Το κρίσιμο για την εποχή μας θέμα της παράνομης μετανάστευσης και οι τρόποι αντιμετώπισής του, αποτελέσαν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε στο Κάιρο, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι και η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μάκραμ, ενώ από ευρωπαϊκής πλευράς, τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευε ο πρέσβης της ΕΕ στην Αίγυπτο, Ιβάν Σούρκος.

Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ότι «η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους τομείς». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», όπως γράφει η εφημερίδα Sada El Balad στην ιντερνετική της έκδοση. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας επεσήμανε ότι «τα κράτη δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται σε λύσεις ασφάλειας μικρής εμβέλειας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».

«Ο πρόεδρος Αλ Σίσι εκφράζει την άποψη ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να στηρίξουν τις νότιες χώρες για να αποτρέψουν την παράνομη μετανάστευση» τόνισε ο εκπρόσωπος, περιγράφοντας τις προσπάθειες της Αιγύπτου για να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό, που έχει οδηγήσει στον ερχομό εκατομμυρίων μεταναστών στην Αίγυπτο, όπου φιλοξενούνται τώρα.

«Εγκάρδια και εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος είναι στρατηγικοί εταίροι που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Η Αίγυπτος διαδραματίζει ρόλο κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή. Είναι κοινό συμφέρον μας να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας που θα ωφελήσει όλη την περιοχή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και Μετανάστευσης Ναμπίλα Μάκραμ, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες τους ήταν «καρποφόρες και φιλικές». «Δεσμευόμαστε να εντείνουμε τη συνεργασία μας τόσο για τη μετανάστευση όσο και για την ασφάλεια, για χάρη των πολιτών μας και για την σταθερότητα στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την κοινή μας πρόοδο», κατέληξε, με δεύτερη ανάρτησή του, ο κ. Αβραμόπουλος.