Ο πρώτος ένοχος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής της Ελλάδας δεν θα είναι ένας μεγιστάνας, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σχολιάζει το περιοδικό Economist, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», από την οποία «εξαφανίστηκαν» τα ονόματα συγγενικών του προσώπων.

Παραθέτοντας τα στοιχεία που επιβαρύνουν τον πρώην «τσάρο» της ελληνικής οικονομικής οικονομίας, το Economist επισημαίνει πως το 2010, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαπραγματευτής του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έλαβε από την κυβέρνηση της Γαλλίας ένα CD με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να είχε δώσει αμέσως τη «λίστα Λαγκάρντ», όπως ονομάστηκε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, στην οικονομική αστυνομία, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό. Και προσθέτει: Αντ’ αυτού, το κράτησε ο ίδιος στο γραφείο του.

Οι τελευταίες ενδείξεις, ωστόσο, συγκλίνουν στο ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέγραψε τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων, προτού μεταφέρει τα δεδομένα του CD σε ένα «στικάκι» USB, με τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ να δηλώνουν ότι δεν έλαβαν ποτέ επίσημη εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες για την αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ», για νόθευση εγγράφων και παράβαση καθήκοντος, αλλά και το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του και παραπομπής του σε δίκη. Ακόμη, τον διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ και αποκηρύχθηκε από το «πρώην αφεντικό» του, τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργό και πρώην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος, πάντως, αρνείται ότι αλλοίωσε τα στοιχεία, και ισχυρίζεται ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Όπως καταλήγει το άρθρο του Economist: «Ο κ. Σαμαράς, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, υποσχέθηκε άμεση τιμωρία των φοροφυγάδων, ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ασυλία. Οι συμπατριώτες του, όμως, είναι επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.