιο αποτελεσματική και σθεναρή διαπραγμάτευση.

« Είναι πιθανόν να έμαθαν από τα λάθη τους ή να ήταν όλα συμφωνημένα για να περάσει πιο εύκολα στην Κύπρο αλλά σε εμάς έκανε ζημιά» παραδέχεται υπουργός που δεν διέπεται από την στενή οικονομική αντίληψη. Οικονομικός υπουργός όμως λέει ότι το σχέδιο της Κύπρου για την Λαϊκή είναι τρελό αφού κοστίζει πολύ περισσότερα παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο εφόσον η τρόικα αποδεχθεί τις άλλες αποφάσεις της Λευκωσίας ότι η Κύπρος διασφαλίζει σχεδόν το 100% των μικροκαταθετών με αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ( δηλαδή ο κύριος όγκος των κυπρίων πολιτών- ψηφοφόρων) και ταυτόχρονα θα «κουρέψει» από τους καλούς πελάτες της στην τράπεζα Κύπρου ένα ποσοστό της τάξης του 3-5% διατηρώντας τις σχέσεις με τους Ρώσους και πιθανώς το μοντέλο του χρηματοοικονομικού κέντρου που έχει αναπτύξει.

« Το σχέδιο αυτό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό» και γι αυτό στην Αθήνα εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις εάν τελικώς η τρόικα θα δεχθεί να υλοποιηθεί πλήρως όπως το προωθεί η Λευκωσία αφού θεωρείται ότι στόχος ήταν εξ αρχής η απομείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Από την άλλη πλευρά φάνηκε ότι ουδείς μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο αφού συνυπολογίζουν τις αντιδράσεις της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας και πως τα περί φυσικού αερίου λόγω των αμφισβητήσεων της Άγκυρας αποτελούν προσδοκίες και σκέψεις ελπιδοφόρες αλλά όχι ακόμη πραγματικότητα. Η ρωσική στάση ήταν απολύτως ενδεικτική αφού οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το μοναδικό που συζητά η Μόσχα είναι η επιμήκυνση του δανείου που έχει δώσει στην Λευκωσία. Άλλοι στην Αθήνα όμως υποστηρίζουν πως οι πολίτες με κοινή λογική είδαν τη φωτογραφία, έστω και μικρή, τι μπορεί να συμβεί εάν κλείσει η στρόφιγγα στις κάνουλες της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και εάν δεν συμφωνήσει κανείς με την γραμμή της Γερμανίας και της τρόικας.

«Κλειστές τράπεζες, περιορισμένες αναλήψεις , μειωμένο εμπόριο , ακάλυπτες επιταγές, ελλείψεις τροφίμων κ.ο.κ» είναι το δραματικό σκηνικό που βιώνουν οι Κύπριοι πολίτες. «Ελπίζουμε να πάρει το μήνυμα και ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει συνέχεια όχι σε όλα» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr