Τις εργασίες του ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «καθοριστικές επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών γειτονικών για την ευρύτερη ανάπτυξη και των δύο οικονομιών».

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην παρουσία σημαντικών φορέων, αλλά και πλήθους ανθρώπων της αγοράς, έκανε λόγο για «έμπρακτο ενδιαφέρον, τόσο της ελληνικής, όσο και της τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας» και υπογράμμισε ότι η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας «είναι στόχος κοινός, στόχος εξαιρετικά σημαντικός».

«Η Ελλάδα πιστεύω ότι ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται. Η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ήδη ξεπεράσει τη δική της κρίση. Συνεπώς, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, η κατάλληλη συγκυρία να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας. Όμως, θα εργασθούμε και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τις δύο χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά, βελτιώνεται δραστικά και με γοργούς ρυθμούς. Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας». Και πρόσθεσε: «Η βούληση και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Αντίστοιχα, και η φίλη Τουρκία εκσυγχρονίζεται. Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Τουρκίας στην κατεύθυνση αυτή».

Ανέφερε δε, ότι «τα τελευταία έξι χρόνια, παρατηρείται μία αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία. Οι διμερείς συμφωνίες επενδύσεων και η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας αποτελούν μία σταθερή βάση σ’ αυτή την επιχειρηματική συνεργασία».

«Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών. Η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας ανοίγει μία ιδιαίτερα αξιοσημείωτη προοπτική. Πιθανώς, έτσι θα μπουν από κοινού οι επιχειρήσεις των δύο χωρών να διεισδύουν σε τρίτες χώρες», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Σαμαράς, επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ροή τουριστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, βλέπουμε και προσδοκούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία στην Ελλάδα. Γι` αυτό το λόγο, άλλωστε, προχωρούμε στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων των visa από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Schengen».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως θετικές τις προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι «σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Οι επιχειρηματικές σχέσεις αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας, μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών μας», υπογράμμισε, τέλος, ο κ. Σαμαράς.