Θετικά αποτιμά τον κύκλο των επαφών του στη Γερμανία ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος διαπίστωσε αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα.

«Η αποτίμηση που μπορώ να σας μεταφέρω από αυτή την επίσκεψή μου στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι θετική. Η Γερμανία αναγνωρίζει τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα», επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, αναφερόμενος στις επαφές που είχε τόσο με εκπροσώπους της ομογένειας όσο και με εκπροσώπους της κυβέρνησης του πολυπληθέστερου ομοσπόνδου κρατιδίου της Γερμανίας.

Κατά την παραμονή του στη Γερμανία, ο κ. Τσιάρας είχε συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΒΡΒ Αγγέλικα Σβάλλ-Ντύρεν. Ο έλληνας υφυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τα προεδρεία των σημαντικότερων ομογενειακών οργανώσεων (Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, ΟΕΚ, Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, DHW), τον μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο και άλλους παράγοντες της ομογένειας.

Μετά από μια σύντομη περίοδο που η γενικότερη συμπεριφορά της Ελλάδας δεν ετύγχανε καμίας εκτιμήσεως, «έχουμε τώρα γυρίσει σελίδα», επισήμανε ο κ. Τσιάρας προσθέτοντας: «Έχουμε ανακτήσει την πολιτική αξιοπιστία και έχουμε αποδείξει ότι μέσα από μια αποφασισμένη κυβέρνηση μπορούμε βήμα-βήμα να κατακτήσουμε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα βγάλουν την πατρίδα από αυτό το μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο».

Όπως υπογράμμισε ο έλληνας υφυπουργός, αυτή η προσπάθεια, είναι ορατή και αποδεκτή από τους πολιτικούς παράγοντες της Γερμανίας. «Φαίνεται η αποφασιστικότητα και η απόλυτη πεποίθηση ότι μόνο μέσα από αυτές τις συγκεκριμένες επιλογές μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτή η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ξεκινήσει σε συνάρτηση με τους όρους ανάπτυξης θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και θα στεφθεί με επιτυχία», εκτιμά ο κ. Τσιάρας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, «η ομογένεια είναι μια διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται αυτή τη δύναμη τώρα περισσότερο από ποτέ». Ειδικά αυτή την περίοδο «η Ελλάδα χρειάζεται όλες τις υγιείς της δυνάμεις και η ομογένεια είναι μία από αυτές», τόνισε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες χαμένες ευκαιρίες. Όσο κι αν στο παρελθόν έχουν καταγραφεί αδυναμίες επικοινωνίας ή αξιοποίησης αυτών των δυνάμεων, δεν μπορούν στον παρόντα χρόνο να συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές».

Υψηλή προτεραιότητα του υφυπουργού είναι η διαμόρφωση «μιας διαφορετικής σχέσης επικοινωνίας με τον απόδημο Ελληνισμό» και παράλληλα η εξεύρεση ενός διαύλου «που θα μετουσιώσει σε πρακτικό αποτέλεσμα την επικοινωνία», όπως υπογράμμισε.